Kokosolie, is dat nu echt zo gezond?
Er is helaas nog steeds veel onduidelijkheid over vetten. De tijd dat alle vetten uit den boze waren is inmiddels wel verstreken, maar welke vetten nu gezond zijn en welke je beter kunt mijden daar zijn ze het nog niet echt over eens. En zeg nu zelf, je raakt toch helemaal de kluts kwijt als ze het hebben over transvetten, verzadigde en onverzadigde vetten?
Een ding is wel zeker, verhitten doet voedsel meer kwaad dan goed. Hier kun je ook zeker niet alle soorten vetten voor gebruiken. Vooral zonnebloemolie is heel schadelijk om dit te verhitten (zorgt voor ontstekingen en is kankerverwekkend). Je kunt hier prima bijv. mayonaise mee maken, want dan gebruik je het koud. Ook Extra vierge olijfolie mag absoluut niet verhit worden, evenals arachideolie, saffloerolie, druivenpitolie, slaolie, sesamolie, maisolie e.d.
Zelf gebruik ik veel extra vierge olijfolie voor koud gebruik. Ik bak en braad in kokosolie en heel soms, (bijv. groot vlees aanbraden) in roomboter. Je kunt ook prima Ghee of roomboter gebruiken om in te braden. Ghee is geklaarde boter en onder andere te koop in de natuurwinkel.
Lees hier wat Foodwatch.nl schrijft over Kokosolie.
Vraag van de maand - september 2012
'Graag zou ik van u iets willen weten over kokosvet. Is dat echt zo gezond als wordt beweerd?
Antwoord:
Kokosvet is het vet uit het vruchtvlees van de kokosnoot. Een natuurproduct dus, en dat is een pluspunt. Biologisch extra vierge kokosvet wordt geperst uit het vruchtvlees van verse kokosnoten en heeft een kokossmaak. Biologisch kokosvet met een neutrale smaak wordt geperst uit het vruchtvlees van gedroogde kokos en daarna met stoom behandeld waardoor de smaak en geur verdrijnen. Deze laatste is iets meer bewerkt dan de extra vierge, maar nog steeds een prima product om te gebruiken. Het bewerkingsproces van niet-biologische kokosolie is minder duidelijk dan dat van biologisch kokosvet en de kans bestaat dat je te maken krijgt met vervuilde olie. Biologisch vet heeft dus de voorkeur.
De vetzuren uit kokosvet zijn voor het grootste deel verzadigd. Zoals ik vorige maand al schreef wordt steeds duidelijker dat verzadigd vet lang niet zo slecht is voor de gezondheid als altijd werd aangenomen.
De verzadigde vetten in kokosvet zijn voornamelijk middellange keten vetzuren. Deze vetzuren worden door het lichaam makkelijk opgenomen en komen makkelijker beschikbaar voor directe energie dan andere vetzuren. Het grootste gedeelte van de middellange keten vetzuren in kokosolie bestaat uit laurinezuur. Laurinezuur kan in het lichaam worden omgezet in monolaurine, deze stof werkt anti-bacterieel en kan sommige schimmels en virussen doden. Daarnaast heeft laurinezuur een gunstige invloed op het cholesterolgehalte.
Doordat kokosvet voornamelijk uit verzadigd vet bestaat is het goed bestand tegen hoge temperaturen en dus bij uitstek geschikt om in te bakken. Het vet blijft op hoge temperaturen stabiel en oxideert niet. Bij kwetsbare olieën rijk aan onverzadigde vetzuren oxideren die onverzadigde vetten tijdens verhitting en ontstaan schadelijke stoffen zoals vrije radicalen. Ook roomboter, eventueel geklaard, is uitermate geschikt om mee te bakken. Deze laatste is ook geschikt om op brood te smeren. Olie die rijk is aan onverzadigde vetten, zoals bijvoorbeeld olijfolie, is vooral geschikt om koud te gebruiken, bijvoorbeeld in salades of om brood in te dopen.
De conclusie is dus dat kokosvet absoluut een belangrijke bijdrage kan leveren aan de gezondheid. Daarmee wil ik zeker niet zeggen dat iedereen vanaf nu alleen nog maar kokosvet zou moeten gebruiken, de variatie in vetten blijft van belang.
Zie ook: www.foodwatch.nl
Ik zag inderdaad dat AH inmiddels ook kokosolie verkoopt. Als kokosolie biologisch is, extra vierge en ook nog in een glazen pot zit dan heb je hele goede olie! Geniet ervan :-)
Groetjes! Williene
Hoi
Ik heb nu van de AH gekocht, is die ook goed? of ken je die niet?
550 ML 6,95 e
Er staat op Kokosnoot olie ( onverhit) stevig onder de 18C en vloeibaar boven de 24C. Kokos olie, Bio, extra vierge, Organische extra vergin, extra vierge Bio, Raw Super Food.
Na opening koel bewaren tussen de 2-5c dus koelkast.
Of raad je deze niet aan, dan breng ik de pot gewoon terug en schaf 1 van de andere aan die je hierboven heb beschreven.
Hoor het graag van je.
Mvrgr Marijke
http://www.kokos-olie.nl/extra-vierge-kokosolie
Ik weet nu even niet meer welke ik zou moeten nemen.
Ik hoor het graag !.
Gr Marijke
Succes!
Gr Annemarie
Je kunt het vet er een keer uithalen en goed zeven, bijv. door een neteldoek/theedoek laten lopen en je pan een keer goed schoonmaken. Tussendoor met een theezeefje de korreltjes eruit zeven.
Het ligt ook aan je verbruik natuurlijk, frituur je wekelijks of 1x per maand etc.
Succes!
Succes!
Hoe hou je het vet schoon als het er 2 jaar in zit? Bijv na kroketen heb je altijd wel wat rommel in je frietpan.
gr Annemarie
Ik zag op de site van Foodwatch dat de tekst over kokosolie wordt herschreven. Ben benieuwd wat er aangepast is.
Ik gebruik heel veel ontgeurde kokosolie. Nu lees ik dat extra vierge beter is.Maar als je dat op brood doet met b.v. kaas smaakt dat wel?
En als je daar vlees in bakt smaakt het dan niet naar kokos?
Groeten
Mieke
Groetjes, Williene
En waar kan ik dit het beste bestellen? mn man kwam eergisteren voor het eerst thuis met kokosolie uit de natuurwinkel in Goes. Deze was 6 euro voor 200 ml! lijkt me vrij duur..
Groetjes Marianne
Olijfolie kun je op zich wel gebruiken, maar geen extra vierge.
Ik vind kokosolie de beste optie om in te frituren, maar dat is wel vrij prijzig. https://www.gezondheidaanhuis.nl/nl/product/6882/Kokosolie-Witsenburg-2000-gram Hier is hij het voordeligst, 2 kilo voor 17,95. Wel ontgeurd, en ik gebruik in het dagelijks gebruik het liefst pure extra vierge kokosolie, maar in de frietpan vind ik dit prima ;-)
Groetjes, Williene
Groetjes, Williene
Bedankt voor je reactie! Ik heb me aangemeld als volger, kijken of het nu beter gaat idd!
Even dit berichtje bewerkt, maar gaat helaas niet beter, moet herhaaldelijk de code intoetsen. Vreemd he!
Groetjes Rianne
Leuk dat je je hebt aangemeld! Je berichtje werd tegengehouden als spam, misschien dat het nu beter gaat. Ik hoop het voor je! Heel vervelend anders.
Groetjes, Williene
Heb zin om het boek van Julia Kang te bestellen, heb jij het toevallig gelezen en wat vond je ervan?
Volgens Julia moet je de kokosolie niet ontgeurd en in een glazen pot kopen. Heb jij voor mij misschien een adres/webwinkel waarvan jij weet dat ze die verkopen? Het liefst de beste en de goedkoopste, haha!
Alvast bedankt voor je reactie!
En o ja, ik las dat jij het ook voor je lichaam gebruikt en in je haar? Je gebruikt het dus als shampoo?
Groetjes Rianne
Ps Zijn er hier nog meer mensen die moeite hebben een reactie op de site te plaatsen doordat je de letters die je intoetst steeds overnieuw moet doen, en geloof me ik ben echt geen robot! Dit weerhoud me eerlijk gezegd wel regelmatig te reageren. Moet het soms wel 10 keer overnieuw doen.
Ik heb het boek zelf en ik vind het een goed boek en makkelijk leesbaar. Kokosolie die zij gebruikt is van Aman Prana. Deze gebruik ik zelf ook altijd, maar is echt wel het duurste soort, maar bij mijn weten 1 van de weinigen die niet ontgeurd is en in een glazen pot te koop is. Voor 1600 ml betaal je 40 euro. Voor in de frituurpan koop ik wel ontgeurde en in plastic emmers. Deze heb ik op internet gevonden voor 17,95 voor 2000 gram. Dat scheelt me teveel in prijs.
Als je nog twijfelt over het boekje van Julia, je kunt nu op haar nieuwe site de eerste 2 hoofdstukken downloaden. Kun je kijken of je het wat vindt en evt. bestellen. http://www.natuurlijkgezondslank.nl/mijn-boek/
Ik gebruik kokosolie niet als shampoo, maar wel als het droog is bijv. Om er gewoon even iets in te smeren. Verder gebruik ik het als dagcreme, huidcreme etc.
Wat vervelend van dat reageren! Ik heb het nog niet eerder gehoord. Misschien wordt het reageren makkelijker als je een Google-account aanmaakt? Rechts op mijn site heb je een blokje met 'volgers' daar kun je je aanmelden.
Groetjes, Williene
groeten, Henriëtte