01-02-2012

Uiensoep!

Omdat er best veel vraag is naar soepen zonder E-nummers opnieuw een soeprecept. Dit keer het recept van uiensoep. Vooral met een stokbroodje met kaas erg lekker.


Uiensoep:


Ingredienten:
750 gr. uien in ringen gesneden, 2 teentjes knoflook geperst, 40 gr. roomboter,2 el (spelt)bloem, 150 ml witte wijn, laurierblaadje, takje tijm, ong. 1 liter bouillon (zelfgemaakt of Naturcompagnie), zout en peper, stokbrood en geraspte kaas.


Laat de roomboter smelten, voeg de gesneden uien en knoflook toe en fruit dit een minuut of 10. Strooi de bloem erover en en blus af met de witte wijn. Voeg de bouillon, tijm en laurier toe en breng de soep aan de kook. Laat een half uurtje pruttelen. Breng de soep op smaak met zout en peper en evt. wat kerrie en/of paprikapoeder.

Verdeel de soep over ovenvaste soepkommen, leg een plak stokbrood op de soep met geraspte kaas en zet deze 5 minuutjes onder de grill.


Tip:
*Voeg bij het fruiten van de uien een eetlepel rietsuiker toe en laat dit mee fruiten. Op deze manier gaan je uien karameliseren en krijg je een lekkere zoete smaak aan je soep.

Deel via social media

 
Print recept

16 Reacties

  • Carolien
    Carolien woensdag 07 nov 2012 om 09:46
    Welke bouillon gebruik je?
    Kip, rund of kan het ook met groente (die kun je namelijk wel e-nummer vrij verkrijgen dus makkelijker maar wel minder lekker vind ik soms). Graag hoor ik van je!
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 07 nov 2012 om 15:29
      Maakt niet zoveel uit, je kunt runderbouillon of groentebouillon gebruiken. Als de soep nog wat flauw is kun je 'm op smaak maken met zout en peper. Succes!
  • jolanda
    jolanda maandag 08 okt 2012 om 12:17
    Heb net een pompoensoep gemaakt met aardappel, pompoen ect. super ze zijn er nu volop. gr jolanda
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 08 okt 2012 om 20:09
      Klinkt goed Jolanda! Het is nu inderdaad volop het seizoen voor pompoen!
  • Amanda
    Amanda zondag 07 okt 2012 om 16:55
    Nou de uiensoep is bijna klaar! Hoort de soep wat lichter van kleur?? Heb hem nog niet geproefd maar het valt me gelijk op! Groetjes!
    Wacht met smart op de pompoensoep
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 08 okt 2012 om 20:43
      Nou, ik heb 'm net uitgewerkt en woensdag zal hij geplaatst worden! Hopelijk valt hij in de smaak!
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 08 okt 2012 om 20:08
      Het klopt wel dat de soep wat lichter van kleur is. Je zou ook een lepel bruine basterdsuiker bij de uien kunnen doen, dan wordt de kleur donkerder en de soep zoeter. Wordt veel in restaurants gedaan, maar ik wil geen suiker in m'n soep! Hopelijk was de smaak wel goed.

      Ik zal het recept voor pompoensoep snel plaatsen, maar ik heb er verschillende ;-)
      • Marion Baak
        Marion Baak zondag 24 aug 2014 om 10:48
        Hoi, ik bak de uien altijd zolang dat ze net een klein zwart randje krijgen of net niet. Mijn ervaring is hoe meer gebakken de uien, hoe donkerder de soep. Ik bak ze in een koekepan, erna een beetje kokosolie erin en gehaktballetjes erin bakken.
        • Smakelijck maandag 25 aug 2014 om 09:13
          Dat klopt inderdaad wat je zegt, des te donkerder je de uien laat bakken, des te donkerder je soep ;-)
  • Amanda
    Amanda woensdag 03 okt 2012 om 21:44
    Ik ga van het weekend voor het eerst uiensoep maken van mijn eigen gemaakte bouillon! Ben zo benieuwd. Heb vorig weekend 5 liter bouillon gemaakt en staat nu in bakjes in de vriezer! Bedankt voor deze super site!
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 06 okt 2012 om 20:08
      Hoi,

      Oh, die wil ik best een keer plaatsen! Zal even kijken waar het recept ligt en dan zal ik 'm posten.

      Groetjes, Williene
    • Amanda
      Amanda zaterdag 06 okt 2012 om 19:51
      Komt er ook nog een recept voor pompoensoep???

      Groetjes !
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 04 okt 2012 om 09:48
      Wat leuk Amanda! Succes ermee! Heerlijk zo'n grote voorraad bouillon.

      Groetjes, Williene
  • jolanda
    jolanda zaterdag 24 mrt 2012 om 20:00
    Owkee dankjewel.

    Groetjes
  • jolanda
    jolanda zaterdag 24 mrt 2012 om 15:27
    Hoi

    Kan deze ook zonder witte wijn?

    Groetjes
    Jolanda
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 24 mrt 2012 om 16:01
      Ja hoor, dat kan, wordt de smaak wel iets flauwer, dus misschien wat extra bouillon.

      Succes!
Laat een bericht achter!
265