Kaneel!
Ik denk dat we allemaal wel kaneel in huis hebben en regelmatig gebruiken. Niet alleen voor in de oven, maar ook op je fruit is het heerlijk.
Alleen die geur al..mmmm. Ik kan daar zó van genieten. Het heeft een verwarmend effect en wordt daarom vaak geassocieerd met winterse koude en gure dagen.
Waar komt kaneel vandaan?
En, is het goed voor je? Daar ben ik benieuwd naar! Jullie ook?
Kaneel komt van de kaneelboom, die groeit in een tropisch klimaat. De bekende pijpjes of stokjes zijn stukjes bast die in de zon te drogen gelegd worden en dan vanzelf op een rolletje gaan zitten.
Je kunt kaneel als stokje kopen, maar meestal koop je het gemalen in een potje.
Wist je dat er heel veel soorten kaneel zijn? Maar de twee bekendste zijn Cassia kaneel en Ceylon kaneel. Tussen de gemalen vorm zie je geen verschil, je kunt het wel ruiken. Als je de Cassia bekijkt, dan zie je een dik hard rolletje, wat moeilijk te vermalen is. De Cassia smaakt sterker en geeft een branderig gevoel in de mond.
De Ceylon daarentegen is brosser en papierachtig. Hij is makkelijker te verpoederen.
Nu is de Ceylon lekkerder van smaak, milder, zoeter, minder bitter, maar ook gezonder.
De Cassia bevat namelijk meer van de aromastof cumarine dan de Ceylon. En cumarine is schadelijk als je er teveel van binnen krijgt. Een overdosering cumarine zou leverbeschadigingen en nierbeschadigingen veroorzaken en de kans op tumoren kunnen vergroten. Een gemiddeld veilig geachte dosering is 50mg per kilo lichaamsgewicht. De gemiddelde theelepel Cassia bevat ongeveer 5-10mg cumarines. Dat wil zeggen dat je minimaal 5 theelepels Cassia per kilo lichaamsgewicht op moet lepelen om boven de veilige dosering uit te komen. Stel dat je 60 kg weegt, dan zou je 60 x 5 = 300 theelepels cassia moeten eten per dag om aan een gevaarlijke dosering te komen! Dus enige nuancering is wel op zijn plaats…. Ik neem aan dat niemand anderhalve kilo kaneel per dag naar binnen kan werken J
Als je bij Voedingscentrum op de site kijkt naar de informatie over kaneel zie je een summier verhaal. Kruiden en specerijen zijn volgens het Voedingscentrum enkel en alleen voor de smaak. En het waarschuwende cumarine wordt wel genoemd: Jammer….. Volgens mij zit er veel meer positiefs in kruiden en specerijen dan alleen de smaak!
Zo wordt kaneel al eeuwen lang in de Chinese geneeskunst geroemd als geneeskrachtig kruid. In de moderne wereld staat kaneel in de top 3 van kruiden met de meeste antioxidanten, en kan daarom preventief tegen kanker werken en veroudering tegengaan.
Kaneel staat bekend als beschermend voor het brein, waardoor dementie en alzheimer op afstand kunnen blijven. Volgens een ander onderzoek heeft kaneel een sterk ontstekingsremmende werking!
Maar interessanter voor dagelijks gebruik is de regulerende werking op de bloedsuikerspiegel. Kaneel heeft een insuline-achtige werking en laat glucose beter opnemen in de cellen; daarbij verhoogt het de insulinegevoeligheid van de cel. Met andere woorden: meer glucose de cel in, minder insuline nodig, stabielere bloedsuikerspiegel! Bij de proefpersonen uit het wetenschappelijke onderzoek bleek dat kaneel het bloedsuikerniveau na de maaltijd beter in balans houdt, dus zonder tussenkomst van insuline.
Tijdens het onderzoek werd ook gemeten of de hoeveelheid kaneel enige invloed zou hebben, maar daaruit bleek dat 6 gram, 3 gram of 1 gram nagenoeg niets uitmaakt in het effect. Het resultaat van het onderzoek is dus duidelijk: Kaneel zorgt voor een beduidend lagere piek in de bloedsuikerspiegel.
Zoals vaker met groente, fruit en kruiden het geval is: het cumulatieve effect (Dan versterken bepaalde etenswaren elkaar in hun positieve werking) ervan geldt ook voor kaneel mét honing. Bekend zijn de werkingen bij verkoudheid, keelpijn, maagpijn.
Doordat etenswaren waar kaneel doorheen zat langer goed bleven, zijn de conserverende eigenschappen gebleken, waardoor schimmels geweerd werden. Als dit in het lichaam ook gebeurd, zou kaneel een prima middel zijn tegen bv. de Candida schimmel.
Kaneel schenkt ons zeer veel mineralen zoals mangaan, ijzer en calcium. Vooral mangaan is zeer rijk in kaneel vertegenwoordigd. Maar ook bevat kaneel veel vitamine C en K.
Kortom: Ik zou het iedereen aanraden om op zoek te gaan naar Ceylonkaneel en daar lekker elke dag gebruik van te maken zowel koud als warm. Over de pannenkoekjes, over je banaan, op de koffie, over de yoghurt of kwark, door de havermout. Mogelijkheden genoeg!
Gebruik jij ook graag kaneel?
Pure groetjes van Christine van www.doemaarpuur.nl