Maandag 08 okt 2012

Bouillon van de Maggiplant!

 

 

 

 

 

's Zomers is het heerlijk om wat blad van de maggiplant (Lavas) in je soep te doen. Die heerlijk kruidige smaak laat iedereen ruiken dat je een lekkere soep aan het koken bent! In de winter sterft deze plant helaas helemaal af, om in de zomer weer uit te groeien. Om nu in de winter ook van deze heerlijke smaakmaker te genieten las ik de volgende tip:

Als je maggiplant begint lelijk te worden en de blaadjes bruin, snijd dan de hele plant af, was deze goed en trek er een bouillon van. Dus gewoon de stengels in de pan, flink water erbij tot ze onderstaan en een uurtje of wat laten trekken. Daarna giet je de bouillon door een zeef, liefst nog door een doek zodat je een mooie heldere bouillon hebt. Laat afkoelen en giet de bouillon in ijsblokjesbakjes of zakjes en vries in. Voor een soep gebruik je 2 of 3 blokjes en je hebt die heerlijke geur en smaak toch in je soep, ondanks dat het winter is!

Ik heb hier z'n 130 blokjes in de vriezer, dus ik kan nog heel wat soep koken deze winter ;-)

Het is weer tijd voor de Smakelijcke Kerstpakketactie! Ook dit jaar wil ik weer graag een...
lees verder
Na mijn vorige blogbericht over het wassen van je binnenkant, nu iets over de voedselvertering en...
lees verder
Op mijn rijsttafel plaats ik altijd een schaal gewokte groenten.Dit kunnen groenten naar...
lees verder
Een favoriet wintergerecht hier is toch wel gestoofde rode kool met appeltjes. Wij eten dit met...
lees verder
Al een hele tijd geleden kreeg ik de aanvraag om iets te schrijven over het E-book van Diana...
lees verder
Vandaag is mijn verjaardag, en wie jarig is trakteert! Daarom verloot ik een prachtige set van...
lees verder

18 opmerkingen
  • Anonymous
    Anonymous maandag 01 apr 2013 om 12:48
    Waar koop je een Maggi plant of zaadjes hiervoor? Ik heb het nog nooit gezien in het tuincentrum?
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 01 apr 2013 om 20:22
      Bij een groot tuincentrum zul je ze wel kunnen vinden. Vorig jaar heb ik er één gekocht bij Intratuin. Het is hetzelfde als Lavas, misschien kun je dat wel vinden. Succes!
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 09 okt 2012 om 14:31
    Wat voor verhoudingen gebruik je ongeveer?
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 20 feb 2013 om 19:07
      Ook een heel goed idee! Bedankt!
    • Janneke
      Janneke woensdag 20 feb 2013 om 12:55
      Hoi,

      Ik snijd altijd het blad allemaal af als de plant er nog goed uit ziet.
      En snijd het fijn en doe het in zakjes in de diepvries, altijd verzekerd van een heerlijke smaak aan je soep.
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 09 okt 2012 om 20:24
      Ik heb de stengels in een pan gedaan en daar zoveel water bijgedaan tot ze onder stonden. Tussendoor nog een keer water toegevoegd omdat het inkookte. Gewoon een beetje op gevoel.

      Succes ermee!
  • Chantal
    Chantal woensdag 02 dec 2015 om 14:43
    Gekke vraag maar is een plant bij intaruin onbespoten?
    • Smakelijck woensdag 02 dec 2015 om 18:20
      Je hebt bij Intratuin ook vaak bio kruidenplantjes.
  • Liesbeth Stienen
    Liesbeth Stienen woensdag 06 jan 2016 om 12:21
    Gewoon oogsten, snijden en zo invriezen in plastic doosje of zakje. Haal eruit wat je nodig hebt en leg de rest meteen terug. De plant wordt hier wel 1,50 m hoog of hoger, en een meter breed. Dat past niet in 1 pan.
  • Eef
    Eef donderdag 21 apr 2016 om 22:58
    Hallo Williene, Heb deze bouillon gemaakt en ingevroren maar nu is mijn vraag: kan ik deze ook gebruiken om groentehapjes voor mijn dochter te verdunnen of is de bouillon daar toch te zout voor?
    • Smakelijck vrijdag 22 apr 2016 om 12:53
      Hier gaat geen zout bij, maar het heeft wel een sterke smaak, bedoeld om je erwtensoep of groentensoep meer smaak te geven. Groentehapjes zou ik zelf gewoon maken met water. Succes!
  • ronald van der kleij
    ronald van der kleij zondag 02 jul 2017 om 16:34
    Je kan em maar zelden kopen zeker niet bij een tuincentrum mischien bij een klein planten winkeltje die het heeft maar meestal werken ze ermee in botanische tuinen ik werk in zo''n tuin en wij verkopen dat ook Botanische tuin Afrikaanderplein
    • Smakelijck maandag 03 jul 2017 om 09:02
      Dat valt mee ;-) Hier bij de plaatselijke kweker staan ze volop en ook de Intratuin verkoopt gewoon Maggiplant.
  • joke monasso
    joke monasso vrijdag 18 aug 2017 om 21:05
    mijn bouillion smaakt bitter ,hoe kan dat ?
    • Maartje
      Maartje woensdag 30 aug 2017 om 12:57
      Ik heb het zelfde probleem als Joke, die van mij smaak ook erg bitter!
      • Smakelijck woensdag 30 aug 2017 om 16:47
        Het kan zijn dat de maggi-bouillon wat bitter smaakt. Daarom gebruik je er ook maar een paar ijsblokjes van in je soep. Puur voor de smaak, niet als soepbasis.
  • Tina
    Tina zaterdag 03 mrt 2018 om 04:02
    Wat een prachtige plant is dit. Als er iets wat veel smaak afgeeft dan is het dit wel. Vorig jaar voor het eerst deze plant in de tuin. Ik had 2 jaar geleden wat stengels van iemand gehad, die ik gewoon zo in een zakje in de vriezer had gedaan. Dit ging erg goed, na maanden lang in de vriezer gaf het nog heel veel smaak af. Steeds als ik wat nodig had dan pakte in een stengel of en halve stengel. Je kan al gauw teveel ervan gebruiken, het is even leren hoeveel je nodig hebt. Bittere smaak heb ik nog nooit gehad. Begin vorig jaar zag ik een zakje zaadjes bij de praxis. Het is niet heel goedkoop maar ik wilde zo graag zaden ervan hebben. Je krijgt best wel veel zaden, daarmee kan je wel een paar jaar doen. Ik heb er 2 potten van staan. Het lijkt erg op selderij, groeit in het begin ook een beetje hetzelfde vind ik. In de potten met een diameter van 30-35cm werd de plant niet hoger als 50cm. Toen de eerste nachtvorst kwam zag ik de plant achteruit gaan en toen heb ik een hele berg afgeknipt, gewassen en ingevroren. Een groot deel leek dood te gaan, maar ook bleef er deel staan, en dat staat er nu nog steeds, maar zit wel op z'n einde. Ik kijk straks wel als de lente komt wat er omhoog komt, ik zaai desnoods wel bij. Deze plant is zo'n grote smaakmaker in mijn soepen, ik kan echt niet meer zonder nu. Dit scheelt enorm in gebruik van zout en/of boulionblokjes.
    • Smakelijck zaterdag 03 mrt 2018 om 17:15
      Klopt, het is een heerlijke plant en komt bij mij elk jaar weer omhoog. Ik gebruik het veel in de erwtensoep. Heerlijk!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190