23-02-2015

Gezonde tussendoortjes!

Gezonde tussendoortjes voor thuis en onderweg

Waar ik ook spreek over gezonde voeding, vaak krijg ik dezelfde vraag: Wat zijn nu gezonde tussendoortjes? Waar krijg je snel en langdurige energie van en wat is een voedend tussendoortje voor mijn kinderen en voor mezelf?

Ik zet er een paar voor je op een rij:

Noten

Noten zijn een grote bron van gezonde vetten, vitaminen en mineralen. Vooral walnoten, amandelen, hazelnoten en paranoten zijn echte superfoods. Van noten kun je heerlijke dingen maken zoals energierepen of notenballetjes, maar sneller is een handje noten mengen met wat gedroogde vruchtjes zoals cranberry’s of rozijnen en deze zo oppeuzelen. Kies voor ongebrande en ongezouten noten, want deze bevatten nog alle voedingsstoffen. Je kunt deze noten voor een redelijke prijs kopen bij o.a. Lidl.

Fruit

Fruit is altijd een snel en lekker tussendoortje. Fruit bevat veel vitaminen en mineralen en zijn een snelle bron van energie. Last van een snel stijgende bloedsuikerspiegel? Eet er dan een handje noten bij. Probeer zeker 2-4 stuks fruit te eten per dag en zoveel mogelijk te variëren. Gewoon een stuk fruit saai? Maak er dan een mooie salade van of prik het aan een stokje. Fruit is ook lekker met wat kokoschips of een beetje kwark.

Home-Made Energierepen

Energierepen maken is heel gemakkelijk. Je mengt hiervoor gedroogd fruit zoals dadels of abrikozen, cranberry’s of rozijnen met wat noten. Deze draai je fijn in de keukenmachine met eventueel wat kokos, pompoen- of zonnebloempitjes en een lepeltje kokosolie om te ‘plakken’. Als je het mengsel samenknijpt moet het aan elkaar blijven plakken. Dit duw je uit in een bakje, ovenschaal of cakeblik en bestrooi je eventueel met wat kokosrasp of andere zaadjes. Laat dit opstijven in de koelkast en snijd in repen. Je kunt de repen ook goed invriezen, zo heb je altijd een lekker en voedzaam tussendoortje bij de hand.

Groenten

Reepjes groenten zoals paprika, wortels, komkommers of bleekselderij zijn een prima tussendoortje waar je je trek mee kan stillen. Bovendien helpt het om aan je dagelijkse hoeveelheid groenten te komen. Serveer er een lekkere dip bij, zoals hummus of guacamole. Ook daar zitten weer groenten in verwerkt.

Rijstwafels of crackers

Snel en gemakkelijk en favoriet bij mijn kinderen. Een rijstwafel met geiten-komijnenkaas of notenpasta’s. Of prak een avocado op een cracker en beleg met plakjes tomaat en wat peper en zout. Je hebt heel veel soorten crackers en rijstwafels, zoals quinoawafels, boekweitwafels en crackers, amaranthcrackers, etcetera. Lekker voedzaam en je profiteert van zoveel mogelijk voedingsstoffen door te variëren!

Eitjes

Een eitje is een hele goede bron van eiwitten, vitaminen (o.a. b12) en ijzer en selenium. Lekker (zacht) gekookt op een cracker of zo uitlepelen met een beetje kruidenzout. Of lekker gebakken met wat tomaat en peterselie.

Smoothies

Investeer in een goede blender en zet deze op je aanrecht. Een smoothie is dan zó gemaakt. Een paar bananen, wat (bevroren) vruchten, wat zaden (bijvoorbeeld lijnzaad), een kom water, amandel- of kokosmelk en een avocado. Van deze laatste proef je niets meer van en op deze manier krijg je toch héle gezonde vetten binnen. Bovendien maakt het je smoothie fluweelzacht. Eventueel voeg je nog wat honing toe om ‘m wat zoeter te maken en water om ‘m drinkbaar te krijgen. Op deze manier is het snel gemaakt en een lekker voedend en vullend tussendoortje.

Bovenstaande tips en ideeën zijn ook heel goed mee te nemen naar school of naar het werk. Alleen zijn niet alle smoothies een succes om mee te nemen.

Fijne dag!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

5 Reacties

  • Willeke
    Willeke dinsdag 03 mrt 2015 om 21:15
    Even een vraagje mbt de noten. Je hoort veelbdat noten veel fytinezuur bevatten. Hoe denk jij daar over? Alvast bedankt. M.v.g. Willeke
    • Smakelijck woensdag 04 mrt 2015 om 08:26
      Maar noten bevatten ook heel veel gezonde vetten, voedingsstoffen, vitaminen, mineralen en noem maar op. Ik denk dat het met het fytinezuur dan wel meevalt. Succes!
    • M
      M zondag 22 mrt 2015 om 10:31
      zelf week ik noten een nachtje (lukt niet altijd helaas) vooral vor in recepten en pap is dit prima, als je dit niet lekker vind kan je ze daarna drogen Voer je opmerking in
  • Irma
    Irma zaterdag 14 mrt 2015 om 22:10
    Gisteravond de granola, chocopasta en de koekjes uit je boek gemaakt. Heerlijk zo'n avondje in de keuken. Morgen de champignonsoep! Ik heb gelezen dat je het fytinezuur kunt 'verwijderen' door de noten even in een pan op het vuur te zetten... Je hebt dan ook een heerlijke geur in huis. Een vraag: Is het nodig om vruchten als rozijn, gedroogde abrikozen ed. te wellen voordat je ze in gerechten doet? Vr. groeten, Irma
    • Smakelijck maandag 16 mrt 2015 om 09:25
      Dat klinkt heel goed, Irma ;-) Het is niet nodig om fruit te wellen, maar soms is het voor het baksel of de smaak beter. Maar dit staat dan altijd in het recept. Succes!
Laat een bericht achter!
263