Hutspot!
Ik zet hier maar eens een klassieker neer :-) Doordat je het kookt in bouillon en de groenten eerst aanbakt krijgt de hutspot een hele lekkere smaak.
Verhouding aardappels/wortels kan per smaak verschillen. Meestal doe ik maar wat, de laatste keer heb ik het netjes afgewogen...
Ingredienten:
900 gram aardappels, 700 gram winterwortels in grove plakken, 5 a 6 uien in halve ringen, halve liter bouillon (van bijv. Naturcompagnie), zout en peper, 1 biologische worst.
Bereiding:
Schil de aardappels, de wortels en de uien. Halveer de aardappels, snijd de wortels in grove plakken en de uien in halve ringen.
Smelt roomboter in een braadpan, bak hierin de uien glazig, en bak de wortels even mee.
Doe de aardappels in een ruime pan, schep de gebakken groenten erop en giet een halve liter bouillon erbij. Breng dit aan de kook, zet het vuur laag en laat de hutspot 1 tot 1,5 uur zachtjes pruttelen. Controleer regelmatig of er vocht genoeg in de pan zit. Leg een half uur voordat de hutspot klaar is de worst op de hutspot zodat hij kan garen.
Haal de worst uit de pan, stamp de hutspot grof (of fijn) door elkaar, breng op smaak met zout en peper (evt. klontje roomboter) en serveer met de worst.
Hutspot is ook heerlijk met hachee! http://smakelijck.blogspot.com/2011/11/hachee.html
Ik zat even op je site te kijken, want ik heb je op de workshop gesproken over gistextract. Is het alleen goed als het een eko label heeft, (van Healthy planet o.a.) of is het bio-label (dat groene blaadje met sterretjes) ook goed? Ik heb nu de kippenbouillontabletten van Natur Compagnie en twijfel een beetje...
groet Corine
Bedankt voor je antwoord. Ik kan nu met een gerust hart mn soepjes maken ;)
Hartelijke groet,
Corine
bruine bonen erbij in voor de grotere eters deed mijn moeder vroeger
Nog een vraagje:
Kook je de vitaminen niet helemaal "dood" als je het zo lang kookt?
Groetjes agnes
Je kookt het op laag vuur, maar inderdaad wel lang. Er zullen dus zeker minder vitaminen inzitten dan wanneer je wortels kort kookt of rauw eet.
Groetjes, Williene
Waar haal je die worst? is die helemaal e vrij:)
Groetjes thamar
Groetjes, Williene
Wij aten altijd hutspot als mijn zusje zwemles had, dus 1x per week. Op een gegeven moment vonden we het allemaal een beetje 'saai' worden. M'n moeder las toen ergens, dat je ook kerrie kunt gebruiken. Ze bakt nu eerst de uien in kerrie en verder doet ze gewoon hetzelfde als normaal. De smaak wordt zo echt heel anders en het is echt heerlijk!
Zo heb ik het inderdaad ook wel eens gedaan, volgens mij heeft die tip een keer in een blad gestaan! Grappig en dat is inderdaad ook lekker!
Succes!
Groetjes, Williene
Leuk je hier te zien :-)
Klopt, daar zit gistextract in, maar dat is natuurlijk gistextract en kun je dus gerust gebruiken. Niet alle gistextract bevat E621, er is ook een natuurlijk gistextract wat m.n. wordt gebruikt in EKO producten.
Groetjes, Williene
Dan kan ik het weer met een gerust hart gebruiken!
Sjonge wat maken ze het toch moeilijk, zeg! Dus met etiketten lezen ben je nog niet verstandig genoeg... Ik snapte al niet dat het wel een EKO-label had, maar dat zegt dus dat het gecontroleerd is.
Bedankt voor je reactie!
Groetjes,
Mariska
Dit ziet er weer heerlijk uit!
Je gebruikt bouillon van dr. Vogel, maar ik heb een daar ook een potje van en daar zit wel gistextract in! En wel met EKO-label. Hoe zit dat bij jou?
Groeten,
Mariska van Eckeveld