Patat!
Makkelijk hé, die patat uit een zak uit de vriesvakken van de supermarkt. Maar als je echt lekkere friet wilt eten dan maak je het zelf. Oke, het is even werk, maar dan heb je ook wat.
Neem een paar flinke aardappels en schil deze (of je laat de schil gewoon zitten, dat doe ik ook ;-)). Snijd ze in frietrepen. Je hebt hier allerlei handige hulpmiddelen voor, maar gewoon je keukenmes werkt ook!
Je kunt dunne frieten snijden maar ook lekkere Belgische frieten!
Als je het hebt gesneden dep je de frieten droog. Nu ga je de patat voorbakken. De frituurpan gaat op 150 graden en je bakt de friet in kleine porties 5 minuten voor. Na het voorbakken laat je de friet even afkoelen.
Afbakken doe je weer in kleine porties, de frituurpan op 180 graden. In ongeveer 3 minuten heb je heerlijke goudbruine patat.
Frituren doe ik zelf in ontgeurde kokosolie (bijvoorbeeld van Omega & More). Deze olie kan, als één van de weinige olien, hoog verhit worden. De aanschaf is wel wat prijzig, maar je kunt er minimaal 1 jaar in frituren als je de olie af en toe zeeft. Nog een goed alternatief voor de gewone frituurolie is ossewit.
Patat wordt hier gegeten met mayonaise, tomatenketchup (Fattoria la Vialla) en uitjes of met pindasaus. Ook de pindasaus maak je heel makkelijk zelf. Als je dit eenmaal gewend bent vraag je je af waarom je ooit kant en klare pindasaus hebt gekocht, al dan niet in vage poeders die weinig tot geen pinda's gezien hebben.
Pindasaus of satésaus:
Dit is een recept op gevoel. Gewoon een schepje van dit en een lepeltje van dat. Beetje proeven dan komt het vanzelf goed ;-)
Pak een steelpan en doe hierin een beetje (kokos)melk. Gelijk hierbij een paar flinke eetlepels pindakaas (100% pindakaas bijv. AH) toevoegen. Dit breng je al roerend aan de kook tot de pindakaas oplost in de melk en het een lekkere saus wordt. Deze saus breng je op smaak met een theelepel sambal (Yakso), een paar flinke scheuten tamari (Manna), een geperste knoflookteen en een lepel kokosbloesemsuiker. Even laten pruttelen, eventueel nog wat melk of water toevoegen als de saus te dik is of pindakaas als de saus te dun is. Zo makkelijk is het!
Echt, je eet geen kant en klaar meer als je dit hebt geproefd! En je bent net zo snel klaar dan een zakje te gebruiken. Oke. Bijna dan.
Liefs, Williene
Heb jij ervaring met patat invriezen? En ik bedoel dan je rauwe, gesneden aardappels.
Dat je een keer een groot portie patat snijdt en dan in porties invriest?
Ik heb het een keer zo gedaan maar toen kwam het met zwarte vlekken uit de vriezer.
Misschien even voorkoken? Wie heeft ervaring?
Groetjes, Willeke
Ik heb er geen ervaring mee. Maar ik zou ze dan 1x afbakken. Net als de friet die je in de winkel koopt, die is ook 1x afgebakken.
Succes!
Groetjes, Williene
Weet jij daar iets meer over?
Groetjes, Mirjam
Rijstolie kan net als kokosolie tegen hele hoge verhitting. Wat dat betreft is het dus goed te gebruiken om te frituren. Het bevat echter net als zonnebloemolie vrij veel linolzuur en omega 6 vetzuren. En om die reden zou ik het zeker niet dagelijks/wekelijks willen gebruiken. Maar als het goed is frituur je ook niet dagelijks ;-)
Groetjes, Williene
Succes ermee!
Groetjes, Williene
Hun burgers zijn overigens wel weer heerlijk !
Groetjes,
Wilma
Ghe is ook verkrijgbaar bij Natuurwinkels. Ghe kun je echter maar tot 150 graden verhitten, dus niet geschikt om in te frituren. Het is wel heel geschikt om in te braden.!
Groetjes, Williene
Ik gooi vaak krieltjes in de oven. Alleen vindt ik het altijd erg lastig hoe dat zit met patat. Iemand enig idee?
Gr.
Evelien
Of bedoel je iets anders?
Groetjes, Williene
BEDANKT ALVAST, GROETJES MARJAN
Zonnebloemolie en ook deze olie bevat enorm veel linolzuur. Nu wordt dat vaak aangeprezen, maar inmiddels is uitgewezen dat teveel aan linolzuur het tegenovergestelde teweeg brengt en dat dit ontstekingen in ons lichaam aanwakkert. Linolzuur heeft ons lichaam nodig, = een omega6 vetzuur, maar in onze westerse eetcultuur krijgen we hier veel en veel te veel van binnen waardoor we er dus eerder klachten van krijgen dan dat we ons lichaam er mee voeden.
Het is belangrijk dat de balans tussen omega3 en omega 6 vetzuren in orde is, maar deze balans slaat bij ons door in veel te veel omega 6 (zonnebloemolie, rijstolie, saffloerolie, maar denk ook aan koek, snoep, chips, producten met plantaardige olieen e.d.) en te weinig omega 3 (vette vis noten en zaden e.d.) waardoor de balans zoek raakt en omega 6 voor problemen gaat zorgen (ontstekingen, hart en vaatziekten e.d.).
Ik vind dit persoonlijk dus geen goed frituurvet. Tenzij je zeer sporadisch frituurt.
Succes!
Groetjes, Williene
Nu heb ik even op de bovengenoemde site gekeken en zij hebben ook frituur olie. Dit is wat zij erover vertellen.
Biologische Frituurolie High Oleic van De Nieuwe Band
1 x 5 liter
EKO-keurmerk
Koudgeperst, ongeraffineerd. Ontgeurd. Niet verhitten boven 180°C.
In grootverbruikverpakking.
Zonnebloemolie wordt gewonnen uit de pitten van de zonnebloem, uniek aan deze olie is het hoge 69% linolzuur, Linolzuur werkt cholesterolverlagend. De high oleic zonnebloem olie bevat minstens 82% oliezuur.
Deze is wat goedkoper dan de kokos olie. zou dat dan ook een goede optie zijn? (kost 21,95 voor 5L)
Ik hoor het graag van je.
Groeten, Nelleke
Het gaat gemiddeld zo'n 2 jaar mee.
Groetjes, Williene
Groetjes Rianne
Groetjes, WIlliene
Wat is jouw bezwaar tegen het gebruik van zonnebloemolie voor het bakken van patat? Heb pas het diamant-frituurvet in de ban gedaan en zonnebloemolie in de friteuse gedaan.
Ik vind dat ook heel erg lastig, want neem bijv. chips, vrijwel altijd gebakken in zonnebloemolie.
Ik weet hoe lastig het is, zit er zelf ook mee. Ik koop wel gewoon chips bijv. voor het weekend, je kunt nu eenmaal niet overal opletten want daar word je dol van. Maar ik probeer er wel zoveel mogelijk rekening mee te houden.
Succes! Het valt soms niet mee ;-)
Als je verantwoord wil frituren is alleen kokosolie daar geschikt voor. Een erg prijzige keuze, maar je kunt er wel min. 2 jaar mee doen. Zonnebloemolie kan net als andere soorten olie niet verhit worden omdat er dan schadelijke stoffen vrijkomen. Voor dagelijks gebruik kun je wel bijv. in roomboter bakken of olijfolie (geen extra vierge).
Groetjes, Williene
Zelf maken is natuurlijk ook reuzesimpel, dus daar zou ik dan nog eerder voor kiezen. Pinda's, snufje zout en kokosolie, en dan in de keukenmachine.
Groetjes, Williene
Groetjes, Williene
Hier nog een tip van mij om patat te bakken zonder frituurpan! Zo doe ik het altijd. De patat snijden en afspoelen in een vergiet en droogdeppen met keukenpapier. Het liefst nog even laten staan totdat het vocht er grotendeels af is. Een flinke plons olijfolie in de pan doen en warm laten worden. Zodra de olie warm is de patat erin doen en regelmatig met de spatel omscheppen. Zodra je ziet dat de patatten mooi goudgeel worden, de patat er met een schuimspaan uithalen. De olie koud laten worden en door een zeefje halen en bewaren! Ik doe dat in die grotere jamppotten van BonneMaman. Je kunt de olie minimaal 5 keer gebruiken. Deze tip kreeg ik van mijn Afghaanse vriendin. In Afghanistan bakken ze hun patat altijd zo! Errug gezond:-)Groetjes Rianne