Kruidige Stoofpeertjes!
De wintermaanden staan voor mij gelijk aan stoofpeertjes, warme chocolademelk, gevulde speculaas en koekkruiden. De rest van het jaar gebruik ik dat maar weinig, maar in de herfst/winter des te meer.
Stoofpeertjes daar ben ik dol op, alleen weet ik nooit goed waar ik ze bij moet eten ;-) Het lekkerst vind ik ze bij rode kool met appeltjes, stoofvlees en met kerst. Toetjes eten we verder vrijwel niet en fruit bij de warme maaltijd vind ik nooit zo heel geslaagd, met uitzondering van de rode kool dus. Dus ik maak een pan vol en vervolgens eet ik ze als tussendoortje bij een lekkere mok kruidenthee.
Kruidige Stoofpeertjes
Ingrediënten:
8-10 stoofperen, 75 milliliter appel-bessendiksap of appeldiksap, scheutje rode port, 600 milliliter water, 1 theelepel koek en speculaaskruiden, ½ theelepel kaneelpoeder of 1 kaneelstokje, schil van 1 citroen, halve vanillepeul, 2 stuks steranijs
Bereiding:
Schil de peertjes maar laat ze heel. Leg ze voorzichtig in een stoofpan en voeg de ret van de ingrediënten toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat zo’n anderhalf tot twee uur zacht doorstoven.
Je kunt de peertjes warm maar ook koud serveren.
Tip: het overgebleven vocht is ook erg lekker, dit kun je wat indikken met bijvoorbeeld maizena. Je doet hiervoor 1 eetlepel maizena aanmaken met 1 eetlepel koud water en dit roer je voorzichtig door het vocht. Laat het nog een paar minuten doorkoken dan zal het langzaam indikken. Erg lekker bij bijvoorbeeld een toetje of over de peertjes.
Fijne dag!
Liefs, Williene