Indische Nasi #zonder pakjes en zakjes!
Het heeft even geduurd voordat ik echt lekkere nasi had gevonden zonder een pakje. Ontelbare keren hebben we nasi gegeten, manlief zei bij elke nasi: 'Ja, dit is 'm', maar ik miste altijd wel iets. Het begon met enkel de kruiden als gember, koriander, laos en komijn, evt. met kurkuma. Maar het was het allemaal net niet. Tot ik achter het geheime ingredient kwam. Trassi. Onmisbaar in een echte nasi. Onderaan het recept kun je vinden waar je het kunt kopen en wat het is. Ik kan me voorstellen dat velen het graag aan zich voorbij laten gaan, maar het is wel nodig voor de typische smaak van nasi. Ook de Kerrie djawa is een lekkere smaakmaker in deze nasi.
Als je mijn blog al een tijdje volgt zul je wel merken dat je een behoorlijke kruidenvoorraad opbouwt. Maar als je kookt zonder pakjes en zakjes heb je deze kruiden wel nodig om de smaak in je gerechten te brengen. En je doet erg lang met de potjes, dus in verhouding is het veel goedkoper als het koken met een pakje. Heb je een toko in de buurt, ga daar dan eens kijken voor kruiden, daar zijn ze namelijk veel goedkoper dan in de supermarkt.
Nasi voor 4 personen:
Ingredienten:
1 ui, 2 tenen knoflook, 2 preien in ringetjes, bakje tauge, 2 eieren, 1/2 tl djahe (gemberpoeder), 1/2 tl djinten (komijnpoeder), 1/2 tl ketoembar (korianderpoeder), 1/2 tl laos, 1 tl kerrie djawa*, 1/2 tl trassi**, 1 el ketjap manis (yakso), 1 a 2 tl sambal (yakso), gekookte rijst voor 4 personen
Bereiding:
Fruit de ui en de knoflook in wat olie glazig, voeg de preiringen toe en bak deze 2 tot 3 min. mee. Voeg de tauge toe.
Duw het groentemengsel aan de kant, kluts de 2 eieren en doe deze aan de 'schone' kant in de pan. Roer het eimengsel door terwijl het stolt en voeg dan beetje bij beetje de groenten erbij zodat je eistukjes krijgt.
Voeg alle kruiden, de sambal, de trassi en de ketjap toe en meng het goed door elkaar. Breng op smaak met zout (de kruidenzout van dr. vogel is erg lekker door nasi).
Voeg nu de gekookte rijst toe, en roerbak dit nog even mee tot alles goed verwarmt is.
Lekker met satesaus en een gebakken ei!
http://smakelijck.blogspot.com/2011/10/de-lekkerste-sate-saus.html
*Kerrie djawa is te koop in de supermarkt, van het merk Conimex, dit is een kruidenmengsel met o.a. kurkuma, koriander, karwij, peper etc. http://www.conimex.nl/frameset.php?source=/producten/product.php%3Fobjid%3D187785
**Trassi is te koop bij de toko of in de supermarkt. Let goed op E-nummers. Trassi zijn fijngeperste garnalen. Het stinkt vreselijk, maar bij het bakken verdwijnt dit. http://www.flickr.com/photos/asianingredients/5710126196/ Deze heb ik gekocht bij de Plus, supermarkt. Klein paars doosje, te vinden bij de oosterse producten, van het merk flower brand. Dit geeft echt de specifieke smaak aan indische gerechten.
Tips:
*Wil je vlees bij deze nasi, voeg dan bij het fruiten van de ui stukjes vlees (bijv. hamlappen of kipfilet) toe. Je kunt ook satestokjes maken en deze bij de satesaus serveren.
*Voeg een rode peper (zonder zaad), in ringetjes gesneden, toe aan de nasi.
*Gebruik evt. een nasi-groentepakket in plaats van de prei en tauge.
*Als wij rijst eten kook ik vrijwel altijd teveel. Als er een restje over is doe ik dit in een bakje in de vriezer. Zo spaar ik alle restjes op tot ik genoeg heb voor bijv. nasi. De gekookte rijst haal ik uit de vriezer, laat deze ontdooien en voeg ze toe aan de nasi. Zo hoef je niets weg te gooien!
maar die ketjap manis (yakso) waar haal je die?? natuurwinkel of ook bij de supermarkt?
Groetjes!!
Hierboven staan een aantal reacties die ook over de kerrie Djawa gaan. Ik ben bang dat het niet voldoende verkoopt en het er daarom uitgaat. Ik heb 'm bij de Plus gekocht, mijn AH had het ook niet. Jumbo schijnt 'm wel te moeten hebben, maar inmiddels misschien ook niet meer.
Het is een mengsel van Kurkuma, koriander, karwij, komijn, dille, fenegriek, gember, peper, cayenne, kardemom, lavas, piment, venkelzaad, kruidnagel en nootmuskaat. Misschien dat je het zo zelf kan samenstellen als je deze poeders op voorraad hebt.
Ik denk dat je je andere kerriepoeder ook wel kunt gebruiken hoor, of alleen kurkuma met bijv. wat cayennepeper voor de pittigheid.
Succes!
Groetjes, Williene
Ik ga het vandaag opnieuw proberen!
Ik maak je nasi nu ongeveer een jaar lang, en het is om je vingers bij af te likken. En dat met allemaal gezonde dingen erin.
De trassi is inderdaad net het extraatje wat het specifieke toevoegt.
Ik doe 300 a 400 gram rijst, en dan roerbak ik er 500 gram Nasi groenten of macaroni groenten van Jumbo er door, daar sla ik er altijd 10 van in, en doe ze dan in de diepvries. Daar zit van alles in, en dan kan het lekker snel. Of als ik groenten over heb in de koelkast, dan snij ik die er ook bij door.
Ook het recept: http://smakelijck.blogspot.nl/2012/07/boontjes.html vinden we hier in huis grandioos lekker. Met lekkere verse boontjes uit de tuin.
Groet Johan uit provincie Groningen
Wat leuk zeg, om te horen! Fijn dat de recepten je in de smaak vallen!
Groetjes, Williene
Alvast bedankt, Annemieke
Het is een mengsel van Kurkuma, koriander, karwij, komijn, dille, fenegriek, gember, peper, cayenne, kardemom, lavas, piment, venkelzaad, kruidnagel en nootmuskaat ;-) Dus als je dat allemaal in huis hebt dan kun je het zelf samenstellen ;-)
Maar ik zou het eens bij de Plus proberen! Succes!
Groetjes, Williene
Wij houden erg veel van kroepoek. Nu kwam ik bij de C1000 kroepoek tegen zonder E-nummers (dus ook geen smaakversterker). Wij hebben er dus ook lekker kroepoek bij gegeten.
Deze ga ik vaker eten.
Ik haal kroepoek weleens bij de AH, van eigen merk en naturel is ook E-vrij.
Groetjes, Williene
Wij zijn pas bekend vanaf deze week met je site, maar wat een leuke en lekkere ideen zeg.
Vanavond hebben we de nassi gegeten met de pindasaus, de nassi was echt heerlijk de pindasaus na toevoeging van wat zout, peper, laos en djahe ook, anders vonden we het een beetje flauw. Een beetje kroepoek, atjar en seroendeng erbij.......heerlijk. Vooraf hadden we de chinese tomatensoep gemaakt, wat een makkelijk recept zeg en zo lekker.
dank je wel,
groetjes, kees en jolanda
De sate kun je zelf inderdaad zo op smaak brengen als je zelf wilt. Je kunt ook meer sambal toevoegen voor extra pittigheid.
Groetjes, Williene
Leuk dat je me hebt toegevoegd in de lijst, Dankjewel!
Je moet inderdaad oppassen met de trassi. Anders wordt het te overheersend ja. Succes ermee!