Preitaart
Hartige taarten zijn vaak gemakkelijk te maken en het is weer eens wat anders op tafel. Voor het frisse serveer ik bij de taart regelmatig een salade. Dit kan een zak gemengde sla zijn die ik op smaak maak met een beetje olijfolie, zout en peper en evt. een paar druppels (balsamico)azijn. Hier doe ik wat fijngesneden (cherry)tomaatjes door, wat geraspte kaas (afhankelijk van de taart, parmezaan), en wat alfalfa.
Bij dit recept heb ik stap-voor-stap foto's gemaakt. Dat wil ik vaker gaan doen, maar het kost best veel tijd en ik moet er ook aan denken, vaak is het al gemaakt (en op) voordat ik eraan denk om foto's te maken :-)
Prei-taart
Ingredienten:
Bladerdeeg (zelfgemaakt of van Koopmans 6-8 plakjes ong.), 5 preien, 100 gr.biologische ham*, 125 ml melk, 125 ml slagroom, 3 eieren, 150 gram geraspte kaas, zout en peper, versgeraspte nootmuskaat**
Bereiding:
Vet een ronde vorm in van ong. 24 cm doorsnee en verwarm de oven op 200 graden. Bekleed de vorm met bladerdeeg, afhankelijk van de vorm heb je hiervoor ong. 6-8 plakjes nodig.
Snijd de prei in stukken van ong. 10 cm, was deze en kook ze 10 minuten voor. Laat ze uitlekken.
Snijd de ham in stukjes en verdeel deze over de taartbodem.
Verdeel hierover de uitgelekte prei.
Kluts de eieren samen met de melk, room en zout en peper. Voeg de geraspte kaas toe aan het mengsel en wat fijngeraspte nootmuskaat. Roer dit goed door elkaar en verdeel het over de taart.
Rasp nog wat nootmuskaat over de taart en zet de taart 20 a 25 min. in de oven.
*Je kunt hier bijv. achterham gebruiken. Ik had echter per ongeluk ardenner ham besteld bij de slager (dit is rauwe ham) en dat smaakte ook verrassend lekker :-) Deze is wel zouter dan gewone ham, dus hou hier rekening mee met het op smaak brengen met zout.
**Verse nootmuskaat is veel lekkerder van smaak als een potje nootmuskaatpoeder. Nootmuskaatnoten kun je soms in de supermarkt vinden bij de kruiden (in een zakje), je vindt ze in de natuurwinkel maar ook bij de toko. Bij de laatste zijn ze het goedkoopst.
Vandaag deze heerlijke preitaart weer gemaakt! Alleen komt er bij mij steeds erg veel vocht uit als hij al in de oven is geweest! De prei heb ik dit keer wel 6 uur uit laten lekken. Hebben meer mensen hier 'last' van? Misschien heeft iemand DE tip?
Groetjes Liesbeth
Bedankt voor je reactie! Dat is vervelend! Bij mij gebeurt het ook wel eens dat een hartige taart nog iets te vochtig is. Ik strooi meestal wat paneermeel op de bodem, of bijv. wat couscous. Dit neemt het vocht op, maar je proeft er niets van. Soms wil het wel eens helpen!
Succes ermee!
Groetjes, Williene
Gehakt zat ik zelf inderdaad ook al aan te denken. Ik ga hem binnenkort proberen te maken en dan laat ik weten of het lekker was! :-)
Wat een leuke site, ik eet dan wel niet volledig E-nummervrij maar door mijn intolleranties (met name suiker en lactose)ben ik wel heel blij met je recepten (en E-nummers beperken is natuurlijk nooit verkeerd) Ik mag ook geen varkensvlees eten en ik vroeg mij af wat ik in deze preitaart als vervanger voor de ham kon gebruiken, hij lijkt me namelijk wel heel erg lekker!
Groetjes Jenny
Wat leuk dat je blij bent met de recepten! Je kunt in dit recept de ham gewoon weglaten. Dan is de taart nog steeds lekker ;-). Ik zou dan wel wat meer zout toevoegen voor de pittigheid. Als je toch vlees wilt eten kun je daarnaast gewoon een stukje vlees bereiden. Als je echt heel graag vlees in je taart wilt zou je stukjes kip of geruld gehakt kunnen proberen.
Succes!
Groetjes, Williene
Slagroon is te koop bij Albert Heyn, en dan ook e-vrij.
Het is biologische slagroom van AH, en volgens mij kom je daar wel eens, dus handig om te weten.
Bladerdeeg van tante fanny is inderdaad bij de Jumbo te koop, en er is ook nog prestige bladerdeeg, maar weet niet meer waar ik dat nu had gezien:-)
Groetjes Gerdien
Groetjes, Williene
Wat een makkelijke en vooral leuke site heb je!! Ik ga morgen meteen aan bovenstaande preitaart beginnen. Ik heb alleen een vraag betreffende de slagroom, is deze te koop zonder E-nummers en rotzooi? Misschien heb jij ook een tip om slagroom zelf te maken?
Dankjewel! Slagroom is in de supermarkt voor zover ik weet niet E-vrij te kopen. Je kunt deze wel in natuurwinkels krijgen. Je kunt slagroom ook zelf maken maar dat is enkel voor zoet gebruik. Je zou ook kookroom kunnen gebruiken, maar volgens mij zitten daar ook E-nummers in.
Succes vanavond! Hopelijk valt het goed in de smaak :-)
Groetjes, Williene
volgens mij is bladerdeeg van Koopmans niet vrij van e-nummers! of zijn er meer soorten in omloop?
Gebruik nu verse bladerdeeg van 'tante Fanny'..
recept ziet er lekker uit, ga het zeker proberen!!
Groetjes Mar
Groetjes, Williene
'tante Fanny' bladerdeeg koop ik bij Emté. Heb ook gehoord dat het verkocht wordt bij Jumbo.
Groetjes Mar
In Koopmans zit beta-caroteen en dat is een oranje E-nummer. Ik gebruik hem dus wel af en toe. Waar koop jij 'tante Fanny' bladerdeeg?
Groetjes, Williene
Pas schreef je dat je naar de toko in Harderwijk gaat.
Waar is dat in Harderwijk?
Groetjes van Jolanda.
Als je komt aanrijden richting de stad kun je rechtdoor de stad in door zo'n oude poort. In die straat (Smeepoortstraat) zit de toko aan de rechterkant. Toko Moetiara heten ze. Ze zijn niet heel groot, maar hebben wel veel kuiden etc.
Groetjes, Williene