22-12-2014

Pavlova met chocolademousse en banaan!

Sinds we suikervrij eten heb ik geen pavlova’s meer gemaakt. Iets wat zeer favoriet was bij ons! Ik heb het ooit eens geprobeerd om met honing te maken maar dat ging helemaal mis. Daarom nu een nieuwe poging met kokosbloesemsuiker. Gelukkig bleef het eiwitschuim stevig en kon ik dus prima een pavlova maken. Doordat ik veel minder suiker heb gebruikt als een normale pavlova werd de buitenkant niet knapperig, maar kreeg ik wel een heerlijke schuimige bodem. Wil je wel een knapperige buitenkant dan moet er dus meer suiker aan toegevoegd worden. En houdt je oven tussentijds goed in de gaten zodat de pavlova niet uitdroogt of te donker wordt! Zet de oventemperatuur dan iets naar beneden.

Pavlova met chocolademousse en banaan!

Ingrediënten:

Voor de pavlova: 3 eiwitten, 6-8 eetlepels kokosbloesemsuiker, snufje zout, 1 theelepel biologische maizena, 1 theelepel appelazijn

Voor de vulling: 2 eieren gesplitst, 120 gram pure chocolade (min. 72% cacao), 3 eetlepels water, 2 eetlepels roomboter, 125 milliliter geklopte slagroom, 1 banaan, geraspte kokos, chocoladekrullen

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 100 graden.

Klop eiwitten voor de pavlova met snufje zout, maizena en azijn stijf. Voeg dan voorzichtig de kokosbloesemsuiker toe en mix tot je een glanzende massa hebt en het suiker goed is opgenomen. Dit duurt ongeveer 5 minuten.

Schep het eiwitschuim op een stuk bakpapier en schep het met behulp van een lepel in een ronde cirkel. Zorg dat je een mooie, hoge schuimlaag hebt. Schuif de pavlova in de oven en bak in ongeveer een uur gaar, zet de oven op de helft van de baktijd op 75 graden. De pavlova is dan nog wat zacht en chewy, maar dat is juist erg lekker!

Klop de eidooiers voor de chocolademousse au bain-marie samen met het water en de boter luchtig en romig in ongeveer 5 minuten. Als het luchtig is voeg je de chocolade toe in blokjes en laat deze smelten. Klopt de eiwitten helemaal stijf en meng met het stevige chocolade-beslag. Laat in de koelkast opstijven.

Als de pavlova klaar is om gevuld te worden, klop dan de slagroom stijf. Meng met de chocolade mousse. Zet de pavlova op een mooie schaal en vul met de chocolademousse. Snijd de banaan in plakjes en verdeel over de chocolademousse. Bestrooi met wat geraspte kokos en chocoladekrullen.

Tip: Ik maak de chocolade helemaal suikervrij. Wil je 'm toch iets zoeter voeg dan bij de honing 1 eetlepel honing toe. 

Eet smakelijck!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

20 Reacties

  • Rita
    Rita maandag 22 dec 2014 om 15:10
    Ha, dit recept komt precies op tijd. k Had voor gisteren een heerlijke mango bavarois gemaakt, maar de kids hadden liever 1 van banaan. Nou dit recept is heel iets anders, maar dat ga ik proberen met de kerst, bedankt. groetjes Rita
  • Rita
    Rita maandag 22 dec 2014 om 15:10
    Ha, dit recept komt precies op tijd. k Had voor gisteren een heerlijke mango bavarois gemaakt, maar de kids hadden liever 1 van banaan. Nou dit recept is heel iets anders, maar dat ga ik proberen met de kerst, bedankt. groetjes Rita
    • Smakelijck maandag 22 dec 2014 om 17:28
      Leuk Rita, veel succes met het recept!
  • Janneke
    Janneke maandag 22 dec 2014 om 16:49
    Hoi Williene, ik ben super blij met dit recept. Ik had ook al eens met honing geprobeerd, maar dat was ook niks geworden. Voor hoeveel personen is dit? Pavlova zo groot als een bord? Alvast bedankt!
    • Smakelijck maandag 22 dec 2014 om 17:30
      Het is voor zo'n 10-12 personen, beetje afhankelijk hoe groot je de stukjes snijdt. Pavlova is inderdaad zo groot als een bord ongeveer. Succes!
    • Smakelijck maandag 22 dec 2014 om 17:31
      Het is voor zo'n 10-12 personen, beetje afhankelijk hoe groot je de stukjes snijdt. Pavlova is inderdaad zo groot als een bord ongeveer. Succes!
  • Hennie van Dis
    Hennie van Dis woensdag 24 dec 2014 om 11:46
    Hallo Williene, ik heb een vraag over een recept uit je boek "Smakelijck zoet'. Gisteren maakte ik de kokosmakronen van blz. 61. Ik vraag me af wat ik fout heb gedaan want het beslag (wat je eigenlijk geen beslag noemen kon in dit geval) bleef erg kruimelig en 'pakte 'niet zodat het niet lukte er mooie hoopjes van te maken. Ik heb toen (op gevoel) maar wat kokosolie gesmolten en dit erdoor gemengd. Toen lukte het beter. Weet jij wat er mis gegaan kan zijn? Het eiwit was heel stijf en ik heb juiste hoeveelheden toegevoegd. Wens jou met je gezin heel goede dagen toe!
    • Smakelijck woensdag 24 dec 2014 om 16:16
      Hoi Hennie, Het is wat schuimig beslag, en het is niet met je handen te bewerken zoals bijvoorbeeld een deeg. Dus ik weet niet of dat het geval was? Dan is het gewoon goed. Het is heel nat, plakkerig. Heb je de eiwitten wel min. 5 minuten geklopt tot het echt een grote, schuimige massa is? Jij ook fijne dagen!
  • hennie
    hennie woensdag 24 dec 2014 om 20:13
    Je hebt helemaal gelijk hoor. Ik heb denk ik de eiwitten niet lang genoeg geklopt. Heb de koekjes nog een keer gemaakt en heel goed op de tijd gelet, kookwekker op 6 minuten gezet. Mijn zoon die destijds een bijbaantje had in een chique restaurant bevestigde dat deze kloptijd heel belangrijk is! Het werd beslag zoals jij het beschreef! En de kokosmacroontjes zijn heerlijk. Dankjewel!
    • Smakelijck woensdag 24 dec 2014 om 20:21
      Oh, wat fijn! Goed om te horen. Fijn dat ze nu goed gelukt zijn. Fijne dagen!
  • mkv
    mkv maandag 29 dec 2014 om 11:40
    hallo Williene, dit ziet er lekker uit! ik heb wel een paar vraagjes: wat is de functie van maïzena hierin? En is de appelazijn ook te vervangen door gewone azijn?
    • Smakelijck maandag 29 dec 2014 om 16:29
      Dankje! Van maizena wordt het schuim wat steviger en beter gebonden. Zonder grote hoeveelheden suiker heb je dat wel nodig. Appelazijn kun je zeker vervangen door gewone azijn. Succes!
  • Bertine
    Bertine zaterdag 15 aug 2015 om 21:27
    Hoi Williene, tot mijn frustratie ging het kloppen van de eiwitten tot drie keer toe mis. Toen maar gestopt... Na even kloppen, verschenen de vlokken en voegde ik lepel voor lepel de suiker toe. Daarna werd het eiwit dun (drap) in plaats van dat het mooie pieken kreeg. Ik heb vaker eiwitten stijf geklopt en dat ging prima. De eieren waren op kamertemperatuur. Wat kan er mis zijn? Alvast bedankt voor het meedenken!
    • Smak
      Smak dinsdag 18 aug 2015 om 10:52
      Hoi, Wat vervelend! Was je kom goed vetvrij?
  • Bertine
    Bertine dinsdag 18 aug 2015 om 12:47
    Ja, volgens mij was alles goed schoon. Nu maar eierkoeken gebakken met chocoladeroom en aardbeien. Dat was ook niet verkeerd :-) Ik denk dat het heel lang duurt voordat ik me weer aan eiwitten/pavlova waag...!
    • Smakelijck donderdag 20 aug 2015 om 11:08
      Gelukkig kon je ze nog wel goed hergebruiken ;-)
  • Bertine
    Bertine dinsdag 18 aug 2015 om 12:52
    'k Had zelfs de kom en gardes na de tweede keer afgewassen, bedenk ik me nu :-o En verse eieren op kamertemperatuur gebruikt. Dus het blijft een raadsel... Gewoon pech misschien?
    • Smakelijck donderdag 20 aug 2015 om 11:07
      Ik ben bang van wel ;-) Heb geen idee waar het aan kan liggen.
  • M
    M zondag 07 feb 2016 om 20:54
    Een kleine sidenote: je zegt 'sinds we suikervrij eten'. Kokosbloesemsuiker verschilt maar weinig van gewone kristalsuiker, het is, net als honing, ahornsiroop, rietsuiker etc, gewoon een bron van glucose. In pure chocolade zit ook (bijna) altijd suiker. Ik weet niet waarom je suikervrij eet, maar als het is om af te vallen of vanwege diabetes is het belangrijk dit te beseffen bij het recept. Verder klinkt het heerlijk. Smakelijk!
    • Smakelijck maandag 08 feb 2016 om 10:50
      Hoi, Er zit zeker verschil in suikers. Zelf eet ik niet suikervrij om af te vallen of om andere gezondheidsredenen, maar puur omdat ik mij er veel beter door voel. Hier schrijf ik o.a. over het verschil tussen de suikers: http://www.smakelijck.nl/recepten/tros-radar-suiker-is-suiker-/ Wel adviseer ik altijd om het gebruik van natuurlijke suikers ook heel matig te doen, bijv. enkel in het weekend. Deze leefstijl bevalt mij uitstekend.
Laat een bericht achter!
254