IMG_1379
Donderdag 31 jan 2019

Ovenpasta ‘Ham’–Kaas #zonder pakjes en zakjes!


De titel is misschien wat misleidend, want als je verder kijkt in het recept kom je de ham vervolgens niet meer tegen :-) Wij eten zelf geen varkensvlees, en bovendien is ham erg moeilijk verkrijgbaar zonder E-nummers. Vandaar dat ik de ham in recepten altijd vervang. Je kunt natuurlijk gerust ham toevoegen als je dit wel wilt eten, dat is geen probleem. Ik heb het vervangen door gerookte kipfilet en dat is ook een aanrader. 

Er zijn inmiddels al heel wat 'zonder pakjes en zakjes' gerechten voorbij gekomen op de website en er staan er ook nog wat op mijn lijstje (vooral met sperziebonen, maar daarmee wacht ik even tot ze weer uit Nederland komen;-)) Mocht je nog iets missen, geef het dan gerust aan, dan zet ik het op mijn lijstje! 

Fijne dag! 

Ovenpasta ‘Ham’ – Kaas - zonder pakjes en zakjes

Ingrediënten voor 3-4 personen:

250 gram speltmacaroni, 1 ui, 1 teen knoflook, 200 gram gerookte kipfilet*, 250 gram (kastanje)champignons, 1 rode paprika, 150 gram geraspte kaas, 250 gram crème fraîche

Kruiden: ½ theelepel gedroogde bieslook, ½ theelepel oregano, ½ theelepel nootmuskaat, Keltisch zout en peper naar smaak

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snipper de ui en de knoflook. Snijd de gerookte kipfilet in blokjes, de champignons in plakjes en de paprika in blokjes.

Kook de macaroni 4 minuten voor, giet direct af en roer de crème fraîche door de macaroni. Fruit de ui, knoflook, champignons en de paprika een paar minuten aan in wat boter of olie. Dit hoeft echt maar heel kort, het gerecht gaart verder in de oven. Voeg de kruiden toe en maak op smaak met zout en peper. Meng het geheel door de macaroni en voeg de kipfilet en de helft van de geraspte kaas toe. Meng het door elkaar en verdeel over een ovenschaal. Strooi de rest van de geraspte kaas over de schotel en schuif in de oven voor ongeveer 15-20 minuten.

Tips:

  • *Wij eten geen varkensvlees, dus ook geen ham. De ham heb ik daarom vervangen door gerookte kipfilet. Ham is bovendien erg moeilijk E-nummervrij verkrijgbaar.
  • Dit gerecht bevat weinig groente. Je kunt aan de ovenschotel zelf groente toevoegen zoals bijvoorbeeld blokjes courgette. Je kunt er ook een lekkere salade naast serveren met veldsla, avocado, tomaat, olijven, etc.
  • Wil je het gerecht glutenvrij maken, serveer het dan met glutenvrije pasta.
  • Vegetarisch? Laat de gerookte kip dan weg en voeg bijvoorbeeld kikkererwten of noten toe.

Eet Smakelijck!

Liefs, Williene

Hartig broodbeleg is weleens lastig als je E-nummervrij en suikervrij wilt eten. Deze roomkaas is...
lees verder
Prei is een echte wintergroenten en nu goed en goedkoop verkijgbaar. Prei is bovendien een erg...
lees verder
Er is helaas nog steeds veel onduidelijkheid over vetten. De tijd dat alle vetten uit den...
lees verder
Dit is niet echt een recept maar meer een idee om je groenten eens anders te eten :-) Vooral...
lees verder
Na het posten van de vorige blog, de Rabarber-kruimeltaart, kreeg ik de vraag hoe ik de...
lees verder
Vandaag weer een lekker recept zonder pakjes en zakjes, dit keer de ovenschotel bloemkoolroom....
lees verder

6 opmerkingen
  • Mendel
    Mendel vrijdag 01 feb 2019 om 14:55
    Heb je toevallig al een recept online staan van de (pakjes en zakjes variant) Singaporese Hokkien Noedels van K.?
    • Smakelijck maandag 04 feb 2019 om 10:57
      Nee, ik ga hem op mijn lijstje zetten :-)
  • Maria
    Maria vrijdag 01 feb 2019 om 20:42
    Kipfilet toscana nog een idee? Gaan alleen ook wat sperziebonen door...
    • Smakelijck maandag 04 feb 2019 om 10:58
      Dan zet ik hem ook op mijn lijstje, voor aankomende zomer :-)
  • Judith
    Judith vrijdag 08 feb 2019 om 13:34
    Lijkt me heerlijk! Wij genieten echt van veel recepten op deze site, wat ontzettend mooi dat je jouw passie zo deelt met anderen! Vraag: kan dit gerecht ook met de vega hamblokjes van GoodBite? Ik weet niet hoe jij daar tegenover staat, het enige e nummer dat er in zit is groen. Bedankt!
    • Smakelijck zaterdag 09 feb 2019 om 15:30
      Dankjewel :-) Het kan zeker, maar ik vind het alsnog een erg bewerkt product. Veel vegetarische alternatieven zijn op basis van soja, wat ik persoonlijk liever vermijd. Verder zit er wat suiker in (dextrose) en ook een aantal aroma's. Onder aroma's kunnen ze allerlei E-nummers en andere stoffen verbergen. Maar die keuze moet je zelf overwegen. Hoe vaak eet je het, hoe erg is het als je het af en toe eet, etc. Succes en een fijn weekend!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190