29-12-2020

Oliebollencake!

Heb je dit jaar geen zin om zelf oliebollen te bakken, geen tijd om lang boven de frituurpan te staan? Bak dan een oliebollencake! De smaak zal je zeker verrassen. 

Oliebollencake

Ingredienten:

500 gram speltbloem, 500 milliliter (plantaardige) melk, 7 gram droge gist, 1 ei, 2 eetlepels yakonsiroop (of gebruik een ander zoetmiddel naar keuze), snufje zout, 150 gram rozijnen of krenten, 2-3 appels

Bereiding:

Week de rozijnen 15 minuten in warm water. Maak de appels schoon en snijd in blokjes.

Meng een beslag van het bloem, de melk, gist, ei, zoetmiddel en het snufje zout. Voeg de rozijnen en de blokjes appel toe en meng goed door. Laat het beslag 45 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 200 graden. 

Vet een cakeblik goed in met boter. Doet het gerezen beslag in het cakeblik en schuif in het midden van de oven. Bak de cake gaar in 25-30 minuten. 

De cake is lauwwarm het lekkerst!

Eet Smakelijck! 

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

36 Reacties

  • Nelianne
    Nelianne dinsdag 29 dec 2020 om 18:27
    Hoi Willinge, Vraagje, zou je de gist ook kunnen vervangen door bakpoeder of baking soda of een combinatie daarvan? Wij gebruiken liever geen gist namelijk.
    • Smakelijck woensdag 30 dec 2020 om 09:41
      Dat kan, maar krijg je een geheel andere structuur.
    • Marianne
      Marianne woensdag 30 dec 2020 om 12:12
      Blij met dit recept, alle pakken oliebollen mix waren uitverkocht vanmorgen, staat.nu een oliebollencake in de oven.
      • Smakelijck woensdag 30 dec 2020 om 13:55
        Leuk, succes!
    • Francien
      Francien woensdag 30 dec 2020 om 13:27
      Heb hem ook in de rijsstand staan, maar hij komt niet erg omhoog...klopt dat? Moest de melk misschien lauw zijn?
      • Smakelijck woensdag 30 dec 2020 om 13:55
        Ik heb ook koude melk gebruikt en het kwam prima omhoog. Ik heb het in de keuken bij kamertemperatuur laten rijzen.
        • Smakelijck woensdag 30 dec 2020 om 13:56
          Wellicht nog iets langer laten staan. In de oven rijst het ook nog verder. Wel goed om op te letten of het beslag gaat bubbelen.
    • Elda
      Elda woensdag 30 dec 2020 om 15:45
      Ik wil de cake glutenvrij proberen te maken (met een pak glutenvrije oliebollenmix). Kan ik dan het aantal gram speltbloem hiervoor vervangen? En is er dan nog een zoetstof nodig?
      • Smakelijck woensdag 30 dec 2020 om 15:50
        Dat kan inderdaad. Je kunt dan inderdaad 1 pak gebruiken (500 gram) en de aanwijzing op de verpakking volgen. Zoetstof is dan niet nodig, dat zit meestal al in het pak.
        • Corine
          Corine woensdag 30 dec 2020 om 19:56
          Als ik de cake glutenvrij (geen tarwe of spelt)wil maken, kan ik ipv speltmeel kastanjemeel of amandelmeel gebruiken?
        • Elda
          Elda woensdag 30 dec 2020 om 23:08
          Bedankt! Ik heb hem inmiddels gebakken in een mooie tulbandvorm. Wel wat langer laten rijzen. Is echt goed gelukt en de smaak is heerlijk!
    • M
      M woensdag 30 dec 2020 om 16:36
      Gebruik je de heteluchtstand van de oven bij dit recept? Of een andere?
      • Smakelijck donderdag 31 dec 2020 om 11:06
        Ik gebruik boven en onderwarmte.
    • Marijke
      Marijke woensdag 30 dec 2020 om 17:10
      Kun je telkens 1 plak verwarming of droogt het dan uit? Wij eten met z'n tweeën niet in één keer een heel brood op
      • Marijke**
        Marijke** woensdag 30 dec 2020 om 17:10
        *verwarmen
      • Smakelijck donderdag 31 dec 2020 om 11:06
        Ja hoor, dat lijkt me geen probleem!
    • Anke-Thea Dijkman
      Anke-Thea Dijkman woensdag 30 dec 2020 om 23:53
      Hmmm, ga ik zeker eens proberen. Het lijkt me dat een plakje in de magnetron heel goed werkt, als de cake koud is geworden. Doe ik met oliebollen ook altijd.
      • Smakelijck donderdag 31 dec 2020 om 11:07
        Leuk! Succes met het recept.
    • Smakelijck donderdag 31 dec 2020 om 11:07
      @corine, ik zou een mix proberen van een aantal glutenvrije melen.
    • Meie
      Meie zaterdag 02 jan 2021 om 16:36
      Kan ik ook gewone melk gebruiken. En wat minder en dit vervangen voor bier? (Mijn moeder deed altijd wat bier in het oliebol beslag)
      • Smakelijck maandag 04 jan 2021 om 09:02
        Jazeker kan dat, plantaardig staat tussen haakjes, dus gewone melk kan natuurlijk ook. En inderdaad een gedeelte vervangen door bier is geen probleem.
    • lydia
      lydia dinsdag 28 dec 2021 om 16:54
      hoi Williene, ik heb geen siroop in huis als zoetstof, wat zou ik hier in de plaats voor kunnen gebruiken?
      • Rianne Stam
        Rianne Stam dinsdag 28 dec 2021 om 20:34
        Ik heb honing gebruikt
    • Rianne Stam
      Rianne Stam dinsdag 28 dec 2021 om 20:36
      Hoi Williene, Ik heb vanmiddag de cake gemaakt maar hij is erg vast en nattig. Ik neem aan dat dat niet klopt. Hij moet wel luchtig zijn, toch? Ik heb hem ook langer in de oven gehad omdat de bovenkant niet bruin kleurde. Is er nog een aandachtspunt wat het rijzen betreft? Op kamertemperatuur toch?
      • Smakelijck woensdag 29 dec 2021 om 15:41
        Dat klopt niet inderdaad, het hoort echt een oliebollen structuur te hebben. Ik denk dat het dan niet goed gerezen is. Inderdaad op kamertemperatuur laten rijzen, maar het moet echt wel verdubbelen, anders heeft het langer de tijd nodig.
    • Gerrie
      Gerrie woensdag 29 dec 2021 om 18:48
      Hoi Williene, Het beslag ging niet rijzen. Zelfs na een uur rijzen nog niet. Na 35 minuten in de oven is de cake nog steeds niet gaar. Waar kan dat aan liggen?
      • Smakelijck woensdag 29 dec 2021 om 18:57
        Was je gist nog wel goed? Oude gist rijst ook niet meer. Dus wellicht ligt daar het probleem?
        • Gerrie Schinkel
          Gerrie Schinkel zaterdag 01 jan 2022 om 11:35
          Hoi Williene. Ja dat was het. Ik heb bakkersgist gebruikt en deze was over de datum.
    • Wilma
      Wilma donderdag 30 dec 2021 om 11:48
      Hoi, Vraag of het kan boekweitgrutten vervang van speltbloem. Heb thuis nog pak van boekweitgrutten, staat lang en weet niet wat ik ermee doen??
      • Smakelijck donderdag 30 dec 2021 om 15:42
        Dat lijkt me voor dit recept niet zo'n goed idee. Zou er eerder pap van koken.
    • Karen
      Karen donderdag 30 dec 2021 om 18:15
      Ik heb de oliebollencake met boekweitmeel gemaakt. Goed gelukt en smaakt heerlijk!
      • Karen
        Karen donderdag 30 dec 2021 om 18:18
        Vraag, is het goed in te vriezen? En dan per plak?
        • Smakelijck donderdag 30 dec 2021 om 22:07
          Ik denk het wel, even opwarmen na het ontdooien is wel het lekkerst!
      • Smakelijck donderdag 30 dec 2021 om 22:07
        Dat is goed om te weten! Dank voor het delen.
    • Joke
      Joke vrijdag 31 dec 2021 om 11:28
      Kan het ook met glutenvrij zelfrijzend bakmeel? Moet er dan nog gist bij?
      • Smakelijck vrijdag 31 dec 2021 om 20:31
        Je kunt beter glutenvrij havermeel of boekweit gebruiken, maar ik denk dat het wel kan. Ik zou wel een klein beetje gist toevoegen. Succes!
Laat een bericht achter!
316