IMG_4111
Vrijdag 22 jun 2018

Appelplaattaart met havermout!

Hij staat al maanden klaar om te plaatsen, maar vandaag dan éindelijk. Het originele recept is me al van diverse kanten gemaild met ongelovelijke hoeveelheden suiker, en of ik daar geen gezondere variant van kon maken. En dat is gelukt. Het is wel een kleine plaattaart geworden, maar je kunt natuurlijk het recept verdubbelen of nog groter maken, naar eigen inzicht. Hij is in ieder geval érg lekker en snel te maken.

Ik wens je een fijn weekend toe! 

Havermoutplaattaart met appel 

Ingrediënten voor een bakvorm van 20x20 cm of een ronde bakvorm van 20 cm: 

80 gram havermout + 30 gram extra, 150 gram speltmeel, 50 gram ongezoete appelstroop, 40 gram imkerhoning, 125 gram roomboter (of ghee), 2 grote appels, handje rozijnen, 1 theelepel kaneel 

Bereiding: 

Verwarm de oven voor op 180 graden. 

Meng de 80 gram havermout met het speltmeel. Smelt de roomboter. Voeg de gesmolten boter samen met de appelstroop en honing toe aan het meel en de havermout. Meng tot een deeg. Doe ¾ van het deeg in een ingevette bakvorm en druk uit over de bodem. Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd de appels in kleine blokjes. Meng met de rozijnen en het kaneel. Verdeel de appelblokjes over de bodem en druk goed aan. Doe de extra havermout bij het overgebleven deeg en kruimel het door je vingers tot je een kruimeldeeg hebt (niet kneden!). Verdeel dit over de appels en druk een klein beetje aan. Schuif in de oven en bak in 35-40 minuten bruin en gaar. Snijd de plaattaart in blokjes of stukjes.

Geniet ervan!

Liefs, Williene

Mmm, de lente op je bord! Een lekker lunch-gerechtje voor als je iets meer tijd hebt!...
lees verder
Sinds we suikervrij eten heb ik geen pavlova’s meer gemaakt. Iets wat zeer favoriet was bij...
lees verder
Rollades zijn vaak met de feestdagen favoriet. Ze zijn echter vaak gekruid en bevatten dus...
lees verder
De wintermaanden staan voor mij gelijk aan stoofpeertjes, warme chocolademelk, gevulde speculaas...
lees verder
Het is nu de tijd om te gaan zaaien. Degene met een eigen moestuin zullen vast en zeker volop aan...
lees verder
Hartig broodbeleg is weleens lastig als je E-nummervrij en suikervrij wilt eten. Deze roomkaas is...
lees verder

4 opmerkingen
  • Jacobine
    Jacobine dinsdag 26 jun 2018 om 17:35
    Gemaakt met tarwemeel, erg lekker! Zelfs m'n man vond het moeilijk om er van af te blijven, terwijl hij dat minder vaak heeft met 'gezonde' dingen! Ook erg lekker als toetje met yoghurt, of als ontbijt met extra fruit!
    • Smakelijck woensdag 27 jun 2018 om 14:03
      Wat fijn om te lezen! Geniet ervan :-)
  • Ella
    Ella vrijdag 29 jun 2018 om 13:52
    Lijkt me heerlijk. Kun je voor een glutenvrije variant de 150 gr speltmeel vervangen door amandelmeel, 1 op 1?
    • Smakelijck vrijdag 29 jun 2018 om 14:03
      Ik zou het dan vervangen door een gedeelte boekweit en een gedeelte amandelmeel. Succes!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190