Speculaasjes!
In speculaaskruiden zit vaak een mengsel van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, kardemom, gember, anijs. Deze kruiden zijn een heerlijke winterse mix van anti-oxidanten. Anti-oxidanten helpen ons lichaam schoon te houden van giftige stoffen. Helaas worden speculaaskruiden vrijwel altijd gebruikt in combinatie met veel suiker en witmeel. Denk aan gevulde speculaas, pepernoten (of kruidnoten), speculaasjes etc. Ik heb jullie laten zien dat je deze recepten ook heel goed in de gezonde versie kan maken. Zo kun je toch genieten van deze zoete lekkernijen zonder je lichaam te schaden.
Speculaasjes!
Ingredienten voor ongeveer 20 koekjes:
125 gram spelt of volkorenmeel, 60 gram palmsuiker, 80 gram roomboter, 1 tl wijnsteenzuurbakpoeder, 1 eetlepel speculaaskruiden, mespuntje zout.
Bereiding:
Meng alle ingredienten met elkaar tot een deeg. Dit kan met een mixer met deeghaken, maar ook met je handen. Soms moet je het deeg even een handje helpen omdat het anders te kruimelig blijft.
Rol het deeg in plastic folie en laat het een uurtje rusten in de koelkast om de smaken goed in te laten trekken. Rol het deeg uit en steek er vormpjes uit. Je kunt hier ook een speculaasplankje voor gebruiken.
Bestrijk de koekjes met wat losgeklopt ei en bestrooi met amandelschaafsel.
Bak de koekjes 20 minuten af in een voorverwarmde oven op 175 graden.
Liefs, Williene
Een vraagje over deeg en afgebakken koekjes in het algemeen. Kun je het deeg ook invriezen? Of kun je de koekjes lang bewaren?
Groet, Annelies
Ja, deeg kun je heel goed invriezen. Je kunt het ook in de koelkast bewaren voor een paar dagen, maar natuurlijk geen weken ;-) Dan is de vriezer zeker een goede mogelijkheid!
Versgebakken koekjes zijn zeker een paar dagen houdbaar in een goed afgesloten trommel, maar ik vind altijd de knapperigheid er snel vanaf gaan. Het liefst eet ik ze op de dag dat ze gebakken zijn.
Succes!
Groetjes Anne Wil
Succes ermee!
Ik heb gisteren de speculaasjes gebakken en ze waren heerlijk! Bij mij was het deeg ook te kruimelig, maar nadat ik er nog twee kleine klontjes roomboter bij had gedaan was het perfect.
Groetjes,
Franka
Groetjes, Williene
Ik heb je recept van Chicken Tonight Kerrie uitgeprobeerd. Het was echt super lekker! We vonden het alleen totaal niet op de kerrie uit een pot lijken (voor zover mijn man het zich nog kon herinneren haha). We waren het erover eens dat dit pas een echte smaak is en de kerrie uit een pot eigenlijk niks met kerrie te maken heeft.
Ik ga hem zeker vaker maken!
Fijn dat het lekker was! Ik kan de smaak niet vergelijken, omdat ik de smaak uit de pot niet ken. Maar ik vind inderdaad met kerriesauzen dat je nooit de juiste smaak kunt bereiken omdat de kerrie die in de pakjes of potjes zit wel hele andere kerrie lijkt te zijn. Een hele andere smaak dan de kerriepoeders. Of dat een soort kunstmatig iets is, geen idee. Dat vind ik ook zo met zelf kerriesoep maken e.d. De kleur is ook veel geler van de kerrie uit pot/zakjes. Maar goed, belangrijk is dat de smaak goed is! Leuk om te horen, dankjewel!
Groetjes, Williene
Ondanks dat ik een groot deel met de hand heb gekneed, bleef het deeg toch heel erg kruimelig en viel zo uit elkaar. Ik ben nu dus mini speculaasjes aan het bakken ;-) Heb jij nog tips om te zorgen dat het deeg niet gaat kruimelen?
Groetjes,
Annemarie
Dat had ik ook, maar ik dacht dat ik te snel was geweest, dus ik had 1 eetlepel melk toegevoegd en toen was het uiteindelijk nog te nattig dus heb ik weer iets meel toegevoegd. 1 eetl. is net genoeg om het te laten plakken, hopelijk!
Succes ermee!
Groetjes, Williene
Ik had nog even een vraagje aan je. Is wijnsteenzuurbakpoeder hetzelfde als bakpoeder en kan ik dat in dit recept gebruiken of moet het echt met wijnsteenzuurbakpoeder.
Groetjes Gea
Succes!
Groetjes, Williene
Ik ga zeker van de week de speculaasjes uitproberen. Straks hoop ik nog pepernoten te maken volgens jouw recept. Die vinden ze hier heeeeeeeerlijk !!! Je recept van Chicken to night Kerrie vonden we ook erg lekker. Zeker voor herhaling vatbaar.
Groetjes Gea
Leuk om te horen dat het allemaal in de smaak valt! Succes met het recept!
Groetjes, Williene
Fijn dat je zoveel hebt aan de recepten! Hopelijk vind je snel de oorzaak, en inderdaad, veel mensen blijken niet tegen tarwe te kunnen. Hopelijk werkt het snel voor je en succes met de recepten!
Groetjes, Williene
Waar koop jij de palmsuiker? Ik kan deze alleen bij de Jumbo vinden, maar die hebben we niet in Barneveld. Is het ook ergens anders te koop?
Groetjes Elise
Je kunt het ook online bestellen. Ik gebruik Palmsuiker van Arenga en dat bevalt me goed.
Groetjes Williene