Marokkaanse couscous #zonder pakjes en zakjes!
En weer een recept uit de #zonder pakjes en zakjes reeks. Dit zijn recepten van de zogenaamde pakjes die kant en klaar in de supermarkt te koop zijn, en dan nagebootst met zelf samengestelde kruidenmengsels en verse ingredienten. Dit om te laten zien hoe gemakkelijk het is om zonder pakjes te koken en omdat er veel ingredienten toegevoegd zijn die schadelijk zijn voor je gezondheid.
Nu vind ik zelf dat er bij deze maaltijden maar weinig groenten toegevoegd zijn. Uiteraard kun je dit zelf volledig aanpassen. Door bijv. de groenten te verdubbelen. Houd er dan rekening mee dat je ook de saus ingredienten verdubbeld, anders heb je weinig saus. Maar je kunt er ook een lekker bijgerecht bij serveren (deze zou heel goed bij dit gerecht passen) of een rijkgevulde salade. Zelf ligt daar mijn voorkeur, zodat je lekker veel variatie hebt en veel verschillende kleuren op tafel.
Marokkaanse Couscous - Wereldgerecht zonder pakjes en zakjes
Ingredienten voor 4 personen:
Voor de couscous: 200 gram couscous (zelf heb ik couscous gebruikt van kamut), 60 gram gedroogde, ongezwavelde abrikozen, 2 eetlepels olie of roomboter, 200 milliliter kokend water
Voor de saus: 2-3 eetlepels tomatenpuree, 1 theelepel paprikapoeder, 0,5 theelepel kurkuma, flinke snuf gemberpoeder, snuf komijnpoeder, zout en peper, 175 milliliter water
Voor de marinade:2 theelepels Ras-el-Hanout, olie, zout
Verder nog toevoegen: 250 gram kipfilet, 2 flinke winterwortels, 2 uien, 1 courgette, eventueel verse peterselie en amandelen of amandelschaafsel
Bereiding:
Snijd de kip in reepjes en marineer deze in de Ras-el-Hanout kruiden met wat olie en maak op smaak met zout. Zet minimaal een kwartier weg. Schil de wortels, halveer deze en snijd in plakjes. Kook de wortels ongeveer 5 minuten voor. Laat uitlekken. Snipper de ui en snijd de courgette in plakken.
Bak de gemarineerde kipfilet in een ruime pan om en om bruin. Voeg de ui, de gekookte wortel en de courgette toe en bak deze even 5 minuten mee. Voeg alle ingredienten voor de saus toe, inclusief het water. Meng dit goed door en laat nog 10 minuutjes stoven.
Snijd de abrikozen in hele fijne stukjes en meng deze met de couscous in een ruime schaal. Giet het kokende water over de couscous, dek de schaal af en laat 5 minuten staan. Schep de olie of boter door de couscous en serveer de warme couscous samen met de saus.
Serveer de verse peterselie en het amandelschaafsel bij de saus.
Tip: Je kunt de abrikozen voor de couscous ook vervangen door rozijnen!
Eet Smakelijck!
Liefs, Williene