Rode Linzensoep!
Ik was al langer op zoek naar een lekkere linzensoep. Linzen zijn erg gezond, maar ik vond de recepten die ik tot nog toe had gemaakt niet echt lekker. Nu kwam ik deze tegen en gaf het nog één kans. Deze soep wordt gemaakt met kruiden die ook veel worden gebruikt in de Indiase keuken. De soep is makkelijk te maken, en heeft niet veel tijd nodig, zoals bij bijvoorbeeld erwtensoep. De soep is een lekkere gevulde soep. Het kan nog net, voordat de lente begint. Het recept heb ik uit de Uitzicht, een tijdschrift van de Moermanvereniging. Ik heb het wel een klein beetje aangepast in hoeveelheden van kruiden.
Rode Linzensoep!
Ingrediënten:
200 gram rode linzen, 1,5 liter groentebouillon, 1,5 theelepel bonenkruid*, 1 winterwortel, halve knolselderij, 2 uien, 1 teen knoflook, 3 ontvelde** tomaten, 1 prei, 1 theelepel kerriepoeder, 1 theelepel kurkuma, 1 theelepel komijnpoeder, 1 theelepel korianderpoeder, halve theelepel kaneel, 1 theelepel keltisch zout, peper, roomboter of ghee.
Bereiding;
Was de linzen. Voeg de linzen toe aan de bouillon en breng aan de kook. Voeg de wortel en knolselderij toe in hele kleine blokjes samen met het bonenkruid. Laat 20 minuten zachtjes koken.
Fruit in een andere pan de ui en de knoflook in een klontje boter. Snijd de ontvelde tomaten in blokjes en voeg toe samen met de rest van de kruiden. Laat even meebakken en voeg de linzenbouillon toe. Maak de soep op smaak met het zout, peper en voeg de prei fijngesneden toe. Laat nog 10 minuten koken en serveer.
*Bonenkruid is gedroogd te koop in de supermarkt of natuurwinkel.
**Tomaten ontvel je snel door een kruis te zetten bij het kroontje van de tomaat. Leg de tomaten een minuut in kokend water. Nu kun je het velletje er snel aftrekken.
Nooit eerder heb ik linzen gegeten, maar de zelfgemaakt rode linzensoep naar jouw recept was erg lekker! Bedankt voor het recept! Ik ben me een beetje aan het oriënteren om e-nummer en suikervrij te gaan eten. Vraagje, welke bouillonblokjes gebruik jij voor de groente bouillon? Ik was trots naar de biologische winkel gefietst, netjes op de etiketten gekeken, maar ik kwam er net pas achter dat 'gistextract' een andere benaming is voor E621... ;)
Groeten Fenja
Ik gebruik zelf de blokjes van Naturcompagnie. Hierin zit inderdaad gistextract. Biologisch gistextract is niet altijd E-621, E621 is een smaakversterker, gistextract ook. Dit kan chemisch zijn geproduceerd maar ook op een natuurlijke manier. In bijv. oude kaas, tomaten e.d. zit ook deze natuurlijke smaakversterker. In biologische producten mag geen E-621 zijn toegevoegd. Deze blokjes kun je daarom ook veilig gebruiken.
Succes!
Ik volg je geweldige blog al een tijdje i.v.m. het weglaten van E621 voor 2 van mijn 3 kinderen die allergisch aangelegd zijn (voor de rest van het gezin natuurlijk ook goed ;-) Nu ben ik deze week ook zelf begonnen om suikervrij te eten, heb even gedacht om de cursus 40 dagen suikervrij te gaan volgen maar de kosten hiervan houden me tegen. Na veel onderzoek op internet ben ik al wel veel wijzer geworden maar er wordt behoorlijk verschillend gedacht over suikervervangers. Omdat jij ook suikervrij eet vroeg ik me af of jij ook ervaring met stevia hebt? Ik weet in ieder geval dat je goed het 'kaf van de koren' moet scheiden wat aanbieders van dit produkt betreft.. Ik lees verder ook veel dat het bakken met Stevia lastig is i.v.m. de concentratie en dat het een vreemde, bittere nasmaak geeft.
Verder vraag ik me af hoe je op gewicht moet blijven bij een suikervrij dieet, ik doe het niet om af te vallen maar ben intussen na een kleine week suikervrij al bijna 2 kilo afgevallen. Ik ben een erge zoetekauw en nu ik al mijn koekjes en snoep laat staan is mijn calorie intake natuurlijk ook een stuk lager..
Ben benieuwd naar jouw ervaringen maar snap het ook als je het te druk hebt om alle mail te beantwoorden!
Groet, Elske
Fijn dat je iets aan mijn blog hebt!
Ik heb ervaring met stevia. In de zin van: ik heb hier een flesje pure stevia staan. En daar blijft het bij ;-) Ik ben er geen fan van. Niet omdat het niet goed is, maar ik vind het geen fijne smaak. Ik heb de druppels en vooral zomers met het zomerfruit druppel ik wel eens wat over de aardbeien van de kinderen in plaats van suiker. Bakken heb ik nog nooit gedaan omdat ik van veel mensen hetzelfde hoor wat je schrijft.
Als je suikervrij eet moet je inderdaad opletten dat je niet teveel afvalt. In noten zitten veel calorieën, wat je dus veel kan eten. In een hand vol noten zit al snel 400-500 calorieën, dus dat telt wel aan.
Succes, en stel je vragen gerust, hier of via mail!
Groetjes, Williene
Bedankt weer, je houd ons lekker bezig met e-vrij te koken.
groetjes Gerdien
Groetjes, Williene
http://pinterest.com/pin/105342078756740916/
Groetjes, Williene