21-09-2015

Water!

Water speelt een grote rol in ons dagelijks leven. We wassen ons met water, we drinken water en we bereiden ons voedsel met water. Toch is water een zwaar onderschatte voedingsstof. Water is het meest essentiële element die we nodig hebben om te (over)leven.

Een volwassen lichaam heeft ongeveer 2 liter water (dit zijn 8-10 glazen) water per dag nodig. Koffie, thee, frisdranken en dergelijke worden hierbij niet meegerekend. Dagelijks verliest ons lichaam door transpireren, urineren en uitademen zo’n 2 liter water. De aanbevolen hoeveelheid water is dus simpelweg om tekort aan water in ons lichaam aan te vullen. Door de aanbevolen hoeveelheid water te drinken kunnen veel (lichamelijke) klachten voorkomen worden. Alle andere dranken hebben niet dezelfde functie en werking als water en mogen dus niet meegeteld worden.

Water heeft veel meer functies in ons lichaam dan vroeger werd gedacht. Water dient onder andere als transport om voedsel en zuurstof naar onze cellen te vervoeren. Afvalstoffen worden getransporteerd om via de huid, nieren of longen uitgescheiden te worden. Ook dient water als bescherming voor ons lichaam en wordt ons lichaam gereinigd met behulp van water. Wanneer er te weinig water wordt gedronken kunnen giftige stoffen zich opslaan in onze hersenen, organen, gewrichten en huid.

Omdat ons lichaam voor een groot gedeelte uit water bestaat is het van groot belang om ervoor te zorgen dat ons lichaam voldoende water binnenkrijgt. Een tekort aan water kan voor vervelende klachten zorgen die op een snelle (en goedkope) manier kunnen worden opgelost. Een gebrek aan water kan onder andere zorgen voor:

 • concentratieproblemen

 • hoofdpijn

 • moeheid en verminderde energie

 • obstipatie

 • spierkrampen

 • versnelde hartslag

 • gewrichtspijn

 • hoog cholesterol

 • brandend maagzuur

Veel mensen hebben een chronisch tekort aan water en krijgen hierdoor last van bovenstaande klachten. Ook al heb je geen dorst (dan ben je namelijk al te laat) water drinken is noodzakelijk om aan te wennen en op je dagelijkse to-do list te zetten.

Gelukkig heeft Nederland het beste en zuiverste kraanwater ter wereld. Water drinken is dus de moeite waard om jezelf en de kinderen aan te leren. Als het drinken van water niet lukt, vrolijk dan een kan water op met takjes munt, een schijfje citroen of ander vers fruit. Zo wordt het drinken van water een stuk gemakkelijker!

Handige weetjes over water:

 • Drink water het liefst tot een half uur voor de maaltijd en ongeveer anderhalf uur na de maaltijd.

 • Drink bij het wakker worden direct 2 glazen water om de uitdroging van de nacht te herstellen.

 • Drink water voordat je gaat sporten om het verlies via transpiratie op te vangen.

 • Bij warm weer, zwaar lichamelijk werk en bij sporten moet meer water gedronken worden. Vergeet niet voldoende zout te gebruiken bij het drinken van water.

Onder normale omstandigheden heeft ons lichaam 30 ml water nodig per kilogram lichaamsgewicht. Voor volwassenen is dit ongeveer 8-10 glazen water per dag. Per 10 glazen water hebben we ongeveer 3 gram (1/2 theelepel) zout nodig. Het liefst onbewerkt zeezout die nog veel mineralen bezit zoals bijvoorbeeld Keltisch zeezout.

Meer weten over water? Lees het boek van Dr. Batmanghelidj: Water, het goedkoopste medicijn: Je bent niet ziek, je hebt dorst!

Fijne dag!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

6 Reacties

 • Eline
  Eline dinsdag 22 sep 2015 om 11:10
  Maar waarom telt thee niet mee als water?
  • Smakelijck dinsdag 22 sep 2015 om 14:47
   Thee heeft niet dezelfde zuiverende werking als water. Bovendien werkt zwarte thee zelfs het tegenovergestelde en droogt ons lichaam juist uit, net als bijvoorbeeld koffie en frisdrank.
 • Annemieke
  Annemieke dinsdag 22 sep 2015 om 15:47
  Geldt dit ook voor kruidenthee?
  • Smakelijck dinsdag 22 sep 2015 om 16:37
   Kruidenthee is in principe geen thee. Het is water met getrokken kruiden en telt in die zin dus mee met water. Maar dan moet het wel echt pure kruiden zijn en geen mengsel met een theesoort. Groene thee is bijvoorbeeld wel thee en telt weer niet mee want deze bevatten caffeine.
 • Corry Vandenbroeke
  Corry Vandenbroeke maandag 05 okt 2015 om 13:13
  Beste Williene, Heb met veel aandacht uw blog gelezen... en ja.. water is levensnoodzakelijk! Ook ik heb het boek gelezen van Dr. F Batmanghelidj. En hij heeft gelijk.. alleen wordt er niet echt gesproken over de waterkwaliteit :-( jammer want de waterkwaliteit speelt een grote rol bij het zuiveren (gezond houden) van ons lichaam. Op de blog van www.VeryTastea.com kan je lezen waar het allemaal fout kan lopen en waarom het belangrijk is om uit te kijken naar 'zacht en chloorvrij water'. Deel 2 en 3 worden binnenkort gepubliceerd. Met de opmerking dat thee niet meetelt als 'zuiverend' ben ik het niet helemaal eens. Dit is juist voor wat zwarte thee betreft, maar niet voor groene, witte of gele thee. Daar werkt de theïne een heel stuk minder door de aanwezigheid van een extra stofje die de theïne neutraliseert (zie ook blog). Hoe dan ook... pure thee en kruideninfusies bevatten zoveel gezonde stofjes dat ze SAMEN met het water een steun zijn bij het zuiveren en gezond houden van het lichaam. Ik hoop dat deze opmerking wat kan bijdragen tot een nog betere bewustwording naar een gezondere levensstijl.
 • Yvonne de Koning
  Yvonne de Koning maandag 05 okt 2015 om 19:58
  Dat boek heb ik een week of wat geleden gekocht en inmiddels ook gelezen! Iedereen zou dat boek moeten lezen, veel nuttige informatie!
Laat een bericht achter!
251