05-02-2014

Witlof met kaas-mosterdsaus!


Witlof is een heerlijke groente, vooral in de wintermaanden als je wel eens iets anders wilt dan kool ;-)
Witlof met ham en kaas was vroeger altijd erg favoriet en aten we vaak wel 1x per week. Nu we al tijden geen ham meer eten, at ik witlof voornamelijk rauw. Tegenwoordig vind ik gekookte witlof weer heerlijk, en dan met deze romige mosterdsaus! Mmm! Het is snel, makkelijk én lekker!

Witlof met kaas-mosterdsaus!

Ingrediënten voor 2 personen:
500 gram witlof, 1/2 bouillonblokje (bijv. Naturcompagnie), 1 eetlepel roomboter, 1 eetlepel speltbloem of -meel, scheut (soya, rijst)melk, 60 gram geraspte kaas, 1 eetlepel mosterd, 1 eidooier, zwarte peper

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Halveer de stronken witlof. Kook de witlof in ruim water met de bouillon. Kook in 5 a 10 minuten beetgaar. Laat de witlof uitlekken, maar bewaar de bouillon.
Smelt de boter in de pan. Voeg de speltmeel toe en roer tot een roux. Laat ongeveer 1 minuut meegaren. Blus af met een soeplepel van de bouillon. Blijf goed roeren. Maak de saus dunner met (plantaardige) melk. Voeg de kaas en de mosterd toe en roer tot de kaas gesmolten is. Breng de saus op smaak met zwarte peper.
Haal de saus van het vuur af en meng de eidooier door de saus.

Leg de witlof in een ovenschaal. Schenk de saus over de witlof en schuif in de oven. Laat de witlof zo'n 15-20 minuten lekker gratineren in de oven.

Serveer met aardappeltjes uit de oven en een lekkere salade.

Eet smakelijck!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

38 Reacties

  • sarina
    sarina dinsdag 06 mei 2014 om 21:21
    hoi willine
    dit recept is favoriet geworden hier!
    groetjes sarina
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 07 mei 2014 om 09:44
      Wat leuk zeg!
  • Annemieke V.
    Annemieke V. donderdag 13 feb 2014 om 09:34
    En... vandaag ga ik het maken! :-) Ben benieuwd, want manlief houdt niet van witlof, maar... wel weer van kaas. Dit komt wel goed! Ik maak er wel jouw voorgestelde salade bij, maar geen aardappelen. Mijn man is diabeet en koolhydraatarme maaltijden zijn dan altijd gewoon beter (normaal gesproken natuurlijk ook, maar voor hem juist extra). Dat scheelt ook weer een hoop insuline - het betekent gewoon dat hij minder hoeft te spuiten voor een maaltijd). I.p. aardappelen maak ik trouwens nog wel kalkoenfilet klaar, lekker met gebakken champignon. Meer eiwitten en vetten dus!
    • Annemieke V.
      Annemieke V. woensdag 19 feb 2014 om 16:33
      't Was heerlijk, we eten het vanavond weer, met zalm! :-)
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 13 feb 2014 om 20:17
      Leuk, Annemieke! Hopelijk heeft het gesmaakt?
  • jj
    jj dinsdag 11 feb 2014 om 09:06
    Gisteren dit recept gemaakt! Zelfs de kinderen vinden witlof eten nu een feest!
    Het is echt een smakelijck recept!!

    Groet,
    Wouda de deugd
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 11 feb 2014 om 10:08
      Wat leuk zeg! Fijn dat het in de smaak is gevallen!
  • Martine van den Brink
    Martine van den Brink maandag 10 feb 2014 om 11:56
    Deze witlof lijkt me heerlijk en komt zeker een keertje op het menu!
    Aardappels eet ik maar zelden meer, maar zonder is het denk ik al lekker genoeg...
    Bedankt voor het heerlijke recept.
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 10 feb 2014 om 14:56
      Graag gedaan, Martine! Succes met het recept!
  • Anonymous
    Anonymous maandag 10 feb 2014 om 11:35
    Hoi Williene,
    Dit hebben wij van het weekend gegeten. Mijn kinderen zijn dol op witlof met ham en kaas uit de oven, maar ik wil ook de ham niet vaak meer gebruiken, dus eten we het bijna nooit meer.
    Maar hier hebben ze echt van gesmuld, allemaal!
    Bedankt voor het heerlijke recept.

    groetjes Liza
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 10 feb 2014 om 14:55
      Wat leuk, Liza! Goed om te horen!
  • Anonymous
    Anonymous donderdag 06 feb 2014 om 12:53
    Even een ander vraagje er staat ei dooier! in meerdere recepten heb je vaak niet het hele ei nodig! wat doe je dan met de rest van de ei? Vind het zo zonden om weg te gooien! las dat je het ook kon invriezen! iemand hier ideetjes of tips?
    groet
    Elsa
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 06 feb 2014 om 13:52
      Deze bewaar ik en dan bak ik dezelfde dag of een dag later wat eitjes, bij de maaltijd of tussen de middag. Dan gebruik ik daarvoor ook het halve ei wat ik nog had staan! Zo komt het altijd wel op!

  • Annemieke V.
    Annemieke V. donderdag 06 feb 2014 om 09:19
    In plaats van melk kan je neem ik aan ook gewoon karnemelk gebruiken. Ik heb eigenlijk nooit melk in huis, behalve een paar pakjes van 200ml (houdbaar), voor al er iemand graag gekookte melk in de koffie wil (wij drinken 'm zwart) of chocolademelk. Manlief houd absoluut niet van een melkvervanger in z'n chocomelk, dus als hij lekker chocolademelk wil, dan kan hij dat dus krijgen met z'n melk ;-). Maar verder drinken we dus karnemelk en ik gebruik dat ook altijd in de stampotten enzo. Gaat altijd prima!
    Lekker recept, als ik weer witlof heb, maak ik het zeker ook!

    Grtjs, Annemieke
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 06 feb 2014 om 13:51
      Ik heb het laatst helemaal zonder melk gemaakt en dat ging ook prima. Iets minder romig. Scheutje karnemelk kan denk ik ook, of een andere plantaardige melk als je dat toevallig in huis hebt!

      Succes!
  • Mariannes spinsels
    Mariannes spinsels woensdag 05 feb 2014 om 18:47
    Toch maar weer eens aan de witlof! Het klinkt heerlijk vooral met die mosterd erbij, bedankt!
    Marianne
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 06 feb 2014 om 09:18
      Dankjewel! succes met het recept!
  • wilma
    wilma woensdag 05 feb 2014 om 15:47
    o wat zouden wegrag witlof eten hier, Maar het is ong. zeker 2 euro een pond en dan oor 7 mensen!
    Grrr.
    Ziet e wel goeduit trouwens.
    Groet, Wima
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 06 feb 2014 om 09:18
      Jammer zeg, Wilma! Inderdaad erg prijzig, terwijl het hier best een voordelige groenten is!
    • Corien
      Corien donderdag 06 feb 2014 om 08:57
      Oei, miet leuk dat je t dan niet kunt eten!
      Misschien op de markt aan het einde van een marktochtend?
      Hoop dat je dan n lekker maal aan witlof kunt scoren!
  • Marja Verschoor
    Marja Verschoor woensdag 05 feb 2014 om 12:22
    Hoi Williene,

    dit recept had ik nu juist even nodig! Ik heb nog witlof in de koelkast liggen, wist eigenlijk niet precies wat er mee te doen. Ik wilde het eigenlijk eens anders doen dan hoe ik het meestal doe (met eieren, kip en kerrie in de oven), maar had zelf even geen inspiratie ;). Dus bedankt! Morgen eten we witlof met kaas-msterdsaus!

    groetjes Marja V.
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 06 feb 2014 om 09:17
      Leuk Marja! Succes met het recept! En inderdaad, jouw recept klinkt ook heerlijk ;-)

    • Nelleke
      Nelleke woensdag 05 feb 2014 om 16:36
      Hoi Marja,

      Ben ook benieuwd naar jou recept! Klinkt wel leuk.

      Groetjes, Nelleke
  • Je naam...
    Je naam... maandag 14 jul 2014 om 15:53
    Kan je ipv speltbloem ook tarwebloem gebruiken? De natuurwinkels bij ons had geen spelt meer! Groetjes Rianne
  • Smakelijck maandag 14 jul 2014 om 16:47
    Ja hoor, dat kun je altijd voor elkaar vervangen! Succes!
  • mariska
    mariska woensdag 27 jan 2016 om 10:41
    Gisteren voor het eerst gegeten. Wat een heerlijk recept!!!! Zelfs de kinderen zaten te smullen ;-)
    • Smakelijck woensdag 27 jan 2016 om 11:22
      Fijn!
  • Gerda
    Gerda maandag 04 apr 2016 om 11:23
    Ziet er lekker uit! Wil het morgen gaan maken. Welke salade serveer jij erbij?
    • Smakelijck maandag 04 apr 2016 om 12:06
      Nu in de winter zou ik kiezen voor veldsla met wat tomaatjes, avocado, en wat balsamico. Succes!
  • Gerda
    Gerda maandag 04 apr 2016 om 13:50
    Haal je de pit ook uit de stronk of gebruik je hele witlof?
    • Smakelijck maandag 04 apr 2016 om 14:20
      Ik gebruik de hele witlof.
  • Anke
    Anke vrijdag 03 mrt 2017 om 20:01
    Welke mosterd gebruiken jullie?
    • Smakelijck zaterdag 04 mrt 2017 om 18:18
      Ton's mosterd is erg lekker!
    • Marieke
      Marieke maandag 13 dec 2021 om 22:03
      Hoi! Ik heb eigenlijk een gekke vraag en toch twijfel ik over het antwoord. Dit recept wil ik verdubbelen. Moet je dan ook de boter en bloem verdubbelen? Ook je champignonsoep wil ik verdriedubbelen. Moet ik dat dan ook met de roux doen? Rare vraag maar goed, ik wil wel een goed resultaat. Haha! Bedankt alvast!!
      • Smakelijck dinsdag 14 dec 2021 om 08:57
        Ja, dan moet je inderdaad alles verdubbelen, anders kloppen de verhoudingen niet meer en mis je de binding. Succes!
        • Marieke
          Marieke dinsdag 14 dec 2021 om 12:59
          Dankjewel!
    • Lia
      Lia vrijdag 28 apr 2023 om 20:16
      Hoi Williene, Wat hebben we gesmuld van dit heerlijke gerecht! Mijn man zei, nou dit mag je van mij veel vaker eten! Dank je wel! Groetjes Lia
      • Smakelijck maandag 01 mei 2023 om 12:26
        Dat is altijd leuk om te lezen :-)
Laat een bericht achter!
261