Muesli-kletskoppen!
Naar koekjes en tussendoortjes is veel vraag, merk ik wel. Gewoon een maaltijd klaarmaken zonder e-nummers, suikers e.d. is vaak niet heel moeilijk, maar om lekkere en suikervrije tussendoortjes te maken is wel andere koek ;-) Daarom pas de vraag of ik een lekker recept had van mueslikoekjes. Ik ben aan de slag gegaan en het onderstaande recept is het geworden. Ze zijn ontzettend lekker, maar vooral op de dag van het bakken. Het nadeel van zelfgebakken koekjes is dat ze vaak een dag later hun knapperigheid hebben verloren.
Muesli kun je kant en klaar kopen of zelf maken. In mijn kookboek staan 2 recepten, een recept voor muesli en één voor granola. Nu vind ik het erg flauw om te zeggen dat je mijn kookboek maar moet kopen voor het recept, daar houd ik niet zo van. Maar deze 2 recepten kun je hier allebei voor gebruiken. En het is heel gemakkelijk. Je kunt allerlei noten, zaden, gedroogd fruit e.d. mengen met havermoutvlokken om een lekkere muesli te krijgen. Maar je kunt ook gewone kant en klare muesli gebruiken. Let wel goed op, want aan heel veel muesli's is suiker toegevoegd! De noten maken deze koekjes trouwens wel erg lekker. Dus als je kant en klare muesli gebruikt is het wel de moeite waard om wat hazelnoten of amandelen toe te voegen. Deze tellen natuurlijk wel mee in het gewicht ;-)
En altijd handig om te weten, het 'beslag' voor deze koekjes is in 5 minuutjes gemaakt! Supersnel en heel simpel dus!
Muesli-kletskoppen
Ingrediënten voor ong. 10 koekjes:
60 gram roomboter, 1,5 eetlepel honing, 40 gram kokosbloesem of palmsuiker (met deze laatste worden de koekjes wel wat donkerder), 50 gram speltmeel, halve theelepel wijnsteenzuurbakpoeder, 90 gram muesli of granola, 1,5 eetlepel kokosrasp, snufje kaneelpoeder
Verwarm de oven voor op 170 graden. Smelt de boter met de honing en de kokosbloesemsuiker in een pannetje. Hak evt. de muesli grof. Meng alle ingrediënten door de boter als deze goed is gesmolten. Laat het mengsel evt. een paar minuten staan om wat steviger te worden. Maak nu 9 a 10 hoopjes op een vel bakpapier en maak deze wat plat met behulp van een lepel. De koekjes vloeien nog wat uit in de oven dus laat voldoende ruimte tussen de koekjes. Bak de koekjes 15 minuten in de oven. Laat daarna nog ongeveer een half uur afkoelen.
Eet smakelijck!
Fijne dag!
ik wil je even laten weten dat je een ontzettend leuke site hebt! De recepten zien er heerlijk uit, dus daar ga ik zeker mee aan de slag!
Succes met je site en ik zal em regelmatig bezoeken.
Ik ga het recept graag proberen, dankjewel.
Kan je ook gewoon bakpoeder gebruiken?
Groetjes Vera
Fijne dag!
Ik ga je ff plagen Williene, gebroken lijnzaad is geen goed idee daar lijnzaad heel gauw ranzig wordt, het is verstandig om dit zelf kort voor gebruik te hakselen/fijnmalen. De rest van je verhaal klopt wel, de gezonde eigenschappen kunnen alleen opgenomen worden wanneer het zaadje gebroken is. Dankjewel voor het delen van dit recept.
Groetjes, Wietske
Groetjes, Williene
Nogmaals bedankt voor je inspirerende recepten(boek)!
Hartelijke groetjes,
Janny
Succes een volgende keer en fijn dat je me het resultaat nog even liet weten!
Fijne dag!
Gezien de gretige afname door man, kinderen, vriendjes uit de straat én mijzelf was dit recept een succes! Het kan dus ook met kokosolie, maar ik ga het zeker ook nog eens met roomboter proberen om evt. verschillen te onderscheiden. De hoopjes liepen best uit tijdens het bakproces, voelden wat vettig aan en 's avonds waren ze niet meer zo knapperig. Misschien door de kokosolie? Ik ga het gewoon nog eens proberen op jouw manier!
Groetjes, Janny
Fijne avond!
Groetjes, WIlliene
Succes!