06-03-2013

Mangochutney!


Deze heerlijke mangochutney komt uit het kookboek 'Sauzen' van chefkok Peter Auer. Ik ben zo dol op deze chutney. Heerlijk bij vleesgerechten maar ook bij witte vis. De chutney kun je in grotere hoeveelheden maken en dan bewaren in potten. Zo hoef je niet elke keer verse chutney te koken! Aangebroken potten bewaar je in de koelkast.
Ik heb het originele recept wel zo hier en daar aangepast.

Mangochutney!

Ingrediƫnten:
400 gr. mango in blokjes, 1 rode peper, 3 sjalotjes, 2 tenen knoflook, 2 el kokosolie, 5 el chilisaus (Yakso), 100 ml witte wijn, 5 el appelazijn, 1 el palmsuiker, 0,5 tl kerriepoeder, 0,5 tl kurkuma,  zout en peper.

Fruit de ui in de kokosolie samen met de knoflook en de fijngehakte rode peper (zonder zaadjes). Voeg de mango toe, en strooi de suiker erover en laat een beetje karameliseren. Voeg de chilisaus, wijn, azijn, kerrie en kurkuma toe en laat de chutney 30 minuten pruttelen op zacht vuur tot de saus is ingedikt. Voeg wat water toe als er te weinig vocht overblijft.  Breng de chutney op smaak met zout en peper en schep het heet in schone potten.


Deel via social media

 
Print recept

112 Reacties

  • Lies
    Lies zondag 07 jun 2015 om 16:37
    Hoelang blijft deze chutney goed?
    • Smakelijck maandag 08 jun 2015 om 08:55
      Als je 'm goed conserveert, dus in schone, hete potten schept kun je deze chutney wel een aantal maanden bewaren. Geopend is het een week houdbaar.
    • WH
      WH donderdag 23 jun 2022 om 22:31
      Als ik aardbeien jam maak kook ik de jam max 10min. en is die daarna makkelijk 2 jaar goed te houden. Potjes en deksels wel in soda-kokend water steriel maken en in kokend heet water afspoelen. Waarom zou deze chutney dan niet zo lang houdbaar zijn? Dat begrijp ik niet.
      • Smakelijck vrijdag 24 jun 2022 om 12:16
        Gebruik je suiker in je jam? Want dat conserveert.
        • Ineke
          Ineke vrijdag 29 jul 2022 om 08:37
          Zelfs saus/jam met chiazaad is meer dan een jaar houdbaar.
        • Ineke
          Ineke vrijdag 29 jul 2022 om 08:37
          Zelfs saus/jam met chiazaad is meer dan een jaar houdbaar.
    • Marieke
      Marieke woensdag 27 sep 2023 om 19:26
      Ha! Ik heb de chilisaus van yakso aangeschaft maar deze bevat gewoon rietsuiker.
      • Smakelijck woensdag 27 sep 2023 om 21:38
        Chilisaus is niet suikervrij verkrijgbaar. Dan moet je sambal gebruiken. Chili is een zoete saus. Je kunt ook zelf chilisaus maken, een recept hiervoor staat op de site, daar gebruik ik rijstsiroop in.
Laat een bericht achter!
272