24-04-2019

Sinaasappel-mascarpone taart!

Aanstaande zaterdag is het Koningsdag! Gisteren plaatste ik al een lijst met receptenideetjes met een 'Oranje-tintje' en vandaag komt daar deze oranje sinaasappeltaart bij. Natuurlijk is deze taart ook geschikt voor een zomerse dag, een verjaardag of wanneer je maar wilt. Hij is niet moeilijk om te maken, en is verrassend lekker en fris. Je kunt zelf bepalen hoeveel zoetmiddel je toevoegt, even het roommengsel proeven en je kunt goed bepalen of je het zoet genoeg vindt. 

Fijne Koningsdag alvast! 

 

Oranjetaart – Sinaasappeltaart – Koningsdagtaart

Ingrediënten voor een bakvorm van 20 centimeter doorsnede:

Voor de bodem: 180 gram speltkoekjes (bijv. BioToday Speltspeculoos of speltbiscuit van ’t Molenaartje), 70 gram roomboter

Voor de vulling: 300 gram Griekse yoghurt, 250 gram mascarpone, 50-75 gram imkerhoning of een ander zoetmiddel naar keuze, rasp van 1 biologische sinaasappel, 100 milliliter vers sinaasappelsap, 1,5 eetlepel rundergelatinepoeder (of gebruik 5 gelatineblaadjes)

Voor de geleispiegel: 200 milliliter gezeefd sinaasappelsap, ½ eetlepel rundergelatinepoeder (of gebruik 2 gelatineblaadjes)

Bereiding:

Maal de koekjes voor de bodem helemaal fijn in een keukenmachine. Smelt de roomboter. Meng de gesmolten boter met het koekkruim.

Bekleed een bakvorm van 20 centimeter doorsnede met bakpapier. Doe het koekkruim in de vorm en verdeel met de bolle kant van een lepel over de bodem en druk stevig aan. Zet in de koelkast en laat daar minimaal 15 minuten opstijven.

Ga verder met de vulling. Klop hiervoor de mascarpone romig met de honing. Voeg de yoghurt en de sinaasappelrasp toe en meng tot een romig geheel. Verwarm het sinaasappelsap in een pannetje en voeg het gelatinepoeder toe en meng goed tot het is opgenomen. Er mogen geen klontjes in het sap zitten! Laat het al kloppend wat afkoelen en meng met het mascarponemengsel.

Giet het mengsel op de bodem en zet weg in de koeling. De taart moet minimaal 3-4 uur opstijven.

Als de mascarponetaart goed is opgesteven, verwarm dan het sap van de geleispiegel. Voeg ook hier het gelatinepoeder toe, blijf goed kloppen tot het goed is opgenomen. Laat al kloppend wat afkoelen en giet voorzichtig over de taart. Laat opnieuw zo’n 2 uur opstijven.

Serveer de taart met toeven slagroom.

Eet Smakelijck!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

47 Reacties

  • Petra
    Petra maandag 06 mei 2019 om 22:04
    Een heerlijk frisse taart die er ook nog es prachtig uitziet! Ik heb hem bij Koningsdag gemaakt, maar hoop hem voor een verjaardag zeker nog eens te maken.
    • Smakelijck dinsdag 07 mei 2019 om 10:12
      Wat leuk om te lezen, dankjewel!
  • Nicole
    Nicole vrijdag 21 jun 2019 om 09:31
    Hoi Williene, ik wil de taart morgen gaan maken voor mijn verjaardag. Ik vraag me alleen af hoe ik zelf slagroom maak, voor de toefjes bovenop?
    • Smakelijck vrijdag 21 jun 2019 om 11:10
      Biologische slagroom opkloppen met 1 of 2 eetlepels imkerhoning. Dit vervolgens in een spuitzak doen en opspuiten. Succes!
      • Nicole
        Nicole vrijdag 21 jun 2019 om 11:38
        Bedankt voor je snelle reactie Williene!
    • Riny
      Riny zaterdag 25 apr 2020 om 15:33
      Bedankt voor het recept Williene. Ga voor een glutenvrije taart gv biscuitjes gebruiken. BV schar of een ander merk. Is het een idee om de slagroom van de toeven wat te verstevigen met Klop klop? Of blijven ze toch stevig?
      • Smakelijck zaterdag 25 apr 2020 om 16:25
        Leuk, succes met je taart. Slagroom verstevigen is niet nodig, blijven mooi stevig. Succes!
        • Marrigje
          Marrigje dinsdag 28 apr 2020 om 12:52
          Tijdens het kloppen wat druppels citroensap toevoegen. Daar wordt het ook stevig van.
    • Petra
      Petra maandag 27 apr 2020 om 08:35
      Hoi Williene, Ik heb een x sinaasappelrasp poeder gekocht bij pit en pit, hoeveel zou ik daarvan nodig hebben denk je, wil hem zometeen gaan maken.. Biologische sinaasappels zijn hier slecht te krijgen nml
      • Smakelijck maandag 27 apr 2020 om 12:19
        Gewoon proberen, beginnen met een theelepeltje, even proeven en evt. meer gebruiken. Succes!
    • Verona
      Verona maandag 27 apr 2020 om 14:50
      Vandaag gemaakt en hij is heerlijk! Alleen mijn bodem was te kruimelig helaas, maar desondanks is de smaak wel goed!
      • Smakelijck maandag 27 apr 2020 om 20:08
        Fijn!
    • Margje
      Margje dinsdag 28 apr 2020 om 10:02
      Mmm! Wat een heerlijke taart is dit toch! En mooi om hem af te werken met aardbeien, room en blauwe bessen. Hollandse kleuren icm de oranje geleispiegel!
      • Smakelijck dinsdag 28 apr 2020 om 11:37
        Hij was echt prachtig Margje! Kun je trots op zijn :-)
    • Monica
      Monica vrijdag 08 mei 2020 om 20:29
      Hoi hoi, Ik heb een vraagje: ivm koemelk allergie, waar kan ik mascarpone door vervangen? ☺️ Groetjes Monica
      • Smakelijck vrijdag 08 mei 2020 om 21:33
        Kokosyoghurt bijv. Of kokosroom. De smaak wordt dan wel anders.
    • Jenny
      Jenny maandag 25 mei 2020 om 14:54
      Aaah ... deze was echt heerlijk!!! Ik was te laat voor Koningsdag, maar we hebben er het weekend daarna heerlijk van gesmuld!
      • Smakelijck maandag 25 mei 2020 om 15:25
        Fijn! En deze kan het hele jaar door :-) Ik ga hem deze week weer maken voor m'n verjaardag :-)
        • Jenny
          Jenny donderdag 28 mei 2020 om 23:33
          Ik maak hem weer voor het pinksterweekend!
    • Marjolein
      Marjolein vrijdag 29 mei 2020 om 20:19
      Kun je de taart 2 dagen van tevoren maken?
      • Smakelijck zaterdag 30 mei 2020 om 14:01
        Ja hoor!
        • Marjolein
          Marjolein donderdag 11 jun 2020 om 20:22
          Hij was toppie
    • Trudy Dekker
      Trudy Dekker maandag 01 jun 2020 om 12:14
      Hoi Williene, Kan ik de rundergelatine vervangen door iets anders dat bindt en zou dat dan lukken? Groetjes, Trudy
      • Smakelijck maandag 01 jun 2020 om 18:26
        Agar agar, maar dat heeft wel een hele andere bindkracht. Dus wel goed inlezen voor je het gaat gebruiken.
        • Trudy Dekker
          Trudy Dekker dinsdag 02 jun 2020 om 16:25
          Okee, bedankt voor jouw antwoord!
    • Marianne
      Marianne zaterdag 06 jun 2020 om 15:42
      Hoeveel moet ik van de ingrediënten gebruiken voor ren vorm van 26cm doorsnee?
      • Smakelijck maandag 08 jun 2020 om 09:05
        Daarvoor moet je alles x 1,7 doen. Succes :-)
    • maris
      maris zondag 07 jun 2020 om 14:04
      Hallo Williene, als ik de mascarpone taart met frambozen wil maken ipv sinaasappel, gebruik ik dan dezelfde hoeveelheid? En er is geen rasp van een framboos ;) Mogen het bevroren frambozen zijn? Alvast bedankt voor je reactie
      • Smakelijck maandag 08 jun 2020 om 09:04
        Je kunt dit recept gebruiken: https://www.smakelijck.nl/recepten/taart-en-gebak/frisse-frambozen-yoghurttaart-/ Deze is wel iets anders, maar qua frambozen kun je hetzelfde aanhouden, dus alleen een geleilaag bovenop. Dan blijft de vulling wit. Je kunt de vulling ook roze maken, door wat frambozensap te gebruiken. Dit kan allemaal van diepvriesframbozen. Succes!
    • Femke
      Femke woensdag 08 jul 2020 om 15:40
      Hallo, Ik wil deze taart maken voor mijn dochtertje (intolerantie voor o.a. koemelk, ei, soja, tarwe en aantal noten) Nu wilde ik kokosyoghurt gebruiken maar kan ik de sinaasappel dan bijv. ook vervangen voor mango?
      • Smakelijck woensdag 08 jul 2020 om 20:14
        Kokosyoghurt gaat inderdaad prima. Sinaasappel kun je vervangen veel soorten fruit. Mango kan ook prima. Succes!
    • Manuela van t hof
      Manuela van t hof vrijdag 23 jul 2021 om 21:45
      Kan ik deze taart invriezen?
      • Smakelijck maandag 02 aug 2021 om 20:23
        Misschien wel, maar ik zou het niet doen. Lijkt me niet lekker na het ontdooien.
    • Thalita Donker
      Thalita Donker vrijdag 27 mei 2022 om 16:09
      Was een succes!! Heel leuk om te maken!
    • Thalita Donker
      Thalita Donker vrijdag 27 mei 2022 om 16:09
      Was een succes!! Heel leuk om te maken!
      • Smakelijck maandag 30 mei 2022 om 11:11
        Fijn!
    • Christine Boomaars
      Christine Boomaars zondag 19 jun 2022 om 20:27
      Heerlijke taart. En makkelijk te maken
    • Christine Boomaars
      Christine Boomaars zondag 19 jun 2022 om 20:27
      Heerlijke taart. En makkelijk te maken
      • Smakelijck maandag 20 jun 2022 om 17:06
        Fijn!
    • Annie
      Annie donderdag 25 mei 2023 om 15:11
      Heel smakelijke taart Bedankt
      • Smakelijck donderdag 25 mei 2023 om 15:54
        Graag gedaan!
    • Anne
      Anne donderdag 18 apr 2024 om 15:22
      Het is zo spijtig dat er bij de gelatine geen gewicht staat. Er zijn zoveel verschillende gelatineblaadjes in de handel en elk met een ander gewicht. Gelatine is al een moeilijk ingrediënt om mee te werken teveel is teveel en te weinig blijft het lopend. Misschien een tipje voor de toekomst?
    • Anne
      Anne donderdag 18 apr 2024 om 15:22
      Het is zo spijtig dat er bij de gelatine geen gewicht staat. Er zijn zoveel verschillende gelatineblaadjes in de handel en elk met een ander gewicht. Gelatine is al een moeilijk ingrediënt om mee te werken teveel is teveel en te weinig blijft het lopend. Misschien een tipje voor de toekomst?
    • Wim Caproens
      Wim Caproens zaterdag 20 apr 2024 om 19:00
      Welke bloomwaarde gelatine gebruiken? En hoeveel gram poeder gebruiken? Wil hem ook niet te hard hebben natuurlijk Gr
      • Smakelijck maandag 22 apr 2024 om 09:31
        Als je gewoon het recept volgt met 1,5 eetlepel poeder dan kan er niets mis gaan en heb je de perfecte structuur.
    • Marian de Wit
      Marian de Wit zaterdag 20 apr 2024 om 22:33
      Kan ik deze taart 1 dag van te voren maken?
      • Smakelijck maandag 22 apr 2024 om 09:30
        Ja hoor, dat kan zeker!
Laat een bericht achter!
320