Tapenades!
Tapenades zijn hier erg favoriet op stokbrood. Vooral ons oudste zoontje is er dol op. Zelf gemaakt zijn ze minstens zo lekker als van de kaasboer of uit de supermarkt. En dan hebben we het nog niet eens over de E-nummers die er vaak in zitten.
Zongedroogde tomaten zijn lastig E-vrij te vinden. Grand' Italia heeft ze met een oranje E-nummer en bij Plus zag ik nog een e-vrije variant, ik weet echter de naam niet meer :-) bij de natuurwinkel zijn ze ook verkrijgbaar. Daar kosten ze echter bijna 5 euro voor een potje. Je kunt ook zelf zongedroogde tomaten maken, en dat recept zal ik binnenkort ook plaatsen. Daarvoor moet je echter een hele dag thuis zijn, en dat valt niet mee. Bovendien kun je dit het beste zomers doen als de tomaten goedkoop en het lekkerst zijn. Als je ze dan goed droogt en inmaakt heb je het hele jaar zelfgemaakte zongedroogde tomaten.
Olijventapenade:
Ingredienten:
Half potje zongedroogde tomaten op olie, 3 el zwarte olijven (blikje van Carbonell of natuurwinkel), 2 el parmezaanse kaas, 2 el pijnboompitjes, een kleine of een halve teen knoflook, peper, scheut olijfolie
Maal al deze ingredienten in de keukenmachine tot een tapenade.
Tomatentapenade:
Ingredienten:
Half potje zongedroogde tomaten, 2 el parmezaanse kaas, 2 el pijnboompitjes, handje verse basilicum, kleine of halve teen knoflook, zout en peper, scheut olijfolie
Maal al deze ingredienten in de keukenmachine tot een tapenade.
Als je wat tapenade over hebt kun je het in een afgesloten bakje nog een paar dagen bewaren. Schenk er dan wel wat extra olijfolie overheen.
Hoeveel gram is een half potje zongedroogde tomaatjes op olie ongeveer?
De tomaatjes zijn inmiddels wat zachter geworden, dus zou het dit weekend kunnen gaan maken.
Groeten, Nelleke
Ik doe er meestal zo'n 10-12 tomaatjes in. Ligt er ook aan hoe 'tomaterig' je de tapenade wilt hebben. Succes ermee!
Groetjes, Williene
Nou wilde ik vanmorgen die tomaatjes gaan weken (had er even niet meer aan gedacht) en toen ik het zakje open trok stond er aan de binnenkant een bereidingswijze. Namelijk: leg de tomaatjes in een schaal en voeg 1/3 azijn en 2/3 warm water toe. Laat de tomaatjes 2 uur wellen. Laat de tomaatjes vervolgens uitlekken en breng ze op smaak met wat extra vergine olijfolie, oregano en andere verse kruiden. De gemarineerde tomaatjes kunnen nog 10 dagen in de koelkast bewaard worden.
Ik had ze al in de olie gezet, voordat ik het zag, maar voor een volgende keer kan dat handig zijn. Misschien hebben anderen hier ook wat aan.
Goed weekend,
Nelleke
Jij ook een fijn weekend!
Groetjes, WIlliene
Ik had zongedroogde gevonden, maar dan gedroogd, dus niet in olie. Deze hadden geen e-nummers (alleen zongedroogde tomaten en zout). (bij de AH: van: Castellino: pomodori secchi). Zou je deze gewoon in olijfolie kunnen zetten en krijg je dan hetzelfde idee, of zou je er dan kruiden bij moeten doen? En heb je een idee hoelang je dat dan zou moeten laten weken?
Ik hoor graag van je.
Groetjes, Nelleke
Zal ook eens kijken, had ze nog niet gezien bij de AH! Deze kun je inderdaad gewoon in de olie zetten en een paar dagen in te laten weken. Hoef je verder geen kruiden bij te doen, maar als je dat lekker vindt kan dat natuurlijk wel. Teentje knoflook, takje rozemarijn ;-) Ik zou met een paar dagen even kijken of ze al wat zacht worden en dan kun je ze gewoon gebruiken.
Succes!
Groetjes, Williene
Groetjes, Williene
Stap 1: De tomaten moet heel kort in een grote pan met kokend water zodat het velletje los laat.
Stap 2: Tomaten afspoelen onder koud water en het velletje lostrekken.
Stap 3: Tomaten gaan in een steriele pot en je drukt een beetje de sap eruit, je kneust als het ware de tomaten een beetje.
Stap 4: Er gaat wat zelf gemaakte passata di pomodori bij (gezeefde tomaten) en een kleine theelepel zout.
Stap 5: De potten worden dicht gemaakt en goed schoongemaakt.
Stap 6: De potten gaan in een grote vat met water in de tuin met een smorend vuurtje en de hele nacht worden de potten vaccuum gekookt.
Stap 7: Alle potten worden één voor één gecontroleerd of er geen lucht meer in zit.
Stap 8: Ze worden bewaard op een donkere koele plek.
Ik had ook stap voor stap foto's gemaakt van het hele proces wat een hele middag duurde :) Die kun je hier bekijken: http://www.dianaemanuela.nl/fotosite/italian_impressions/pummarole
Super bedankt!
http://www.dille-kamille.nl/nl/shop/c/110/s/1058/quattro-stagioni-inmaakpotten
Groetjes, WIlliene
Ik zal trouwens eens googlelen naar het recept voor zongedroogde tomaten. Ik ben half italiaans, en spreek en begrijp de taal goed, dus ik kan vast iets vinden via de italiaanse zoekmachines of in één van mijn italiaanse kookboeken :)
Ik heb ook een keer in de zomer bij vrienden een hele dag tomaten ingemaakt voor pastasauzen voor de winter. Dat was ook ontzettend leuk. :) Al dat werk voor een bord pasta :D
Hoe heb je de saus ingemaakt? Daar ben ik wel benieuwd naar, wil je dat delen?
Groetjes, Williene
Maar ben wel heel benieuwd hoe jij zongedroogde tomaten maakt :) Ik heb het in Italië weleens gezien, hele daken van appartementen waren bezaaid met doeken en tomaten die aan het drogen waren :D Gebruik jij dan tomaten uit NL of heb jij een adresje waar je italiaanse tomaten (type San Marzano) groot kunt inslaan tegen een goed prijsje?
Ik zal het recept hier binnenkort een keer plaatsen, maar ik heb nog zoveel staan op aanvraag, dat daar nog wel wat tijd overheen gaat. Het liefst doe ik het in de zomer, dan zijn de tomaten goed, en goedkoop. Ik gebruik helaas geen italiaanse maar ik haal ze hier bij de biologische winkel. Ik koop ze dan als ze in de reclame zijn.
Je ziet het recept vanzelf langskomen :-)
Groetjes, WIlliene
Klopt daar hebben ze ze ook! Fantastische producten hebben ze! Ik ga deze zomer weer een bestelling bij ze doen, dus dan zal ik eens kijken, heb ze gister nog in hun folder zien staan :-)
Groetjes, Williene