19-01-2024

Kruidcake #zonder pakjes en zakjes

Op de website stonden al diverse recepten voor kruidcake, kruidkoek en ontbijtkoek, maar dit recept is verreweg het lekkerst van allemaal! Ontzettend eenvoudig te maken en echt lekker. Fijn weekend allemaal! 

 

Kruidcake - zonder pakjes en zakjes

Ingredienten:

200 gram speltbloem of -meel, 150 gram bruine suiker zoals kokosbloesem, 2 eetlepels ahornsiroop, 125 gram roomboter, 3 eieren, 1,5 theelepel wijnsteenbakpoeder, 125 milliliter (plantaardige) melk, snufje zout, 2 eetlepels koek- en speculaaskruiden

Nodig:

Cakevorm van 25 centimeter, mixer met garde

Oventemperatuur: Elektrisch 180° - Hetelucht 160°

Bereiding:

Verwarm de oven voor en bekleed de bakvorm met bakpapier of vet in met boter. Mix de roomboter met de suiker tot een romig mengsel. Voeg de eieren één voor één toe. Voeg de koekkruiden en de ahornsiroop toe en meng goed door. Voeg nu de bloem, bakpoeder, snufje zout en de melk toe. Mix tot een mooi egaal beslag en giet het in de bakvorm. Zet de cake in de oven en bak in 40 minuten gaar. Laat de cake 10 minuten afkoelen in de vorm. Haal de cake uit de vorm en laat de cake op een rooster afkoelen.

Tip:

Eet je glutenvrij? Vervang de bloem door 150 gram glutenvrij havermeel en 50 gram amandelmeel.

Variaties op de kruidcake:

  • Voeg 1 appel, geschild en in blokjes, toe aan het beslag.
  • Voeg 80 gram gehakte walnoten en 70 gram rozijnen toe aan het beslag.

Deel via social media

 
Print recept

10 Reacties

  • Anne-Marie
    Anne-Marie vrijdag 26 jan 2024 om 11:09
    Gisteren gebakken , de smaak was heerlijk alleen wat droog. Zou dat door de speltmeel komen? Hoelang laat je het mixen?
    • Smakelijck vrijdag 26 jan 2024 om 11:33
      Met meel wordt het inderdaad wat droger, want dan heb je meer vezels. Je kunt wat extra vocht toevoegen en de oventijd goed in de gaten houden. Ik zou hem dan ook wat korter bakken.
    • Caro Spang
      Caro Spang maandag 29 jan 2024 om 13:34
      Ik heb geen ahornsiroop in huis. Kan ik dit bijv vervangen door honing? Het lijkt me nl erg lekker om deze cake te gaan bakken!
      • Smakelijck maandag 29 jan 2024 om 14:20
        Ja hoor, dat is geen probleem!
    • Lianne
      Lianne woensdag 31 jan 2024 om 16:35
      Dit is echt ontzettend lekker! Wat een perfecte, smeuïge structuur en heel smaakvol! Veel beter dan die kant-en-klaar mixen van de supermarkt;)
      • Lianne
        Lianne woensdag 31 jan 2024 om 16:36
        Oja, nog een tip: van rijstmelk wordt hij lekker zoetig..
        • Smakelijck donderdag 01 feb 2024 om 14:18
          Super! Wij vinden hem ook echt heel lekker.
    • Judith
      Judith woensdag 31 jan 2024 om 17:11
      Vanmiddag gebakken! Wat ontzettend lekker! Super goed gelukt!
      • Smakelijck donderdag 01 feb 2024 om 14:18
        Fijn!
Laat een bericht achter!
268