IMG_4111
Vrijdag 22 jun 2018

Appelplaattaart met havermout!

Hij staat al maanden klaar om te plaatsen, maar vandaag dan éindelijk. Het originele recept is me al van diverse kanten gemaild met ongelovelijke hoeveelheden suiker, en of ik daar geen gezondere variant van kon maken. En dat is gelukt. Het is wel een kleine plaattaart geworden, maar je kunt natuurlijk het recept verdubbelen of nog groter maken, naar eigen inzicht. Hij is in ieder geval érg lekker en snel te maken.

Ik wens je een fijn weekend toe! 

Havermoutplaattaart met appel 

Ingrediënten voor een bakvorm van 20x20 cm of een ronde bakvorm van 20 cm: 

80 gram havermout + 30 gram extra, 150 gram speltmeel, 50 gram ongezoete appelstroop, 40 gram imkerhoning, 125 gram roomboter (of ghee voor zuivelvrij), 2 grote appels, handje rozijnen, 1 theelepel kaneel 

Bereiding: 

Verwarm de oven voor op 180 graden. 

Meng de 80 gram havermout met het speltmeel. Smelt de roomboter. Voeg de gesmolten boter samen met de appelstroop en honing toe aan het meel en de havermout. Meng tot een deeg. Doe ¾ van het deeg in een ingevette bakvorm en druk uit over de bodem. Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd de appels in kleine blokjes. Meng met de rozijnen en het kaneel. Verdeel de appelblokjes over de bodem en druk goed aan. Doe de extra havermout bij het overgebleven deeg en kruimel het door je vingers tot je een kruimeldeeg hebt (niet kneden!). Verdeel dit over de appels en druk een klein beetje aan. Schuif in de oven en bak in 35-40 minuten bruin en gaar. Snijd de plaattaart in blokjes of stukjes.

Geniet ervan!

Liefs, Williene

    Wat zullen we nou krijgen? Gaat het nu ook al over brandwonden?...
lees verder
Een recept voor echte ouderwetse erwtensoep. Heerlijk op een koude winterdag. Het is even...
lees verder
Mmm! Ze zijn er weer. Asperges. Echt mijn lievelingsgroente. Helaas duurt het maar een maand of 2...
lees verder
3e Trimester 28 – 40 weken In dit laatste trimester ga je je steeds meer voorbereiden op de...
lees verder
Vandaag weer een heerlijk lezers-recept, opnieuw van Mandy. Zij is dol op pastinaken, dus na...
lees verder
Ik zag afgelopen week pofmais in de natuurwinkel liggen. Dat leek me een leuke bezigheid met de...
lees verder

11 opmerkingen
  • Jacobine
    Jacobine dinsdag 26 jun 2018 om 17:35
    Gemaakt met tarwemeel, erg lekker! Zelfs m'n man vond het moeilijk om er van af te blijven, terwijl hij dat minder vaak heeft met 'gezonde' dingen! Ook erg lekker als toetje met yoghurt, of als ontbijt met extra fruit!
    • Smakelijck woensdag 27 jun 2018 om 14:03
      Wat fijn om te lezen! Geniet ervan :-)
  • Ella
    Ella vrijdag 29 jun 2018 om 13:52
    Lijkt me heerlijk. Kun je voor een glutenvrije variant de 150 gr speltmeel vervangen door amandelmeel, 1 op 1?
    • Smakelijck vrijdag 29 jun 2018 om 14:03
      Ik zou het dan vervangen door een gedeelte boekweit en een gedeelte amandelmeel. Succes!
  • Eleonie
    Eleonie woensdag 03 okt 2018 om 11:26
    Geen appelstroop hier… zou appelmoes ook willen? of honing?
  • Eleonie
    Eleonie woensdag 03 okt 2018 om 11:27
    Geen appelstroop hier… zou appelmoes ook willen? of honing?
    • Smakelijck woensdag 03 okt 2018 om 12:17
      Een combi wellicht? Met alleen moes ben ik bang dat het niet echt een deeg wordt. Succes!
      • Eleonie
        Eleonie donderdag 04 okt 2018 om 18:35
        Oké, dus we zoeken naar iets kleverigs om het te laten samenhangen. Ei misschien? Ik ga proberen, en laat het weten.
        • Smakelijck donderdag 04 okt 2018 om 20:46
          Yep, dat is ook een goed idee. Combi van ei en honing zou ik dan doen. Honing is zoeter dan appelstroop, dus dan heb je er minder van nodig. Dus wellicht 20 gram extra honing en dan 1 eitje. Succes!
  • johanneke
    johanneke dinsdag 09 okt 2018 om 20:38
    Vandaag gemaakt. Hij is heerlijk! De volgende keer voeg ik wat grof gehakte walnoten toe. Dank je wel voor het recept!
    • Smakelijck woensdag 10 okt 2018 om 10:27
      Fijn! Walnoten erin zal ook erg lekker zijn :-)
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190