Over (riet)suiker en gezonde suikers!
Nog steeds denken veel mensen dat ze er beter aan doen om rietsuiker te gebruiken in plaats van gewone suiker. Je betaald helaas veel meer voor precies hetzelfde product. Rietsuiker is namelijk precies dezelfde suiker als witte suiker. Zonde van je geld en je denkt dat je goed bezig bent terwijl je hetzelfde binnenkrijgt.
Hier een leuke uitzending die weer eens laat zien hoe je moet oppassen met wat je koopt en dat rietsuiker dus hetzelfde is als gewone witte suiker.
Keuringsdienst van Waarde: Suiker
Welke suikers kun je dan het beste gebruiken?
Ten eerste heb je veel natuurlijke stropen en siropen. Honing, agave, ahorn, rijststroop, tarwestroop etc. Al deze stropen zijn zgn. natuurlijk, maar zijn wel suikers. Doordat het van de vezels is ontdaan of dat nu het vruchtvlees is of de raat (van de honing) worden deze siropen snel opgenomen in ons bloed wat onze bloedsuikerspiegel snel doet stijgen. Mijn mening is dat je deze siropen wel kunt gebruiken, maar wel met mate. Agavesiroop is een lastige. Er is veel negatiefs (het zou te veel fructose bevatten) over te vinden, maar ook bronnen die beweren dat het wel meevalt. Ik gebruik het niet meer en neem het zekere voor het onzekere.
Verder zijn er nog de palmsuiker en de kokosbloesemsuiker. Deze 2 zijn een goed alternatief voor gewone suiker. Ze zijn helaas wel wat prijziger, maar bezitten nog mineralen en voedingsstoffen en doordat ze minder bewerkt zijn hebben ze een lage glycemische index.
De Glycemische index (GI) bepaald de waarde hoe snel de suikers worden opgenomen in de bloedbaan. Des te hoger de GI des te meer je dus moet oppassen met dit voedingsmiddel. Patat heeft bijvoorbeeld een hogere GI dan witte suiker. Als voeding veel vezels, vitaminen en mineralen bevat (zoals bijv. fruit) dan worden de suikers langzamer opgenomen in ons bloed. De vezels en vitaminen en mineralen vertragen de opname van de suikers. Stropen en siropen zijn ontdaan van de vezels en dus worden ze hierdoor sneller opgenomen.
Vermijden:
Suiker, basterdsuiker, rietsuiker, oerzoet, glucose-fructosestroop, maisstroop, agavesiroop, kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam.
Met mate gebruiken:
Honing, ahornsiroop, appelstroop, diksap, rijststroop, yaconsiroop, Groene Stevia, kokosbloesemsuiker, palmsuiker.
Met mate gebruiken daar bedoel ik mee dat je bijv. in het weekend een plak cake of een mueslireep eet die je gezoet hebt met ahornsiroop of met honing.
Als je nagaat dat de gemiddelde Nederlander per week minimaal een halve kilo tot een kilo (witte) suiker eet, en we daardoor steeds dikker worden, steeds meer welvaartziekten, hart en vaatziekten en verouderingsziekten als staar, alzheimer e.d. krijgen dan kan een lichaam wat gezond eet, veel vezels eet prima een eetlepel honing of ahornsiroop (per week) verwerken. Zorg er wel voor dat je lichaam niet afhankelijk is van suikers. Zodra je lichaam snakt naar zoetigheid, snoep en koek ben je verslaafd en raad ik je aan om voorlopig radicaal te stoppen met suikers. Eerst je lichaam weer laten wennen aan de pure smaken en onbewerkte voeding.
En als laatste: Vergeet de verborgen suikers niet! Suiker zit ook in tomatenketchup, saladedressings, sauzen, kant en klaar maaltijden e.d.
Succes!
Liefs, Williene
Nu was ik net over gestapt naar diksap voor de kinderen en ze waren snel om:)
Maar nu lees ik dat dit ook niet zo goed is?
Groet Hendrina
Ik gebruik ook diksap hoor! Maar wel biologische diksap zonder toegevoegde suikers. Geen enkele (vruchten)sap of frisdrank is gezond vanwege het hoge suikergehalte. Dit kan toegevoegde suiker zijn maar ook vruchtensuiker. Doordat er in sap geen vezels meer zitten worden ook vruchtensuikers heel snel opgenomen in je lichaam. Het allerbeste is dan om gewoon water of thee te drinken. Maar aangezien niet alle kinderen hier warm voor lopen is zo af en toe een glaasje diksap geen probleem. Ik laat ze wel bij de maaltijden water drinken, gewoon om ze dit aan te leren en dat vinden ze prima.
Succes!
Tijdje geleden je site ontdekt en inmiddels begin ik het steeds leuker te vinden om allerlei recepten uit te proberen. Regelmatig sta ik wel achter mijn hoofd te krabben waar ik dit of dat toch moet zoeken in de supermarkt :) Palmsuiker heb ik nog steeds niet gevonden, niet bij de Jumbo (het zou uit het assortiment zijn, er zijn alleen nog blokken), en zelfs niet bij de natuurwinkel. Ik lees er ook niet alleen goede berichten over op het web. Er zijn veel mensen die beweren er hoofdpijn van te krijgen. Heb jij daar ook van gehoord of misschien last van gehad? Is dat omdat je er dan teveel van gebruikt? Mag ik vragen bij welke (natuur)winkel jij Palmsuiker haalt, of koop je het op internet?
Bedankt weer alvast!
Lydia
Bedankt voor je reactie! Ik haal palmsuiker bij de natuurwinkel hier in Putten of bij Medica Natura in Drachten. Ik weet van sommigen die last krijgen van palmsuiker. Maar het blijft suiker en je moet het dus matig gebruiken al zijn de voordelen er zeker in vergelijking met gewone suikers. Ik gebruik het enkel in het weekend. Dus dan hou je het beperkt. Kokosbloesemsuiker is ook een heel goed alternatief, maar wel veel prijziger.
Groetjes, Williene
Een vraagje over de kokosbloesemsuiker. Gebruik je evenveel kokosbloesemsuiker als gewone suiker in een recept?
Ligt eraan, als er veel suiker in gaat, doe ik wat minder, als je suikervrij eet dan word je smaak ook anders waardoor iets snel te zoet wordt. Maar het is een beetje experimenteren!
Succes!
Groetjes Williene
Succes met alles!
Groetjes, Williene
Groetjes Jenny
Groetjes, Williene
Groetjes, Williene
speltmeel of speltbloem (of mix) in totaal 400 gram
1 theelepel gedroogde gist
1,5 theelepel zout
20 gram roomboter
180 ml water
En ik krijg er de heerlijkste broden van die goed gerezen zijn. Helemaal geen suiker voor nodig!
Heb nu 2 verschillende palmsuikers gekocht.
eentje is zoals gewone suiker en de andere is zoals op deze foto
http://suikerwijzer.nl/wp-content/uploads/2010/11/palmsuiker.jpg
is er een mogelijkheid om die ook te krijgen in korrels of is deze alleen doormiddel van verhitten te gebruiken?
Groet Maaike
Ik begrijp niet goed wat je bedoeld met je vraag?
Ik heb altijd deze en die gebruik ik overal voor: https://www.gezondheidaanhuis.nl/nl/product/17055/Arenga-Palm-Suiker-Mattisson-450-gram
Groetjes, Williene
Een vraag over jam. Hoe denk jij over jam zonder toegevoegde suikers als suikervervanger in bv appeltaart. Zag vanochtend een recept waar jam zonder toegevoegde suiker in moet ipv suiker. Is jam van St. Dalfour goed? 'k Zou best minder suiker willen gebruiken maar hoe je dan iets lekkers kan bakken, ik blijf het moeilijk vinden. Groet, Jo
Als de jam echt suikervrij is kun je deze goed gebruiken als suikervervanger. De jam van Dalfour ken ik zo niet. Via de recepten index kun je al heel wat recepten vinden waarin ik natuurlijke suikervervangers gebruik (dan staat er suikervrij achter)
Succes!
Groetjes, Williene
Over de suikers: bij mijn eerste zwangerschap had ik een extreem laag suikergehalte. Juist het tegenovergestelde van zw.diabetes. De dietiste van het ziekenhuis adviseerde mij veel suiker te eten en veel witmeelprodcuten om die extreme pieken naar beneden wat op te vangen. (o.a. iedere dag 2 naturel beschuitjes met basterdsuiker!!!!) Het stomme was, dat ik me steeds slechter ging voelen en ik op den duur nog maar 30% zicht had en ik voortdurend flauw viel. Hele nare zwangerschap dus. Ik moest suikerrijke toetjes eten etc.
Dat is nu 1,5 jaar geleden en inmiddels ben ik weer zwanger en heb ik weer last van een lage bloedsuiker. Maar nu ga ik niet meer naar de dietiste want ik heb net als jij door de jaren heen zoveel geleerd! Ik eet nu heel veel fruit om zo de gezonde suikers daaruit te halen, witmeelprodcuten heb ik niet eens meer in de kast en witte suikers, wat zijn dat? ik eet iedere dag een stuk chocola van 70% cacao en doe een schep palmsuiker door mijn pap smorgens. En ondanks dat mijn suikerwaardes laag zijn, heb ik nergens last van! Ik val niet flauw, ik zie alles goed en ben niet zo wiebelig.
Het levende bewijs dat die dietiste het gewoon echt niet bij het juiste eind had en het de boel alleen nog erger maakte!
Overigens ben ik wel erg misselijk en kan alleen nog aardappels en groente naar binnen krijgen en moet niet denken aan pasta, quinoa of wat dan ook maar dat maakt niet uit! Wat ik nu weet over eten had ik jaren eerder moeten weten! Het is 1,5 jaar geleden dat ik tegen sommige mensen op een ander forum zei dat ze zo overdreven bezig waren. Maar nu ben ik zelf ook zo omdat hun het bij het juiste eind hadden!
Bedankt voor al je recepten, ik heb er al veel geprobeerd en als ik me wat beter voel wil ik weer wat gaan proberen. Maar echt al jouw recepten zijn heerlijk!!
Wat een verhaal joh! Tja, diëtisten in het ziekenhuis geven vreemde adviezen. Ik ga altijd met mijn moeder mee naar het ziekenhuis, en dan kwam er een dietiste langs bij alle chemo-patienten. Alles wat ze adviseerde stond lijnrecht tegenover een gezonde levensstijl. Suikerproducten werden volop aangeprezen terwijl suiker juist kankercellen doet groeien. Echt, zo triest allemaal.
Maar wat goed dat je je nu zoveel beter voelt! Dat heb je toch maar mooi gedaan! Ik was bij beide zwangerschappen ook 's avonds met avondeten erg misselijk. Heel vreemd en erg vervelend.
En inderdaad, ik vond het ook altijd overdreven en ver doorgeslagen, maar nu weet ik wel beter. Je voelt je beter, je bent je bewust van de gevaren, ik ben blij met hoe ik nu eet en leef. Ik voel me er zoveel beter bij!
Heel erg bedankt voor je reactie, en ik ben blij dat je wat aan de recepten hebt! Succes met alles!
Groetjes, Williene
Groetjes, Williene
Groetjes, Williene
Ik geef informatie en iedereen mag zelf bepalen hoe ver hij/zij gaat. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen hiervoor kiest. Palmsuiker kun je ook als gewone korreltjes kopen zeg maar, en die koop ik ;-) Het moet wel makkelijk zijn, haha! Maar je kunt het ook in blokken kopen en volgens mij raspen ze het daarvan af. Maar dat is me teveel gedoe!
In brood kan je ook palmsuiker gebruiken, maar het kan ook zonder suiker. Ik gebruikte nooit suiker in mijn brood. Ging altijd prima.
Nou, succes met alles!
Groetjes, Williene
Groetjes,
Franka
Groet, Willemijn
Graag gedaan.
Met dat soort dingen kies ik bewust om een uitzondering te maken. Dit soort producten is niet suikervrij te krijgen, tenminste voor zover ik weet. Ik gebruik dus wel ketjap, en ik geloof dat er in chilisaus e.d. ook suiker zit. Maar dit soort producten gebruik ik hooguit 1 a 2x per maand en anders moet ik er teveel voor laten, en kun je bepaalde gerechten niet meer maken.
Groetjes, Williene