De lekkerste Nasi zonder pakje!
In een zoektocht naar lekkere maaltijden zonder pakjes en zakjes is het wel eens puzzelen om de juiste smaak aan een gerecht te krijgen. Nu is het onmogelijk om de smaken te evenaren van pakjes en zakjes en naar mijn mening moet je dat ook helemaal niet willen. De smaak die je proeft is vooral de smaak van smaakversterkers en die willen we juist niet meer! In het begin even wennen, maar na een tijdje gaan je smaakpapillen de pure smaken juist waarderen. Toch kun je vaak met het gebruik van de juiste kruiden wel heel dichtbij een gerecht komen. Nasi is een lastige, maar met dit recept scoor je zeker weten. Hij staat al een paar jaar hier op Smakelijck, en heb 'm even wat aangepast, maar dit blijft een favoriet recept.
En als je meer groenten wilt eten, skip de rijst en maal een bloemkool fijn in een keukenmachine tot grove korrels. Bak deze mee in plaats van de rijst en je hebt heerlijke bloemkoolnasi!
De lekkerste nasi!
Ingredienten voor 4 personen:
1 ui, 2 tenen knoflook, 2 preien in ringetjes, 200 gram tauge, 2 eieren, 1/2 theelepel djahe (gemberpoeder), 1/2 theelepel djinten (komijnpoeder), 1/2 theelepel ketoembar (korianderpoeder), 1/2 theelepel laos, 1 theelepel kerriepoeder of kurkuma, 1 eetlepel tamari (natuurwinkel, sojasaus kan ook), 1 a 2 theelepels sambal (yakso), gekookte rijst naar smaak
Bereiding:
Fruit de ui en de knoflook in wat olie glazig, voeg de preiringen toe en bak deze 2 tot 3 min. mee. Voeg de tauge toe.
Duw het groentemengsel aan de kant, kluts de 2 eieren en voeg deze toe aan de 'schone' kant in de pan. Roer het eimengsel door terwijl het stolt en voeg dan beetje bij beetje de groenten erbij zodat je eistukjes krijgt.
Voeg alle kruiden, de sambal, en de tamari toe en meng het goed door elkaar. Breng op smaak met zout.
Voeg nu de gekookte rijst toe, en laat nog even goed doorwarmen.
Zelfgemaakte nasi is lekker met Sate en een gebakken eitje!
Tips:
*Wil je vlees bij deze nasi, voeg dan bij het fruiten van de ui stukjes vlees (bijv. kipfilet) toe. Je kunt ook satestokjes maken en deze bij de satesaus serveren.
*Voeg een rode peper (zonder zaad), in ringetjes gesneden, toe aan de nasi.
*Gebruik evt. een nasi-groentepakket in plaats van de prei en tauge.
Eet smakelijck!
Liefs, Williene