Soezenkrans! #Kerst2016
Soezen zijn erg leuk om te maken. Het is erg makkelijk en de ingredienten heb je waarschijnlijk al in je voorraadkast. Natuurlijk kun je de vulling lekker aanpassen op je eigen smaak en wensen, maar ik weet zeker dat het in de smaak zal vallen. Succes!
Soezenkrans!
Ingredienten voor 15 soezen of 2 soezenkransen:
Voor het soezendeeg:100 milliliter (rauwe) melk, 100 milliliter water, 100 gram roomboter, 100 gram speltbloem, snufje zout, 4 eieren
Voor de vulling: 4 bananen, 250 millilter biologische slagroom (AH), 250 gram mascarpone, 4 eetlepels biologische honing, merg van een half vanillestokje
Voor de topping: 80 gram pure chocolade (92% Vivani of Bjornsted), kokosrasp
Bereiding:
Breng het water, melk, boter en het snufje zout voorzichtig aan de kook. Draai het vuur laag en voeg het bloem toe, blijf roeren op laag vuur. Verwarm het deeg ongeveer 5 minuten, terwijl je blijft roeren. Het zal nu een plakkerige deegbal worden in de pan.
Laat het soezenbeslag wat afkoelen. Doe het over in de kom van de mixer. Voeg 1 ei toe en mix tot het ei helemaal is opgenomen in het beslag. Voeg zo nogmaals 3 eieren toe, één voor één en wacht steeds tot een ei volledig is opgenomen in het beslag voordat je de volgende toevoegt.
Verwarm de oven voor op 180-190 graden. Doe het beslag in een spuitzak en spuit een mooie ronde krans uit op het bakpapier. Wil je soezen dan spuit je hoopjes op een vel bakpapier en wil je langwerpige eclairs dan spuit je strepen op het bakpapier. Zorg voor voldoende afstand, soezen zetten erg uit tijdens het bakken. Een ruimte van ongeveer 5 cm is voldoende.
Schuif de soezenkrans in de oven en bak in 25 minuten mooi bruin en luchtig. Zet de laatste 10 minuten de ovendeur op een kier, zo word je soes lekker knapperig.
Laat de soezenkrans of soezen uit de oven rustig afkoelen.
Mix voor de vulling de slagroom met mascarpone, honing en vanille stevig. Snijd de soezenkrans voorzichtig met een scherp mes open. Snijd de bananen in plakjes en verdeel over de bodem van de soezenkrans. Doe het room in een spuitzak en spuit deze op de bananen. Sluit de soezenkrans af met de bovenkant van de krans. Voor de vulling kun je ook enkel slagroom gebruiken. Ik meng het echter met mascarpone zodat de vulling wat steviger wordt zodat de krans gerust een dag in de koelkast kan staan zonder dat de slagroom eruit loopt.
Smelt de chocolade au bain marie. Besprenkel wat van de chocolade over de soezenkrans en strooi wat geraspte kokos over de krans. Serveer de krans op een mooi bord!
Fijne dag!
Liefs, Williene