Knolselderijsoep!
Nu je volop knolselderij kunt kopen moet je daar zeker gebruik van maken! Veel weten niet wat ze hiermee moeten doen, maar je kunt er alle kanten mee op. Ik gebruik 'm altijd in de erwtensoep, in een heerlijke waldorfsalade, je kunt knolselderij ook in dunne repen snijden en roosteren bij aardappels of groenten uit de oven. Verder kun je er nog een lekkere puree van maken. Maar ook deze soep is een heerlijk winters soepje. De geur van deze knol is zo ontzettend lekker, je hele keuken ruikt ernaar!
In knolselderij zitten veel vitaminen, vezels, maar ook veel ijzer! Ook helpt knolselderij om je bloeddruk gezond te houden. Bovendien is knolselderij cholesterolverlagend en ontgiftend. Kortom, redenen genoeg om ze volop te eten nu ze verkrijgbaar zijn!
Knolselderijsoep!
Ingredienten:
1 knolselderij, 1 ui, 25 gr. roomboter, tijm, zout en peper, nootmuskaat, 1 liter groentenbouillon, 125 ml (of meer naar smaak) slagroom (bio AH) of soya-room, selderij
Schil de knolselderij en snijd deze in kleine blokjes. Snipper de ui. Smelt de boter in de pan en fruit hierin de ui en voeg de blokjes knolselderij toe. Bestrooi met zout en peper, nootmuskaat en wat tijm en evt. wat fijngesneden selderij. Laat het met de deksel op de pan 10 minuutjes stoven.
Voeg de bouillon toe en laat nog 10 a 15 minuten pruttelen op laag vuur. Pureer de soep in een blender tot het een romige massa is. Doe de soep terug in de pan, voeg de slagroom toe en verwarm de soep nog even door maar laat hem niet meer koken.
Serveer de soep met wat croutons of evt. uitgebakken spekreepjes!
Groetjes, Hanna
Je kunt 'm ook prima in de vriezer doen, alleen zou ik hem dan wel alvast in kleine blokjes snijden. Dan kun je ze zo bevroren en al in de soep doen.
Succes!
Annemarie
Ze hebben heel veel soorten, maar allemaal met e nummers, of de witte blokjes (vet)..
Nu hebben ze voor mij het spek alleen maar gepekeld en zonder alle andere kruiden erbij..
Het smaakt heerlijk! Wie weet wil je slager dit ook doen?
Dank je wel!
Groetjes Cindy
Klinkt goed! Ga het van het weekend maken, helaas met een staafmixer, heb net met philips ingeruild omdat hij geen brooddeeg aan kan, dus ook de blender weg.
Hmmm. niet hanig:)
Waar haal je spekjes zonder e nummers?
Biologische slager zeker. Die heb ik helaas nog niet gevonden (waarschijnlijk 1 op 30 minuten rijden).
Groetjes thamar
Misschien weet Gerdien waar je ze zonder E kunt kopen?
Groetjes, Williene
Het enige verschil was dat ik i.p.v. nootmuskaat een laurierblad heb meegekookt.
@ Miranda, ik gebruik wel eens de bouillonpoeder van vetara uit de natuurwinkel.
Maak je groentebouillon zelf, ef is er ook bouillonpoeder zonder e-nummers?
Voor hoeveel personen is dit recept? (ik zag het niet staan). Ik ga van het weekend dit recept proberen.
Groetjes,
A.
Het lijkt me heerlijke soep. Kan de slagroom ook vervangen of weggelaten worden?
Mieke
Groetjes, Williene
Het snijden van de knol was wel ff flink hakken.
Heb je nog een tip voor gehaktkruiden? Ik wil vanavond gehaktballen maken. Ze zijn vaak te nat.
Gr.
Evelien
Ik snij altijd boven en onderkant van de knol eraf met een groot mes en schil 'm dan zo rondom af.
Gehakt kruid ik altijd met zout en peper, een ei, paneermeel, sjalotje en dan waar ik zin in heb. Kruiden zoals tijm of rozemarijn of oregano. Of een lepeltje sambal als ik pittige gehakt wil, of bijv. chilisaus, scheutje gembersiroop voor een zoetige smaak etc. zijn ze nog te vochtig dan doe ik gewoon wat meer paneermeel.
Succes ermee!
Groetjes, Williene