06-03-2015

Florentines!

Zelf koekjes bakken is vaak verrassend eenvoudig. Er zijn niet heel veel ingrediënten voor nodig, en ze zijn zo gebakken. Deze florentines zijn daar een goed voorbeeld van. Geen kneedwerk of ingewikkeld technieken, maar een lekken en gewoon eenvoudig koekje. Het koekje was een opdracht bij het populaire programma Heel Holland Bakt, en sindsdien wilde ik ze altijd al graag een keertje maken. En dat is gelukt! Bij deze het recept en veel bakplezier!

Florentines!

Ingrediënten voor ongeveer 12 koekjes:

75 gram amandelschaafsel, 1 eiwit, rasp van een halve biologische citroen, 70 gram biologische honing of honing van een imker, eventueel 40 gram pure chocolade

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Kluts het eiwit wat door elkaar met een vork. Voeg het amandelschaafsel, citroenrasp en honing toe en meng goed met elkaar. Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak van het beslag 12 platte koekjes. Schuif de koekjes in de oven als deze goed is voorverwarmd. Bak de koekjes in 20-25 bruin en gaar.

Laat de koekjes helemaal afkoelen. Smelt de chocolade au bain-marie. Bestrijk de onderkant van de afgekoelde florentines in met de gesmolten chocolade en laat opstijven.

Eet Smakelijck!

Deel via social media

 
Print recept

16 Reacties

  • adriana
    adriana vrijdag 06 mrt 2015 om 13:41
    hoeft hier geen meel of bakpoeder door?
    • Smakelijck vrijdag 06 mrt 2015 om 14:08
      Nee hoor, dat hoeft hier niet door ;-)
  • margje
    margje vrijdag 06 mrt 2015 om 14:58
    andelschaafsel is hier moeilijk aan te komen (bij supermarkt alleen heel onvoordelig in minihoeveelheid) Heb wel amandelen in huis.. klein hakken?
    • Smakelijck zaterdag 07 mrt 2015 om 12:54
      Pfoe, amandelschaafsel is natuurlijk heel fijn, met hakken bereik je dat niet, en amandelmeel is te fijn. Het is vaak wel te bestellen via bijv. internet. Succes!
  • Henrike Hiltjesdam
    Henrike Hiltjesdam zaterdag 07 mrt 2015 om 15:47
    Ze zijn té lekker en té makkelijk om te maken.. helemaal fout dus, haha. Even ook reagerend op Margje: ik had te weinig amandelschaafsel in huis en heb er een handje ongezouten, grofgehakte pinda's aan toegevoegd. Ging erg goed... Oven toch warm, dus meteen de suikervrije havermoutkoekjes gemaakt... ook heel lekker. Mijn jongens hebben ze nog warm meegenomen naar de zwemwedstrijd vanmiddag. Daar mogen ze alleen maar gezonde dingen en geen zoetigheid mee naartoe nemen, dus deze koekjes zijn perfect!! Ik had er 32, inmiddels nog 17 in de trommel... Bedankt weer.
    • Smakelijck maandag 09 mrt 2015 om 12:58
      Wat leuk om te lezen, Henrike! Goed bezig hoor! Fijne dag!
  • Heidi
    Heidi zaterdag 07 mrt 2015 om 17:30
    Oh die lijken lekker, maar mag geen ei en noten. Helaas!
    • Smakelijck maandag 09 mrt 2015 om 12:47
      Wat jammer, Heidi! Wellicht staat er nog iets anders lekker voor je op de site. Succes!
  • Jolanka
    Jolanka donderdag 12 mrt 2015 om 13:45
    Heerlijk, ook lekker bij een bolletje yoghurtijs!
  • Johanneke
    Johanneke dinsdag 05 mei 2015 om 20:05
    De rasp van een halve citroen, neem aan dat het om de schil gaat?
    • Smakelijck dinsdag 05 mei 2015 om 20:09
      Klopt ;-)
      • Johanneke van Huigenbos
        Johanneke van Huigenbos woensdag 06 mei 2015 om 11:54
        Fijn, dank je wel!!
  • Sandra
    Sandra zondag 08 nov 2015 om 15:11
    Oven op 170 graden, maar na tien minuten waren m'n koekjes zwart :-(
    • Smakelijck maandag 09 nov 2015 om 09:32
      Dat is balen! Oventemperaturen verschillen enorm. Bij alles wat je voor het eerst bakt moet je eigenlijk heel goed in de gaten houden of het goed gaat en of het korter of langer in de oven moet. In jouw oven zou ik ze in het vervolg bakken op 150 graden.
  • Inge
    Inge woensdag 20 apr 2016 om 07:36
    Bijna 50% toegevoegde suiker in de vorm van honing en dan de suiker nog uit de chocolade. Valt de suiker niet te vervangen want dit is wel veel? Kokosolie of een andere iets wat smaak eraan brengt?
    • Smakelijck woensdag 20 apr 2016 om 09:24
      Je zou het met minder kunnen proberen, maar het moet wel blijven 'plakken'. Bovendien eten wij dit soort zoetigheden alleen in het weekend, doordeweeks staan hier geen koekjes of taartjes of desserts op tafel, ook niet met de betere suikervervangers ;-)
Laat een bericht achter!
268