11-03-2013

Over (riet)suiker en gezonde suikers!

Nog steeds denken veel mensen dat ze er beter aan doen om rietsuiker te gebruiken in plaats van gewone suiker. Je betaald helaas veel meer voor precies hetzelfde product. Rietsuiker is namelijk precies dezelfde suiker als witte suiker. Zonde van je geld en je denkt dat je goed bezig bent terwijl je hetzelfde binnenkrijgt.

Hier een leuke uitzending die weer eens laat zien hoe je moet oppassen met wat je koopt en dat rietsuiker dus hetzelfde is als gewone witte suiker.

Keuringsdienst van Waarde: Suiker

Welke suikers kun je dan het beste gebruiken?

Ten eerste heb je veel natuurlijke stropen en siropen. Honing, agave, ahorn, rijststroop, tarwestroop etc. Al deze stropen zijn zgn. natuurlijk, maar zijn wel suikers. Doordat het van de vezels is ontdaan of dat nu het vruchtvlees is of de raat (van de honing) worden deze siropen snel opgenomen in ons bloed wat onze bloedsuikerspiegel snel doet stijgen. Mijn mening is dat je deze siropen wel kunt gebruiken, maar wel met mate. Agavesiroop is een lastige. Er is veel negatiefs (het zou te veel fructose bevatten) over te vinden, maar ook bronnen die beweren dat het wel meevalt. Ik gebruik het niet meer en neem het zekere voor het onzekere.

Verder zijn er nog de palmsuiker en de kokosbloesemsuiker. Deze 2 zijn een goed alternatief voor gewone suiker. Ze zijn helaas wel wat prijziger, maar bezitten nog mineralen en voedingsstoffen en doordat ze minder bewerkt zijn hebben ze een lage glycemische index.

De Glycemische index (GI) bepaald de waarde hoe snel de suikers worden opgenomen in de bloedbaan. Des te hoger de GI des te meer je dus moet oppassen met dit voedingsmiddel. Patat heeft bijvoorbeeld een hogere GI dan witte suiker. Als voeding veel vezels, vitaminen en mineralen bevat (zoals bijv. fruit) dan worden de suikers langzamer opgenomen in ons bloed. De vezels en vitaminen en mineralen vertragen de opname van de suikers. Stropen en siropen zijn ontdaan van de vezels en dus worden ze hierdoor sneller opgenomen.

Vermijden:
Suiker, basterdsuiker, rietsuiker, oerzoet, glucose-fructosestroop, maisstroop, agavesiroop, kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam.

Met mate gebruiken:
Honing, ahornsiroop, appelstroop, diksap, rijststroop, yaconsiroop, Groene Stevia, kokosbloesemsuiker, palmsuiker.

Met mate gebruiken daar bedoel ik mee dat je bijv. in het weekend een plak cake of een mueslireep eet die je gezoet hebt met ahornsiroop of met honing.

Als je nagaat dat de gemiddelde Nederlander per week minimaal een halve kilo tot een kilo (witte) suiker eet, en we daardoor steeds dikker worden, steeds meer welvaartziekten, hart en vaatziekten en verouderingsziekten als staar, alzheimer e.d. krijgen dan kan een lichaam wat gezond eet, veel vezels eet prima een eetlepel honing of ahornsiroop (per week) verwerken. Zorg er wel voor dat je lichaam niet afhankelijk is van suikers. Zodra je lichaam snakt naar zoetigheid, snoep en koek ben je verslaafd en raad ik je aan om voorlopig radicaal te stoppen met suikers. Eerst je lichaam weer laten wennen aan de pure smaken en onbewerkte voeding.

En als laatste: Vergeet de verborgen suikers niet! Suiker zit ook in tomatenketchup, saladedressings, sauzen, kant en klaar maaltijden e.d.

Succes!

Liefs, Williene
 

Deel via social media

 
Print recept

34 Reacties

 • Anonymous
  Anonymous maandag 28 okt 2013 om 21:43
  Hoi Williene,
  Nu was ik net over gestapt naar diksap voor de kinderen en ze waren snel om:)
  Maar nu lees ik dat dit ook niet zo goed is?
  Groet Hendrina
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 28 okt 2013 om 23:12
   Ha,

   Ik gebruik ook diksap hoor! Maar wel biologische diksap zonder toegevoegde suikers. Geen enkele (vruchten)sap of frisdrank is gezond vanwege het hoge suikergehalte. Dit kan toegevoegde suiker zijn maar ook vruchtensuiker. Doordat er in sap geen vezels meer zitten worden ook vruchtensuikers heel snel opgenomen in je lichaam. Het allerbeste is dan om gewoon water of thee te drinken. Maar aangezien niet alle kinderen hier warm voor lopen is zo af en toe een glaasje diksap geen probleem. Ik laat ze wel bij de maaltijden water drinken, gewoon om ze dit aan te leren en dat vinden ze prima.

   Succes!
 • Lydia
  Lydia donderdag 15 aug 2013 om 12:31
  Hoi Williene,
  Tijdje geleden je site ontdekt en inmiddels begin ik het steeds leuker te vinden om allerlei recepten uit te proberen. Regelmatig sta ik wel achter mijn hoofd te krabben waar ik dit of dat toch moet zoeken in de supermarkt :) Palmsuiker heb ik nog steeds niet gevonden, niet bij de Jumbo (het zou uit het assortiment zijn, er zijn alleen nog blokken), en zelfs niet bij de natuurwinkel. Ik lees er ook niet alleen goede berichten over op het web. Er zijn veel mensen die beweren er hoofdpijn van te krijgen. Heb jij daar ook van gehoord of misschien last van gehad? Is dat omdat je er dan teveel van gebruikt? Mag ik vragen bij welke (natuur)winkel jij Palmsuiker haalt, of koop je het op internet?
  Bedankt weer alvast!
  Lydia
  • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 15 aug 2013 om 15:11
   Ha,

   Bedankt voor je reactie! Ik haal palmsuiker bij de natuurwinkel hier in Putten of bij Medica Natura in Drachten. Ik weet van sommigen die last krijgen van palmsuiker. Maar het blijft suiker en je moet het dus matig gebruiken al zijn de voordelen er zeker in vergelijking met gewone suikers. Ik gebruik het enkel in het weekend. Dus dan hou je het beperkt. Kokosbloesemsuiker is ook een heel goed alternatief, maar wel veel prijziger.

   Groetjes, Williene
 • Anonymous
  Anonymous zondag 24 mrt 2013 om 22:47
  Hoi Williene,
  Een vraagje over de kokosbloesemsuiker. Gebruik je evenveel kokosbloesemsuiker als gewone suiker in een recept?
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 25 mrt 2013 om 11:17
   Ha,

   Ligt eraan, als er veel suiker in gaat, doe ik wat minder, als je suikervrij eet dan word je smaak ook anders waardoor iets snel te zoet wordt. Maar het is een beetje experimenteren!

   Succes!

   Groetjes Williene
 • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 21 mrt 2013 om 18:07
  Hier eten de kinderen ook nog gewoon brood, naar school is het inderdaad praktisch. Ik eet vaak roggebrood, ook erg lekker.

  Succes met alles!

  Groetjes, Williene
 • Timo - Jenny
  Timo - Jenny donderdag 21 mrt 2013 om 12:41
  Graag gedaan. Ik lees net ook je blog over brood. Uit praktisch overwegingen eet ik iedergeval op school wel spelt brood, gewoon omat dat makkelijker mee te nemen is. Als onbijt maak ik wel is vluggort, of soja yoghurt met een geprakte banaan erdoor heen. Ik moet er niet aan denken de dag te beginnen met brood. Helmaal geen brood zou ik wel een beetje kaal vinden. Soms merk ik dat ik teveel van het speltbrood eet, dat kan ik merken aan mijn lichaam. In dat gevaal eet ik vaak iets glutenvrij bijv een pannekoek.

  Groetjes Jenny
 • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 20 mrt 2013 om 13:52
  Bedankt voor je recept! Fijn om dit met elkaar te delen. Ik gebruikte ook nooit suiker in mijn broden en die rezen ook prima! Ik krijg toch weer zin om aan de slag te gaan als ik dit weer lees ;-)

  Groetjes, Williene
 • Timo - Jenny
  Timo - Jenny dinsdag 19 mrt 2013 om 22:26
  Mijn diëtiste rade mij aan vooral rijstestroop te gebruiken als suiker vervanger omdat deze zacht was voor mijn darmen die op het moment dat ik het dieet advies kreeg zwaar geïrriteerd waren. Liefst moest ik helemaal geen zoetstof gebruiken, maar mocht ik er één willen gebruiken rade ze deze aan. Ik moet zeggen dat deze ook prettig aanvoelt.
  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 20 mrt 2013 om 13:56
   Rijststroop scoort best hoog op de glycemische index. Vandaar dat ik hem heb gezet bij matig gebruik. Maar als je, zoals je zegt, verder helemaal geen zoetstoffen neemt dan scheelt dat al wel veel natuurlijk. Succes ermee!

   Groetjes, Williene
 • Timo - Jenny
  Timo - Jenny dinsdag 19 mrt 2013 om 22:20
  Ik lees hier iets over suiker in brood. Omdat ik ook geen suiker en liefst ook zo min mogelijke natuurlijke suikers mag eten, bak ik mijn eigen brood. Naast suiker mag ik ook geen tarwe eten. Daarom maak ik brood van speltmeel. Het brood bak ik in een broodbakmachine en de volgende ingredienten gana erin:
  speltmeel of speltbloem (of mix) in totaal 400 gram
  1 theelepel gedroogde gist
  1,5 theelepel zout
  20 gram roomboter
  180 ml water

  En ik krijg er de heerlijkste broden van die goed gerezen zijn. Helemaal geen suiker voor nodig!
 • Maaike de Graaff
  Maaike de Graaff dinsdag 19 mrt 2013 om 16:49
  Hoi,

  Heb nu 2 verschillende palmsuikers gekocht.
  eentje is zoals gewone suiker en de andere is zoals op deze foto
  http://suikerwijzer.nl/wp-content/uploads/2010/11/palmsuiker.jpg

  is er een mogelijkheid om die ook te krijgen in korrels of is deze alleen doormiddel van verhitten te gebruiken?

  Groet Maaike
  • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 19 mrt 2013 om 21:20
   Ha,

   Ik begrijp niet goed wat je bedoeld met je vraag?

   Ik heb altijd deze en die gebruik ik overal voor: https://www.gezondheidaanhuis.nl/nl/product/17055/Arenga-Palm-Suiker-Mattisson-450-gram

   Groetjes, Williene
 • Anonymous
  Anonymous vrijdag 15 mrt 2013 om 11:41
  Hoi,
  Een vraag over jam. Hoe denk jij over jam zonder toegevoegde suikers als suikervervanger in bv appeltaart. Zag vanochtend een recept waar jam zonder toegevoegde suiker in moet ipv suiker. Is jam van St. Dalfour goed? 'k Zou best minder suiker willen gebruiken maar hoe je dan iets lekkers kan bakken, ik blijf het moeilijk vinden. Groet, Jo
  • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 15 mrt 2013 om 18:47
   Ha,

   Als de jam echt suikervrij is kun je deze goed gebruiken als suikervervanger. De jam van Dalfour ken ik zo niet. Via de recepten index kun je al heel wat recepten vinden waarin ik natuurlijke suikervervangers gebruik (dan staat er suikervrij achter)

   Succes!

   Groetjes, Williene
 • Gerrinda
  Gerrinda donderdag 14 mrt 2013 om 13:31
  Wat een leuke blog Williene! Maar nu is de vraag, in welke krant heb jij gestaan? Ik heb het RD van afgelopen zaterdag 9 maart 3 keer doorgebladerd maar ik zie het niet, dus mogelijk een andere krant? Ik zou het graag willen lezen.

  Over de suikers: bij mijn eerste zwangerschap had ik een extreem laag suikergehalte. Juist het tegenovergestelde van zw.diabetes. De dietiste van het ziekenhuis adviseerde mij veel suiker te eten en veel witmeelprodcuten om die extreme pieken naar beneden wat op te vangen. (o.a. iedere dag 2 naturel beschuitjes met basterdsuiker!!!!) Het stomme was, dat ik me steeds slechter ging voelen en ik op den duur nog maar 30% zicht had en ik voortdurend flauw viel. Hele nare zwangerschap dus. Ik moest suikerrijke toetjes eten etc.
  Dat is nu 1,5 jaar geleden en inmiddels ben ik weer zwanger en heb ik weer last van een lage bloedsuiker. Maar nu ga ik niet meer naar de dietiste want ik heb net als jij door de jaren heen zoveel geleerd! Ik eet nu heel veel fruit om zo de gezonde suikers daaruit te halen, witmeelprodcuten heb ik niet eens meer in de kast en witte suikers, wat zijn dat? ik eet iedere dag een stuk chocola van 70% cacao en doe een schep palmsuiker door mijn pap smorgens. En ondanks dat mijn suikerwaardes laag zijn, heb ik nergens last van! Ik val niet flauw, ik zie alles goed en ben niet zo wiebelig.
  Het levende bewijs dat die dietiste het gewoon echt niet bij het juiste eind had en het de boel alleen nog erger maakte!
  Overigens ben ik wel erg misselijk en kan alleen nog aardappels en groente naar binnen krijgen en moet niet denken aan pasta, quinoa of wat dan ook maar dat maakt niet uit! Wat ik nu weet over eten had ik jaren eerder moeten weten! Het is 1,5 jaar geleden dat ik tegen sommige mensen op een ander forum zei dat ze zo overdreven bezig waren. Maar nu ben ik zelf ook zo omdat hun het bij het juiste eind hadden!

  Bedankt voor al je recepten, ik heb er al veel geprobeerd en als ik me wat beter voel wil ik weer wat gaan proberen. Maar echt al jouw recepten zijn heerlijk!!
  • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 14 mrt 2013 om 20:01
   Dankjewel Gerrinda! Ik stond in de Stentor. Het artikel kun je vinden op mijn blog onder het kopje Media. Alleen de foto ontbreekt daar, en dat is maar goed ook ;-)

   Wat een verhaal joh! Tja, diëtisten in het ziekenhuis geven vreemde adviezen. Ik ga altijd met mijn moeder mee naar het ziekenhuis, en dan kwam er een dietiste langs bij alle chemo-patienten. Alles wat ze adviseerde stond lijnrecht tegenover een gezonde levensstijl. Suikerproducten werden volop aangeprezen terwijl suiker juist kankercellen doet groeien. Echt, zo triest allemaal.
   Maar wat goed dat je je nu zoveel beter voelt! Dat heb je toch maar mooi gedaan! Ik was bij beide zwangerschappen ook 's avonds met avondeten erg misselijk. Heel vreemd en erg vervelend.
   En inderdaad, ik vond het ook altijd overdreven en ver doorgeslagen, maar nu weet ik wel beter. Je voelt je beter, je bent je bewust van de gevaren, ik ben blij met hoe ik nu eet en leef. Ik voel me er zoveel beter bij!

   Heel erg bedankt voor je reactie, en ik ben blij dat je wat aan de recepten hebt! Succes met alles!

   Groetjes, Williene
 • Anonymous
  Anonymous woensdag 13 mrt 2013 om 19:23
  100% suikervrij gaat mij dus ook echt niet lukken. Ik probeer het zoveel mogelijk te vermijden om zo de keren dat ik ketjap e.d. nodig heb te "compenseren". Bedankt maar weer! Willemijn
  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 13 mrt 2013 om 21:09
   Precies ;-) Succes ermee!

   Groetjes, Williene
 • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 13 mrt 2013 om 18:41
  Heel erg bedankt voor je tip! Gerdien, hieronder, zei het ook al. Wij hebben hier geen Jumbo helaas, dus vandaar.

  Groetjes, Williene
 • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 13 mrt 2013 om 18:40
  Hoi Yvonne,

  Ik geef informatie en iedereen mag zelf bepalen hoe ver hij/zij gaat. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen hiervoor kiest. Palmsuiker kun je ook als gewone korreltjes kopen zeg maar, en die koop ik ;-) Het moet wel makkelijk zijn, haha! Maar je kunt het ook in blokken kopen en volgens mij raspen ze het daarvan af. Maar dat is me teveel gedoe!

  In brood kan je ook palmsuiker gebruiken, maar het kan ook zonder suiker. Ik gebruikte nooit suiker in mijn brood. Ging altijd prima.

  Nou, succes met alles!

  Groetjes, Williene
 • Anonymous
  Anonymous woensdag 13 mrt 2013 om 15:53
  Palmsuiker is ook bij de Jumbo te koop. (Hetzelfde pakje als bij de natuurwinkel)

  Groetjes,

  Franka
 • Anonymous
  Anonymous woensdag 13 mrt 2013 om 11:27
  Bedankt! Heb ik nog 1 vraagje: wij gebruiken regelmatig de ketjap van Yakso in onze gerechten, maar ja daar zit ook suiker in natuurlijk. Gebruik jij dus ook geen ketjap meer dan?
  Groet, Willemijn
  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 13 mrt 2013 om 18:45
   Hoi Willemijn,

   Graag gedaan.
   Met dat soort dingen kies ik bewust om een uitzondering te maken. Dit soort producten is niet suikervrij te krijgen, tenminste voor zover ik weet. Ik gebruik dus wel ketjap, en ik geloof dat er in chilisaus e.d. ook suiker zit. Maar dit soort producten gebruik ik hooguit 1 a 2x per maand en anders moet ik er teveel voor laten, en kun je bepaalde gerechten niet meer maken.

   Groetjes, Williene
 • Elly Geenjaar
  Elly Geenjaar zaterdag 04 apr 2015 om 12:10
  Beste Williene, Sinds kort ben ik ook begonnen met gezonder eten en dat op mijn leeftijd.(67) Maar ik raak gewoon in paniek waar moet ik in vredesnaam beginnen. Zo lees ik tot mijn stomme verbazing dat rietsuiker helemaal niet gezond is en ik gebruik de biologische. Heb ik Stevia gekocht maar ik vind die gewoon vies en ik word er misselijk van.Zijn er meer dames die deze ervaring hebben? Ik zie af en toe door de bomen het bos niet meer. Hoe ben jij begonnen? Er is nu ook een website "Verantwoord snoepen"Dus heb ik daar snoepjes en koekjes voor de kleinkinderen gekocht.Kent u deze website en zijn deze produkten goed? Ze zijn wel E-nummer vrij. Ik hoop van u een antwoord te mogen ontvangen en ik heb ook al uw boek gekocht. Alleen zoek ik eigenlijk de gewone doorsnee recepten. Ik ben niet zo'n kookster en heb weinig fantasie. Hartelijjke groeten, Elly
 • Judy
  Judy woensdag 25 nov 2015 om 16:29
  Hoi Williene, Kun je mij meeksoorten aanraden die je het meeste kunt gebruiken? Ik heb nu speltmeel amandelmeel en boekweitmeel in huis gehaald. Maat in je kookboeken worden soms zoveel meelsoorten genoemd. Is er 1 specifiek meelsoort wat voor alle taarten koekjes etc kan zodat het ook financieel leuk blijft om de producten aan te schaffen... Gr Judy
  • Smakelijck donderdag 26 nov 2015 om 09:30
   Hoi, Ik hou er van om zoveel mogelijk te variëren. Dan krijg je verschillende voedingsstoffen binnen en wordt je eetpatroon niet eenzijdig. Daarom gebruik ik vaak veel verschillende meelsoorten, zowel glutenvrij als niet glutenvrij. Natuurlijk kun je alles met 1 meelsoort af, al zal dat niet in alle baksels smakelijck uitvallen. Amandelmeel maakt het bijvoorbeeld wat zachter en brosser, speltmeel wat droger, etc. Maar als je één meelsoort wilt aanhouden dan zou ik spelt gebruiken. Qua kosten helpt het om alleen in het weekend wat lekkers te bakken, dan blijft het leuk en betaalbaar. Succes!
 • Judith
  Judith woensdag 13 jan 2016 om 08:24
  Beste Williene, Ik ben mezelf een beetje aan het inlezen over suikervrije producten en vervangers. Nu kwam ik dit artikel tegen, terwijl ik in je blogs lees over deze siroop. Op den duur zie je door de bomen het bos niet meer...;-) http://www.ahealthylife.nl/agavesiroop-een-zoetstof-die-nog-slechter-is-dan-suiker/ Heb jij een artikel die het tegenovergestelde beweerd? Groetjes, Judith
  • Smakelijck woensdag 13 jan 2016 om 09:38
   Dat artikel van Juglen ken ik, en ben het helemaal met hem eens. In mijn suikervrije beginperiode heb ik één keer een fles agavesiroop gebruikt, totdat ik me ging inlezen, was gelijk de laatste. Een suiker waar zoveel onduidelijkheid over is gebruik ik niet. Dus ik sta helemaal achter het artikel van Juglen.
 • Bertha Koetsier
  Bertha Koetsier maandag 22 jan 2018 om 21:55
  Hoi Williene, Omdat ik geen facebook meer heb en dus mijn vraag niet dar in de groep kan gooien stel ik em hier maar.. Is er buiten restaurant Smakelijck een restaurant in omgeving Nunspeet/Putten waar men echt rekening houdt met allergieen e.d.? Het gaat mij vooral om suikervrij.Ik eet geen suiker ivm candida maar vind een toetje zo heerlijk...En Smakelijck is top..Maar wil ook wel eens ergens anders heen.. Groetjes Bertha
  • Smakelijck dinsdag 23 jan 2018 om 13:20
   Tegenwoordig houden de meeste restaurant wel rekening met allergieën. Echter met suiker daar ken ik er nog geen van hier in de buurt. Wel lunchrooms e.d. in de stad waar je suikervrij kunt lunchen.
  • Sandra
   Sandra woensdag 24 jan 2024 om 20:52
   Werk je wel eens met erithrytolsuiker? Werkt voor mij als diabeet ideaal
   • Smakelijck donderdag 25 jan 2024 om 10:46
    Nee, dat vind ik een te bewerkte zoetstof.
Laat een bericht achter!
252