Suikervrije koekjes!
Afgelopen weekend heb ik weer eens koekjes gebakken. Zoals jullie weten eet ik van maandag tot vrijdag geen suikervervangers zoals palm of kokosbloesemsuiker. Alleen maak ik af en toe gebruik van biologische honing, maar dan bijv. een lepeltje over de kwark, dus rauw. Enkel in het weekend bak ik iets lekkers met een natuurlijke suikervervanger zoals kokosbloesemsuiker. Dat is goed voor je lijf, én zo houdt je de kosten ook binnen de perken, want suikervervangers zijn duur.
Daarom vind ik het leuk om te experimenteren met baksels zónder suikerververvangers en enkel natuurlijke suikers zoals gedroogd fruit of banaan. De smaak is even wennen, omdat het écht suikervrij is. Je kunt hier natuurlijk wat kokosbloesemsuiker aan toevoegen als dat meer in de smaak valt, maar tot mijn grote verbazing vind m'n zoon de koekjes héérlijk en zitten Teus en ik nog een beetje te kniezen dat we toch dat schepje kokosbloesemsuiker missen ;-) Maar ik heb afgelopen jaren geleerd dat je smaak enorm kan veranderen, dus wie weet, we gaan stug door!
Suikervrije, glutenvrije koekjes!
Ingredienten:
100 gram (glutenvrije) havermout, 120 gram boekweitmeel (je kunt ook speltmeel gebruiken, maar dan is het niet glutenvrij), 100 gram gedroogd fruit (in dit recept gebruik ik 50 gram rozijnen en 50 gram dadels), 50 gram roomboter, 1 theelepel koekkruiden, snufje keltisch zout,1 ei, geraspte schil van een halve citroen
Bereiding:
Week de havermout met het gedroogde fruit 15 minuten in wat warm water. Zelf heb ik de dadels niet voorgeweekt, maar in kleine stukjes gehakt en achtergehouden.
Doe verder alle ingredienten in een keukenmachine. Laat de geweekte havermout en rozijnen goed uitlekken en doe ook deze ingredienten in de keukenmachine. Alleen de gehakte dadels niet toevoegen. Meng de ingredienten in de machine tot een deeg. Voeg nu de stukjes dadel toe en meng deze met het deeg, met behulp van een spatel. Maak van het deeg kleine balletjes, evt. met een lepel als het deeg te plakkerig is. Zelf heb ik er mini-koekjes van gemaakt. De koekjes moeten 20-25 gebakken worden in een voorverwarmde oven op 160-170 graden.
Fijne dag!
Liefs, Williene