Pavlova met chocolademousse en banaan!
Sinds we suikervrij eten heb ik geen pavlova’s meer gemaakt. Iets wat zeer favoriet was bij ons! Ik heb het ooit eens geprobeerd om met honing te maken maar dat ging helemaal mis. Daarom nu een nieuwe poging met kokosbloesemsuiker. Gelukkig bleef het eiwitschuim stevig en kon ik dus prima een pavlova maken. Doordat ik veel minder suiker heb gebruikt als een normale pavlova werd de buitenkant niet knapperig, maar kreeg ik wel een heerlijke schuimige bodem. Wil je wel een knapperige buitenkant dan moet er dus meer suiker aan toegevoegd worden. En houdt je oven tussentijds goed in de gaten zodat de pavlova niet uitdroogt of te donker wordt! Zet de oventemperatuur dan iets naar beneden.
Pavlova met chocolademousse en banaan!
Ingrediënten:
Voor de pavlova: 3 eiwitten, 6-8 eetlepels kokosbloesemsuiker, snufje zout, 1 theelepel biologische maizena, 1 theelepel appelazijn
Voor de vulling: 2 eieren gesplitst, 120 gram pure chocolade (min. 72% cacao), 3 eetlepels water, 2 eetlepels roomboter, 125 milliliter geklopte slagroom, 1 banaan, geraspte kokos, chocoladekrullen
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 100 graden.
Klop eiwitten voor de pavlova met snufje zout, maizena en azijn stijf. Voeg dan voorzichtig de kokosbloesemsuiker toe en mix tot je een glanzende massa hebt en het suiker goed is opgenomen. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
Schep het eiwitschuim op een stuk bakpapier en schep het met behulp van een lepel in een ronde cirkel. Zorg dat je een mooie, hoge schuimlaag hebt. Schuif de pavlova in de oven en bak in ongeveer een uur gaar, zet de oven op de helft van de baktijd op 75 graden. De pavlova is dan nog wat zacht en chewy, maar dat is juist erg lekker!
Klop de eidooiers voor de chocolademousse au bain-marie samen met het water en de boter luchtig en romig in ongeveer 5 minuten. Als het luchtig is voeg je de chocolade toe in blokjes en laat deze smelten. Klopt de eiwitten helemaal stijf en meng met het stevige chocolade-beslag. Laat in de koelkast opstijven.
Als de pavlova klaar is om gevuld te worden, klop dan de slagroom stijf. Meng met de chocolade mousse. Zet de pavlova op een mooie schaal en vul met de chocolademousse. Snijd de banaan in plakjes en verdeel over de chocolademousse. Bestrooi met wat geraspte kokos en chocoladekrullen.
Tip: Ik maak de chocolade helemaal suikervrij. Wil je 'm toch iets zoeter voeg dan bij de honing 1 eetlepel honing toe.
Eet smakelijck!
Liefs, Williene