Sinaasappel-mascarpone taart!
Aanstaande zaterdag is het Koningsdag! Gisteren plaatste ik al een lijst met receptenideetjes met een 'Oranje-tintje' en vandaag komt daar deze oranje sinaasappeltaart bij. Natuurlijk is deze taart ook geschikt voor een zomerse dag, een verjaardag of wanneer je maar wilt. Hij is niet moeilijk om te maken, en is verrassend lekker en fris. Je kunt zelf bepalen hoeveel zoetmiddel je toevoegt, even het roommengsel proeven en je kunt goed bepalen of je het zoet genoeg vindt.
Fijne Koningsdag alvast!
Oranjetaart – Sinaasappeltaart – Koningsdagtaart
Ingrediënten voor een bakvorm van 20 centimeter doorsnede:
Voor de bodem: 180 gram speltkoekjes (bijv. BioToday Speltspeculoos of speltbiscuit van ’t Molenaartje), 70 gram roomboter
Voor de vulling: 300 gram Griekse yoghurt, 250 gram mascarpone, 50-75 gram imkerhoning of een ander zoetmiddel naar keuze, rasp van 1 biologische sinaasappel, 100 milliliter vers sinaasappelsap, 1,5 eetlepel rundergelatinepoeder (of gebruik 5 gelatineblaadjes)
Voor de geleispiegel: 200 milliliter gezeefd sinaasappelsap, ½ eetlepel rundergelatinepoeder (of gebruik 2 gelatineblaadjes)
Bereiding:
Maal de koekjes voor de bodem helemaal fijn in een keukenmachine. Smelt de roomboter. Meng de gesmolten boter met het koekkruim.
Bekleed een bakvorm van 20 centimeter doorsnede met bakpapier. Doe het koekkruim in de vorm en verdeel met de bolle kant van een lepel over de bodem en druk stevig aan. Zet in de koelkast en laat daar minimaal 15 minuten opstijven.
Ga verder met de vulling. Klop hiervoor de mascarpone romig met de honing. Voeg de yoghurt en de sinaasappelrasp toe en meng tot een romig geheel. Verwarm het sinaasappelsap in een pannetje en voeg het gelatinepoeder toe en meng goed tot het is opgenomen. Er mogen geen klontjes in het sap zitten! Laat het al kloppend wat afkoelen en meng met het mascarponemengsel.
Giet het mengsel op de bodem en zet weg in de koeling. De taart moet minimaal 3-4 uur opstijven.
Als de mascarponetaart goed is opgesteven, verwarm dan het sap van de geleispiegel. Voeg ook hier het gelatinepoeder toe, blijf goed kloppen tot het goed is opgenomen. Laat al kloppend wat afkoelen en giet voorzichtig over de taart. Laat opnieuw zo’n 2 uur opstijven.
Serveer de taart met toeven slagroom.
Eet Smakelijck!
Liefs, Williene