Ontbijtkoek!
De ontbijtkoek heeft veel teweeg gebracht op deze blog ;-) Bij de één lukte hij goed, bij de ander ging het helemaal mis. Het recept was nodig aan een gezonde vervanging toe. Ontbijtkoek wordt veel gegeten en helaas denken nog steeds veel mensen dat het een gezond en verantwoord tussendoortje is. Maar ontbijtkoek uit de supermarkt bevat erg veel suiker en is verre van gezond en verantwoord.
Deze ontbijtkoek is gemaakt met meel i.p.v. bloem en met natuurlijke suikers. Maar zoals ik wel vaker zeg, het blijven suikers, ook al houden ze onze bloedsuikerspiegel redelijk stabiel en bevatten ze nog voedingsstoffen. Ook in deze koek gaat een redelijke hoeveelheid (natuurlijke) suiker. Het is zonder meer een beter alternatief voor supermarkt ontbijtkoek, maar wees ook hier matig mee!
Voor de zoetekauwen onder ons mag er 25 gram extra palmsuiker óf honing bij ;-)
Ontbijtkoek met natuurlijke suikers!
Ingrediënten:
400 gram speltmeel, 100 gram honing, 75 gram palmsuiker, 200 milliliter (amandel of rijst)melk, 1 theelepel kaneel, 1 theelepel gemberpoeder, 1 theelepel korianderpoeder, snuf pimentpoeder, 2 theelepels wijnsteenbakpoeder, 1,5 theelepel baksoda, snufje zout
Mix alle ingrediënten met een mixer een minuut of 10 goed door elkaar. Verdeel het beslag in een ingevet cakeblik en schuif in een voorverwarmde oven en bak in 50 á 55 minuten gaar op 150 graden. Test met een prikker of de koek goed gaar is!
Eet Smakelijck!
in het recept van de ontbijtkoek heb ik het volgende toegevoegd/aagepast.
200 gr, speltbloem/200 gr. meergranennloem
4 eetlepels suikervrije appelstroop
4 eetlepels suikervrije diksap
3 eetlepels zemelen
2 eetlepels kokos
1 kopje bio rozijnen
Wel nog wat extra melk toegevoegd.
Was heerlijk, had alleen ietsje korter in de oven gemogen.
Komt waarschijnlijk ook omdat ik een breed bakblik heb gebruikt.
Is de ontbijtkoek wat dunner, echter je kunt er leuke stukken van snijden.
Groetjes,
Marleen
Groetjes, WIlliene
Het mixen is erg belangrijk bij de ontbijtkoek. Je zou de meel en soda achterwege kunnen laten, eerst goed mixen en dan op het allerlaatste moment de soda en meel toevoegen. Je zou ook karnemelk kunnen gebruiken, dit maakt 'm ook vaak wat luchtiger.
Succes!
Gr. Corrien
Bedankt voor het delen van de tip! Misschien kunnen lezers er wat mee!
Groetjes, Williene
Als eerste heb ik de bakpoeder en baksoda pas de laatste minuut van het mixen toegevoegd. Deze 2 producten moet je namelijk kort voor het bakken toevoegen.
Als tweede heb ik de ontbijtkoek laag in de oven gezet (net zoals bij cake).
Of het aan allebei de dingen ligt weet ik niet, maar de ontbijtkoek was veel smakelijker.
Misschien een tip voor anderen.
Rianne
Ik heb de ontbijtkoek nu al 2x gemaakt en hij is al 2x mislukt jammer genoeg!Van smaak is ie heerlijk maar hij word niet echt hoog, hij heeft de hoogte van een ciabatta ongeveer en hij is erg hard. De kinderen dachten dat ik ze taai taai gaf ;). Heb jij nog tips om m luchtiger te krijgen? Ik laat m trouwens zeker 10 minuten mixen in de keukenmachine!
Ik hoor graag van je!
Groetjes Corrien
Ik gebruik hiervoor de ballonklopper, meestal gewoon de hoogste stand, in het begin een beetje voorzichtig, dat niet het beslag op je aanrecht ligt ;-) In totaal mix ik denk ik wel een minuut of 8 a 10!
Succes!
Wat jammer zeg! Ik begin steeds meer te denken dat het aan het type mixer ligt. Welke gebruik je?
Ik gebruik zelf een KitchenAid en die klopt het heel luchtig. Hij rijst bij mij echt boven het blik uit (ik gebruik wel een klein cakeblik). Je zou het eens met karnemelk kunnen proberen, dat werkt misschien goed icm de baksoda.
Succes!
Groetjes, Wilma
Ik had m alleen iets korter in de oven moeten doen. Hij was nu wat aan de droge kant na 50 min.
Wel een dure koek hoor met die gezonde ingrediënten!
Ik vind je boek trouwens super! De granola is heerlijk. De bananenkoekjes vindt mn dochter erg lekker. Nog even een vraag over het mangoijs. Hoe hard wordt dat bij jou? Ik maak het in de kitchen aid ijsmachine maar het blijft echt heel zacht. Je zou er bijna een rietje bij serveren....:)
Groetjes,
Els
Ja, klopt, het wordt wel prijzig als je zo bakt en kookt, maar het is ook beter voor je lijf moet je maar denken ;-)
Bedankt voor je compliment over mijn boek! De bak van de KitchenAid moet je ook eerst bevriezen hé? Dat moet je met de mijne ook en daardoor wordt mijn ijs ook niet helemaal bevroren. Ik draai het een half uur en zet het dan nog een half uur in de diepvries. Dan is het wel goed bevroren.
Succes!
Groetjes, Williene
In plaats van bak soda kan ik dus zuiveringszout gebruiken?
Met vriendelijke groet,Jeanine
Succes ermee!
Groetjes, Williene
Ik dacht namelijk dat het hetzelfde was,maar dat schijnt dus niet zo te zijn.
Misschien dat het al veel vaker gevraagd is,maar kan dat zo snel niet vinden.
Al lang lees ik je blog met veel plezier,mijn complimenten.
Met vriendelijke groet,Jeanine
Mijn ingredienten waren: roggemeel 300 gr, 100 gr speltbloem,50 gr appelstroop en 50 gr honing, koekkruiden, 1 eetlepel baking soda en 1 eetlepel wijnsteenzuurpoeder. Ik vond de koek nu zelfs nog iets te zoet, dus ik doe het de volgende keer met minder honing.
groetjes Yvonne