26-01-2012

Rijsttafel deel 10: Indische Rendang!

In november heb ik een aantal rijsttafel recepten geplaatst. Dit is ook typisch een gerecht wat bij deze rijsttafel past. Indisch stoofvlees met typisch oosterse ingredienten. Vaak hoor ik dat in mijn recepten 'makkelijk te vinden ingredienten' zitten, maar voor dit recept zul je toch echt wat verder moeten zoeken :-)
Toch is het de moeite waard, Teus (mijn man:-)) is een paar keer in India geweest, en als ik dit klaarmaak dan geniet hij van de kruidige geuren uit India!


Indische Rendang:


Ingredienten:
500 gr. runderlappen, 2 uien, 4 tenen knoflook, 1 rode peper (of meer naar smaak), 1/2 tl koenjit (kurkuma), 1 tl laos, 1 tl djahe (gemberpoeder), citroensap, 1/2 tl serehpoeder, 6 kemiri-noten*, 2 blaadjes djeroek poeroet** (limoenblad), 2 blaadjes salam***, santen**** (kokosmelk), 3 tl. sambal (Yakso), 300 ml water, 5 e.l. ketjap manis (Yakso)


Bereiden:
Snijd het vlees in blokjes, snipper de ui, en snijd de peper zonder zaad in ringetjes. Maal de kemirinoten fijn en meng dit met de kurkuma, laos, gember en sereh.
Fruit de ui met de knoflook in een stoofpan. Voeg de pepers toe. Bak het vlees mee tot deze bruin kleurt en voeg de kruiden toe, de kokosmelk, kneepje citroensap en het water. Breng dit aan de kook, voeg de djeroek poeroet, de salam, de ketjap en sambal toe en laat het een paar uur stoven tot het vlees zacht is en uit elkaar valt. Blijf opletten en voeg steeds water toe als het te droog wordt.


* Deze noten zijn alleen verkrijgbaar bij de toko. Let op!! Deze noten zijn onverwarmd giftig. Bewaar ze dus buiten het bereik van kinderen. Als je ze niet kunt vinden kun je macadamianoten gebruiken.
** Djeroek poeroet kun je vinden in de toko. Goed te bewaren in de vriezer.
*** Voor Salamblaadjes moet je ook naar de toko, hebben ze deze niet dan kun je ze vervangen door laurierblaadjes.
**** In Santen (kokosmelk) zitten een aantal rode E-nummers. In sommige supermarkten kun je een blok santen kopen, deze zijn vaak E-nummervrij. Anders kun je het in de natuurwinkel vinden.Rendang kun je serveren bij je rijsttafel, maar je kunt het ook 'los' eten met chinese nasi of bami. Serveer er dan wel bijv. een frisse komkommersalade bij.

Deel via social media

 
Print recept

8 Reacties

 • Anonymous
  Anonymous zondag 30 sep 2012 om 18:51
  Dit was wederom een heerlijk gerecht! Inmiddels al de jamkoekjes, goulash, preitaart, pasta met paddestoelensaus, pesto en de fou yong hai gemaakt en alles was even lekker! Bedankt voor de toprecepten! Gr Willemijn
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 01 okt 2012 om 19:53
   Wat leuk Willemijn! En graag gedaan natuurlijk ;-)
 • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 26 jan 2012 om 14:43
  Hoi Mirjam,

  Ik ga inderdaad naar de toko in Harderwijk. Dat is voor mij het dichtst bij.

  Groetjes, Williene
 • mirjam
  mirjam donderdag 26 jan 2012 om 13:25
  Hoi Williene,
  naar welke toko ga jij??
  ik ga af en toe in harderwijk, jij ook??

  groetjes mirjam
  • Geert
   Geert maandag 22 feb 2021 om 13:15
   Hoeveel kokosmelk gebruik je in dit recept?
   • Smakelijck dinsdag 23 feb 2021 om 09:05
    Zoveel tot het vlees net onderstaat, incl. het water. Dus het is een beetje inschatten. Je kunt ook altijd wat bijgieten als het te droog wordt. Dus ga uit van zo'n 200-400 ml.
  • Roos
   Roos woensdag 02 feb 2022 om 20:41
   Hey Williene, Hoeveel citroensap gebruik je in dit recept?
   • Smakelijck donderdag 03 feb 2022 om 10:43
    Een kneepje, zoals in het recept staat. Succes!
Laat een bericht achter!
279