IMG_4111
Vrijdag 22 jun 2018

Appelplaattaart met havermout!

Hij staat al maanden klaar om te plaatsen, maar vandaag dan éindelijk. Het originele recept is me al van diverse kanten gemaild met ongelovelijke hoeveelheden suiker, en of ik daar geen gezondere variant van kon maken. En dat is gelukt. Het is wel een kleine plaattaart geworden, maar je kunt natuurlijk het recept verdubbelen of nog groter maken, naar eigen inzicht. Hij is in ieder geval érg lekker en snel te maken.

Ik wens je een fijn weekend toe! 

Havermoutplaattaart met appel 

Ingrediënten voor een bakvorm van 20x20 cm of een ronde bakvorm van 20 cm: 

80 gram havermout + 30 gram extra, 150 gram speltmeel, 50 gram ongezoete appelstroop, 40 gram imkerhoning, 125 gram roomboter (of ghee), 2 grote appels, handje rozijnen, 1 theelepel kaneel 

Bereiding: 

Verwarm de oven voor op 180 graden. 

Meng de 80 gram havermout met het speltmeel. Smelt de roomboter. Voeg de gesmolten boter samen met de appelstroop en honing toe aan het meel en de havermout. Meng tot een deeg. Doe ¾ van het deeg in een ingevette bakvorm en druk uit over de bodem. Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd de appels in kleine blokjes. Meng met de rozijnen en het kaneel. Verdeel de appelblokjes over de bodem en druk goed aan. Doe de extra havermout bij het overgebleven deeg en kruimel het door je vingers tot je een kruimeldeeg hebt (niet kneden!). Verdeel dit over de appels en druk een klein beetje aan. Schuif in de oven en bak in 35-40 minuten bruin en gaar. Snijd de plaattaart in blokjes of stukjes.

Geniet ervan!

Liefs, Williene

De supermarkt wordt een steeds groter wordende jungle. Een jungle van pakjes, zakjes, potjes en...
lees verder
Afgelopen week kreeg ik van een vriendin van mij een leuke tip! Zij had van het Gevulde...
lees verder
Wat hebben we gesmuld van deze overheerlijke chocoladetaart. Fantastisch, vooral de kinderen...
lees verder
  Ontbijten zonder brood is niet moeilijk. Er zijn heel wat manieren om gezond én...
lees verder
Zoek je iets lekkers voor bij de koffie of thee? Een lekkere, maar vooral makkelijk te maken...
lees verder
Als je je eetpatroon wilt omgooien en je bezig bent om gezond te gaan eten, is het wel eens...
lees verder

11 opmerkingen
  • Jacobine
    Jacobine dinsdag 26 jun 2018 om 17:35
    Gemaakt met tarwemeel, erg lekker! Zelfs m'n man vond het moeilijk om er van af te blijven, terwijl hij dat minder vaak heeft met 'gezonde' dingen! Ook erg lekker als toetje met yoghurt, of als ontbijt met extra fruit!
    • Smakelijck woensdag 27 jun 2018 om 14:03
      Wat fijn om te lezen! Geniet ervan :-)
  • Ella
    Ella vrijdag 29 jun 2018 om 13:52
    Lijkt me heerlijk. Kun je voor een glutenvrije variant de 150 gr speltmeel vervangen door amandelmeel, 1 op 1?
    • Smakelijck vrijdag 29 jun 2018 om 14:03
      Ik zou het dan vervangen door een gedeelte boekweit en een gedeelte amandelmeel. Succes!
  • Eleonie
    Eleonie woensdag 03 okt 2018 om 11:26
    Geen appelstroop hier… zou appelmoes ook willen? of honing?
  • Eleonie
    Eleonie woensdag 03 okt 2018 om 11:27
    Geen appelstroop hier… zou appelmoes ook willen? of honing?
    • Smakelijck woensdag 03 okt 2018 om 12:17
      Een combi wellicht? Met alleen moes ben ik bang dat het niet echt een deeg wordt. Succes!
      • Eleonie
        Eleonie donderdag 04 okt 2018 om 18:35
        Oké, dus we zoeken naar iets kleverigs om het te laten samenhangen. Ei misschien? Ik ga proberen, en laat het weten.
        • Smakelijck donderdag 04 okt 2018 om 20:46
          Yep, dat is ook een goed idee. Combi van ei en honing zou ik dan doen. Honing is zoeter dan appelstroop, dus dan heb je er minder van nodig. Dus wellicht 20 gram extra honing en dan 1 eitje. Succes!
  • johanneke
    johanneke dinsdag 09 okt 2018 om 20:38
    Vandaag gemaakt. Hij is heerlijk! De volgende keer voeg ik wat grof gehakte walnoten toe. Dank je wel voor het recept!
    • Smakelijck woensdag 10 okt 2018 om 10:27
      Fijn! Walnoten erin zal ook erg lekker zijn :-)
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190