21-11-2022

Stroganoff saus #Zonder pakjes en zakjes!

Een lekkere gevulde saus, die altijd goed is bij verschillende soorten vlees. Ben je alvast op zoek naar kerstinspiratie, deze saus is een allemansvriend. Fijne dag! 

Stroganoff saus - Zonder pakjes en zakjes!

Ingredienten:

30 gram roomboter, 30 gram speltbloem, 1 ui, 1 teen knoflook, 100 gram (kastanje)champignons, ½ rode paprika, 2 eetlepels tomatenpuree, 225 milliliter groentebouillon, 125 milliliter plantaardige room of biologische slagroom, 2 theelepels paprikapoeder, ½ theelepel uipoeder, snuf cayennepeper, Keltisch zout en peper naar smaak

Bereiding:

Snipper de ui en de knoflook en snijd de paprika in blokjes en de champignons in plakjes. Smelt boter in de pan en fruit hierin de ui, knoflook, paprika en champignons. Bak dit even een paar minuten mee voeg de tomatenpuree toe en bestrooi met de bloem. Bak dit een minuut mee en voeg de bouillon scheutje voor scheutje toe. Maak op smaak met de kruiden en specerijen en voeg de room toe. Breng het geheel aan de kook en maak op smaak met zout en peper. Serveer de saus bij een gerecht naar keuze.

Tips:

Eet je glutenvrij? Vervang de bloem dan door boekweitmeel of glutenvrij havermeel. Sauzen kun je ook binden met maïzena of arrowroot. Meng dit eerst met wat koud water tot een papje voordat je het toevoegt aan een saus of gerecht.

Eet je zuivelvrij? Gebruik in plaats van roomboter (geiten)ghee of kokosolie en plantaardige (haver)room in plaats van slagroom.

Je kunt een saus ook maken zonder bloem, meel of maïzena. Laat je saus dan op laag vuur inkoken. Dit duurt zo’n 10 minuten. Gebruik daarvoor wel meer room/bouillon in het recept.

Is je saus te dik? Voeg dan nog een scheutje bouillon of room toe en breng opnieuw aan de kook.

Is je saus te dun? Laat je saus dan verder inkoken tot de gewenste dikte.

Eet Smakelijck,

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

3 Reacties

  • Angelique
    Angelique zaterdag 26 nov 2022 om 20:20
    Hoi Williene, kun je deze saus ook eerder op de dag maken? En opwarmen voor het diner in de avond?
    • Smakelijck maandag 28 nov 2022 om 09:55
      Ja hoor, zeker! Eventueel wat extra vocht toevoegen bij het opwarmen.
      • Angelique
        Angelique maandag 05 dec 2022 om 19:49
        Dank voor je reactie.
Laat een bericht achter!
253