Witlof met kaas-mosterdsaus!
Witlof is een heerlijke groente, vooral in de wintermaanden als je wel eens iets anders wilt dan kool ;-)
Witlof met ham en kaas was vroeger altijd erg favoriet en aten we vaak wel 1x per week. Nu we al tijden geen ham meer eten, at ik witlof voornamelijk rauw. Tegenwoordig vind ik gekookte witlof weer heerlijk, en dan met deze romige mosterdsaus! Mmm! Het is snel, makkelijk én lekker!
Witlof met kaas-mosterdsaus!
Ingrediënten voor 2 personen:
500 gram witlof, 1/2 bouillonblokje (bijv. Naturcompagnie), 1 eetlepel roomboter, 1 eetlepel speltbloem of -meel, scheut (soya, rijst)melk, 60 gram geraspte kaas, 1 eetlepel mosterd, 1 eidooier, zwarte peper
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Halveer de stronken witlof. Kook de witlof in ruim water met de bouillon. Kook in 5 a 10 minuten beetgaar. Laat de witlof uitlekken, maar bewaar de bouillon.
Smelt de boter in de pan. Voeg de speltmeel toe en roer tot een roux. Laat ongeveer 1 minuut meegaren. Blus af met een soeplepel van de bouillon. Blijf goed roeren. Maak de saus dunner met (plantaardige) melk. Voeg de kaas en de mosterd toe en roer tot de kaas gesmolten is. Breng de saus op smaak met zwarte peper.
Haal de saus van het vuur af en meng de eidooier door de saus.
Leg de witlof in een ovenschaal. Schenk de saus over de witlof en schuif in de oven. Laat de witlof zo'n 15-20 minuten lekker gratineren in de oven.
Serveer met aardappeltjes uit de oven en een lekkere salade.
Eet smakelijck!
Liefs, Williene
dit recept is favoriet geworden hier!
groetjes sarina
Het is echt een smakelijck recept!!
Groet,
Wouda de deugd
Aardappels eet ik maar zelden meer, maar zonder is het denk ik al lekker genoeg...
Bedankt voor het heerlijke recept.
Dit hebben wij van het weekend gegeten. Mijn kinderen zijn dol op witlof met ham en kaas uit de oven, maar ik wil ook de ham niet vaak meer gebruiken, dus eten we het bijna nooit meer.
Maar hier hebben ze echt van gesmuld, allemaal!
Bedankt voor het heerlijke recept.
groetjes Liza
groet
Elsa
Lekker recept, als ik weer witlof heb, maak ik het zeker ook!
Grtjs, Annemieke
Succes!
Marianne
Grrr.
Ziet e wel goeduit trouwens.
Groet, Wima
Misschien op de markt aan het einde van een marktochtend?
Hoop dat je dan n lekker maal aan witlof kunt scoren!
dit recept had ik nu juist even nodig! Ik heb nog witlof in de koelkast liggen, wist eigenlijk niet precies wat er mee te doen. Ik wilde het eigenlijk eens anders doen dan hoe ik het meestal doe (met eieren, kip en kerrie in de oven), maar had zelf even geen inspiratie ;). Dus bedankt! Morgen eten we witlof met kaas-msterdsaus!
groetjes Marja V.
Ben ook benieuwd naar jou recept! Klinkt wel leuk.
Groetjes, Nelleke