19-12-2016

Spelt Kerststol! #Kerst2016

Een stol kan bijna niet ontbreken rond de Kerstdagen. Daarom een recept voor een heerlijk zachte, smaakvolle rozijnen Kerststol. De stol is op de dag van het bakken het allerlekkerst, maar ook de volgende dag nog heerlijk als je deze goed verpakt in bijvoorbeeld een theedoek.

Spelt Kerststol!

Ingredienten voor 1 grote stol of 2 kleine stollen: 

350 gram speltbloem, 125 gram speltmeel, 300 gram ongezwavelde rozijnen, 20 gram biologische honing, 2 afgestreken theelepels zout (6 gram), 4 gram droge gist, 1 ei, 30 gram zachte roomboter, 120 gram karnemelk, 160 gram lauw water, 1 theelepel kaneelpoeder, amandelspijs (zie recept hieronder)
 

Bereiding:

Wel de rozijnen ongeveer 15 minuten voor in warm water. Laat de rozijnen goed uitlekken in een zeef en dep ze daarna droog. 

Doe het bloem, het meel en de kaneel bij elkaar in een kom. Voeg aan de ene kant het zout toe en aan de andere kant het gist. Voeg het ei, 20 gram zachte, gesmolten boter, de honing, karnemelk en het lauwe water toe. Kneed het deeg met een deeghaak ongeveer in 10 minuten tot een soepel deeg. Voeg in de laatste paar minuten de rozijnen toe.  

Controleer of het deeg goed gekneed is door een vliesje te trekken. Neem hiervoor een balletje van het deeg en trek dit voorzichtig uit elkaar. Als het een mooi vliesje wordt is je deeg voldoende gekneed. Scheurt het snel, dan moet je nog een paar minuten doorkneden.

Doe het deeg in een met olie ingevette kom en draai het deeg om, zodat alle kanten van het deeg bedekt zijn met een laagje olie. Dek het deeg af met een vochtige warme doek of met een stuk bakpapier. Laat het deeg op een rustige plaats ongeveer 1 uur rijzen tot het deeg is verdubbeld.  

Vorm het deeg tot een platte, vierkante plak. Rol het amandelspijs tot een staaf en leg deze op het deeg. Vouw het deeg om het spijs heen tot een kerststol. Dek de stol opnieuw af en laat opnieuw ongeveer 1-1,5 uur rijzen.  

Verwarm de oven voor op 180 graden. Schuif het brood in de oven en bak in 35 tot 40 minuten af. Als een brood hol klinkt als je erop tikt dan is het gaar.  

Smelt de overgebleven 10 gram roomboter en bestrijk het brood met de boter, met behulp van een bakkwast. Hierdoor gaat het brood mooi glanzen. Dek het brood na het bakken goed af, zo droogt het niet uit.

Amandelspijs: 125 gram amandelmeel, 50 gram biologische honing*, 1/2 ei, rasp van een halve biologische citroen

Meng alle ingredienten door elkaar met een mixer of een keukenmachine. Het spijs moet te kneden zijn. Zet het spijs weg in de koelkast tot gebruik.

*of gebruik hiervoor zachte, fijngemalen medjouldadels!

Eet Smakelijck!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

6 Reacties

 • Geerke
  Geerke woensdag 21 dec 2016 om 15:49
  Kan ik de karnemelk ook vervangen door amandelmelk?
  • Smakelijck donderdag 22 dec 2016 om 11:12
   Ja hoor, maar voeg dan wel een kneepje citroensap toe.
  • Aline
   Aline maandag 29 nov 2021 om 10:53
   Waar kan ik de karnemelk allemaal door vervangen? ..ook door Kefir melk?
   • Smakelijck maandag 29 nov 2021 om 13:47
    Ja hoor, dat is prima!
  • talitha
   talitha maandag 20 dec 2021 om 10:47
   Als ik alleen speltbloem doe,ipv speltmeel, moet ik dan andere hoveelheden aanhouden?
   • Smakelijck maandag 20 dec 2021 om 14:00
    Nee hoor, dat blijft hetzelfde alleen als je meer of minder bloem gebruikt moet je aanpassen.
Laat een bericht achter!
267