27-07-2012

Kookboek Plenty met recept!

Omdat we steeds meer vegetarisch eten en ik het erg leuk vind om de tafel vol te zetten met lekkere kleine (groente)gerechtjes die niet teveel tijd kosten en uit veel groenten bestaan kocht ik deze week het boek 'Plenty' van Yotam Ottolenghi. Deze kok is zelf geen vegetarier maar schreef wel dit fantastische vegetarische kookboek.
 

 


Omdat ik het belangrijk vind dat we veel groenten binnenkrijgen verdeeld over de dag is dit boek een fijn naslagwerk om ideeen op te doen.

Zo maakte ik gisteren deze courgettesalade als bijgerecht bij het bonenrecept.

 

 

 


Courgettesalade met hazelnoten!

Ingredienten:
1 courgette, handje vol hazelnoten, olijfolie, 1 tl balsamicoazijn, handje vol basilicumblaadjes, parmezaanse kaas, zout en peper en evt. wat hazelnootolie

Verhit de oven op 150 graden. Strooi de hazelnoten op een bakplaat en rooster ze 12-15 minuten tot ze lichtbruin zijn. Laat ze afkoelen voordat je ze fijnhakt.

Zet een grillpan op het vuur en laat hem heet worden (5 min.).

Snijd de courgette in 1 cm dikke plakken. Doe ze in een schaal, schud ze om met wat olijfolie, zout en peper. Leg de plakken in de grillpan en rooster ze 2 minuten per kant. Het is de bedoeling dat je mooie grillstrepen op de courgettes krijgt. Doe de plakken terug in de schaal en giet de balsamico erover. Zet opzij.

Voeg nog een scheut olijfolie toe, de basilicumblaadjes en de noten. Schept het door elkaar en maak op smaak met zout en peper. Schik de salade op een mooie schaal en bestrooi met wat parmezaanse kaas en evt. wat hazelnootolie.

Het resultaat was heerlijk! En door het gerecht met de boontjes/tauge en deze courgettesalade en nog een tomatensalade stond er ruim een kilo groenten op tafel! Vlees missen we dan helemaal niet, en van de gebakken aardappeltjes aten we allebei maar een eetlepel. Op zo'n manier is het heel makkelijk om gevarieerd en lekker te eten! En het stond in een half uur op tafel, ook niet onbelangrijk met dit weer ;-)

Het boek Plenty is te koop bij o.a. bol.com en kost 29,95.

Wil je nog meer vegetarisch koken dan is dit boek ook zeker een aanrader: Vegalicious deze kost 24,99.

Deel via social media

 
Print recept

12 Reacties

 • Diana
  Diana vrijdag 10 aug 2012 om 11:35
  Ik heb het boek inmiddels binnen, heel mooi zeg! Ik ga er zeker uit koken. :)

  Ik ben er toevallig achter gekomen dat mijn dochter (bijna 3) vorig jaar zeer waarschijnlijk gewoon kinkhoest heeft gehad! Ik ben hier achter gekomen omdat ik me nu meer in kinderziektes aan het verdiepen ben waar ze kinderen voor vaccineren. Het begon bij haar met een verkoudheid en wat koorts wat over ging, maar daarna had ze een paar maanden lang in de nacht flinke hoestbuien waarover ik me elke keer behoorlijk zorgen over maakte. Maar overdag leek ze vervolgens nergens last van te hebben. Ik had het niet als kinkhoest herkend omdat ik de symptomen er niet van kende en... ik dacht dat ze het niet kon krijgen omdat ze ertegen ingeënt is en ik me daarom niet in kinderziektes verdiept had en het daarom dus ook helemaal niet in me opgekomen was (ook bij de huisarts trouwens niet...). Nou zeg.. en het frappante is nog wel dat ik de afgelopen twee keer bij het consultatie bureau juist gewaarschuwd werd over de gevaren van kinkhoest toen ik aangaf hem niet te willen vaccineren. Nou die argument vóór vaccineren kunnen we gelijk van tafel schuiven haha
  • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 10 aug 2012 om 17:42
   Leuk!

   Ja, ze hoesten met kinkhoest vooral 's nachts. Maar dat kan erg per kind verschillen, sommigen geven er ook van over, maar dat hebben ze bij mij ook niet gedaan. Alleen hele erge hoestbuien. Maar zo zie je maar weer, vaccinatie betekent niet dat ze het ook daadwerkelijk niet krijgen.

   Groetjes, Williene
 • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 31 jul 2012 om 12:33
  Ha,

  Fijn dat het zo goed gaat met je zoontje! Leuk he, als ze zich gaan ontwikkelen.

  Zodra je complicaties krijgt bij ziektes wordt het inderdaad een risico. Dat zie je ook veel bij ouderen. Er hoeft maar iets bij te komen en het kan fataal zijn. Dit soort dingen zijn niet te voorkomen. Het is ook niet gezegd dat als je je kinderen inent dat ze vervolgens de ziekte niet meer krijgen. Vaak wel in mildere vorm, maar ik ken er genoeg die het hele rijtje kinderziektes hebben gekregen die wel ingeent waren.

  Ik hoop dat dit CB je meer uitleg kan geven! Succes er mee in ieder geval!

  Groetjes, Williene
 • Diana
  Diana dinsdag 31 jul 2012 om 10:11
  Hoi Wiliene,

  Bedankt voor je antwoord! Ik heb zelf ook de bof gehad toen ik klein was, op vakantie. Ben er een paar dagen goed ziek van geweest, maar verder viel het echt mee. En ik heb alle vaccinaties wel gehad als kind, maar ik weet niet meer of ik die prik pas erna kreeg of al had gehad.

  Kinkhoest schijnt voor baby's onder de 6 maanden gevaarlijk te zijn en daarna is het verloop van de ziekte redelijk mild had ik gelezen. Maar goed, onder de 6 maanden is zo'n beetje alles gevaarlijk, zelfs de griep.

  Mijn man heeft als kind ook de mazelen gehad, maar ook hij is er goed doorheen gekomen. Ik geloof namelijk dat als je gewoon gezond eet (biologisch, zonder te veel suiker en toevoegingen) en veel beweegt in de buitenlucht, dat je lichaam zo'n ziekte goed kan handelen en uiteindelijk versterken die kinderziektes je immuumsysteem. Waarom er, toen ik klein was, een leeftijdsgenootje aan de gevolgen van complicaties bij de mazelen is gestorven, weet ik niet... Hij kreeg er volgens mij een longontsteking bovenop. Maar goed, er zijn ook kindjes die aan de complicaties bij een griep kunnen overlijden, terwijl het normaal gesproken een 'onschuldige' ziekte is. Maar goed. Ik heb iig besloten om mijn zoontje morgen niet te laten inenten. Hij is ook gewoon veel te jong, 8 weken (en hij is 3 weken eerder geboren...) dus afgezien van het wel of niet inenten, vind ik zo jong zo wie zo onverantwoord. :)Verder heb ik contact opgenomen met een antroposofisch consultatie bureau omdat zij op zich niet tegen inenten zijn, maar wel voor eerlijke voorlichting. Zij kunnen dan precies uitleggen wat de risico's van het niet inenten zijn en van het wel laten inenten. Ik weet verder niet goed waar antroposofisch voor staat, maar volgens mij voor een meer natuurlijke levenstijl en natuurlijk ouderschap. Ben benieuwd.

  Ja het gaat verder goed hoor :) Hij groeit heel goed, slaapt vaak door al en lacht al volop :)

  Groetjes,
  Diana
 • Diana
  Diana zaterdag 28 jul 2012 om 22:42
  In mijn kringen laten mensen ook wel hun medicijnen staan omdat ze geloven dat God hun kan genezen. Is ook een beetje hetzelfde gedachtengoed. Je zou ook kunnen zeggen dat God ons mensen gezegend heeft met al die kennis zodat we ziektesn kunnen voorkomen/genezen. Ik zweef daar nu een beetje tussenin :) Ik geloof zeker in Gods almachtigheid, dat Hij kan genezen, als dat ook Zijn wil is.

  Bedankt voor je reactie iig :) Nog één vraagje.. jij kent dus meer kindjes in jouw omgeving die niet ingeent zijn... ik nauwelijks. Toch zijn er veel in mijn omgeving redelijk vaak ziek (veel verkouden en grieperig en dat soort dingen) hoe zit dat met kindjes die niet ingeent zijn als het gaat om kinderziektes? Zijn ze gezonder of niet? Doorlopen ze vaker kinderziektes en hoe is het verloop van zo'n ziekte?

  Weltrusten!
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 30 jul 2012 om 21:26
   Ha,

   Ja, die heb je ook inderdaad. Maar ik vind wel dat medicatie e.d. goed is en dat God die kennis inderdaad gegeven heeft, maar zoek ook liever eerst medicatie in de natuurgeneeskundige hoek als de chemische medicatie. Het is gewoon meer het preventieve wat ons bij vaccinatie tegenstaat, maar ergens is dat ook weer heel hypocriet, want dan zouden we ons ook niet moeten verzekeren ;-) En zo kom je van het een in het ander.

   Ik ken inderdaad heel veel gezinnen waar geen vaccinaties worden gegeven en deze kinderen zijn ook echt wel eens ziek, ik heb niet echt een idee of dat meer/minder is dan kinderen die wel vaccinaties krijgen. Mijn kinderen hebben allebei afgelopen winter kinkhoest gehad en zijn daar heel goed doorgekomen. Je zou er ook nog voor kunnen kiezen om bepaalde ziektes die echt een risico vormen wel voor te vaccineren en anderen niet. Mazelen of waterpokken bijv. zijn redelijk onschuldig. Zelf ben ik ook niet ingeent en ik heb alleen waterpokken gehad, en volgens mij de bof, maar dat is niet zeker.

   Ik wens je veel wijsheid toe! Gaat het verder wel goed met je zoontje?

   Groetjes, Williene
 • Diana
  Diana zaterdag 28 jul 2012 om 22:07
  Ik kom zelf uit mildere evangelische kringen en die laten ons ouders vrij wat betreft inenten. Het lijkt me ook moeilijk, want inenten is echt iets van nu, en de bijbel schrijft daar niet expliciet over en dan komt het er echt op aan hoe je het interpreteert. Terwijl regels over het huwelijk, intimiteit, opvoeden, daar blijft minder ruimte over hoe je dat moet opvatten. Maar ik bedoel hiermee niet dat wat er in jullie kerkelijke kringen gezegd wordt niet zou kloppen hoor (en daarbij, wie ben ik om dat te kunnen zeggen)! Ik ben eigenlijk wel heel erg benieuwd wat de grondslag ervoor is en sta er zeker nu wel erg open voor ;) Zo geloof ik ook niet dat God ons de aarde heeft gegeven om er zo achteloos mee om te gaan, en het zo te mogen vervuilen. Of ons de dieren heeft gegeven om ook te mogen eten... maar er zulke bioindustrieeën met enorme dierenleed er op na te mogen houden... God heeft ons eten gegeven uit de natuur, een geweldig geschenk. Waarom moeten we het vervuilen met al die aditieven. Het komt allemaal op geld neer... Dat is waar de wereld vooral om draait... De bijbel waarschuwt ons voor zulke praktijken als mensen Geld gaan aanbidden ipv God zelf... daarom wil ik hiermee niet meer deel uit maken, met het hele consumptie maatschappij (dan maar liever bijna geen vlees meer eten en melk meer drinken, of niet meer naar de supermarkt gaan...) Lang verhaal maar hopelijk wel begrijpelijk :)

  Ja ik heb het boek van Julia Kang ook gelezen. Zij mailde me een paar dagen terug een website www.vaccinvrij.nl door... die ik ben gaan doorlezen... maar ik twijfel al langer, sinds mijn zwangerschap... Moest er gevoelsmatig wel naar toe groeien omdat ik al zo lang heb gehoord dat het goed was... en in mijn naaste omgeving is er toen ik klein was een gereformeerd jongetje overleden aan de gevolgen van complicaties bij mazelen (hij was niet ingeent)... dat ben ik ook nooit vergeten. Dus ik kies er nu voor het niet te willen doen, maar het is voor mij echt een hele gevoelsmatige omschakeling. Maar goed, dat was het ook toen ik besloot e-nummer vrij te gaan leven en biologisch te gaan eten. Iig bedankt voor je reactie :)

  oh ik ga gelijk even reageren wat betreft die billendoekjes, dankjewel... :)
  • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 28 jul 2012 om 22:24
   Nog even snel een reactie voordat ik naar bed ga ;-)

   Hier worden we gelukkig er wel vrij in gelaten, er zijn ook voldoende gezinnen waar ze wel kiezen voor inenten. Hoe wij er persoonlijk in staan, want zoals je zelf al schrijft, in de Bijbel staan hier geen richtlijnen voor, is dat je preventief handelt en niet weet of je de ziekte wel krijgt. Mocht je toch ziek worden geef je je over in Gods handen, of Hij je genezing wil schenken. Maar we leven nu natuurlijk in een tijd waarin medicatie/preventief e.d. aan de orde van de dag is, dus het is een lastig standpunt. Voor wat betreft de rest van je reactie ben ik het meer dan eens.

   Het is een hele moeilijke kwestie, in jouw geval nog lastiger dan dat het voor ons was. Het was min of meer bijna vanzelfsprekend om het niet te doen, terwijl dat ook niet altijd de juiste manier is, omdat je er wel zelf achter moet kunnen staan waarom je zoiets groots niet doet.

   Maar los van dit alles zou ik het vanwege de risico's van vaccinatie evengoed niet doen.

   Bedankt, en welterusten voor straks!
 • Diana
  Diana vrijdag 27 jul 2012 om 14:43
  Wat een leuk idee dit kookboek! Ik had laatst ook een lekkere vegetarische kookboek gekocht (wij zijn inmiddels bijna fulltime vegetarisch gaan eten en op sommige dagen zelfs helemaal plantaardig met bijvoorbeeld amandelmelk ipv gewone melk etc etc). Maar ik ga dit boek eens lenen in de bieb en kijken of het ook wat voor ons is. Het klinkt heel lekker iig :)
  • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 28 jul 2012 om 21:14
   Wat leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

   Inenten is een moeilijk dilemma. Dit ligt ook zeer gevoelig, maar uit (Bijbels) principe zijn wij tegen inenten. Maar zouden we dat niet zijn dan zou ik ook zeer kritisch omgaan met vaccinaties. Ik geloof dat jij ook het boek hebt gelezen van 100% gifvrij? Zij schrijft er ook over. Alhoewel ook heel beknopt.
   Ik wens je veel wijsheid, het is geen gemakkelijke keuze die je moet maken!

   En dan nog een vraag aan jou... Jij schreef een keer over de amandelolie die je gebruikt ipv. babydoekjes. Een andere lezer wil graag weten hoe je dit precies doet, wil je haar vraag beantwoorden? Je vindt haar reactie onder deze blog: http://smakelijck.blogspot.nl/2012/05/brownies.html Onder onze reactie-uitwisseling ;-)

   Succes met alles, en bedankt weer!

   Groetjes, Williene
  • Diana
   Diana zaterdag 28 jul 2012 om 20:08
   Ik heb hem aangevraagd bij de Bieb, dus zodra het terug gebracht wordt is het een paar weekjes van mij :) Ben heel benieuwd :)

   Williene, nog even wat anders, iets van heel andere aard... Hoe sta jij tegenover vaccinaties? Ik heb mijn dochtertje wel altijd laten inenten, maar sinds mijn zwangerschap begon ik te twijfelen. Nu zou mijn zoontje a.s. woensdag de eerste prikjes moeten krijgen dus heb vandaag het hele internet afgestruint... en ik ben niet zo blij met wat ik er allemaal over lees... :( Zeker over de aditieven die in die kleine lijfjes worden ingespoten... ik bedoel, we willen ze niet eten, daarom leven we e-nummer vrij, maar om ze zo direct diep in het lichaam te laten inbrengen terwijl ze slechts 8 weken oud zijn en nog 'onaf' zijn (zoals immuumsysteem, ontwikkeling van de hersenen etc)...
  • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 27 jul 2012 om 19:59
   Leuk Diana! Het is echt een aanrader. Op bol.com kun je ook een aantal pagina's bekijken! Succes ermee!

   Groetjes, Williene
Laat een bericht achter!
269