16-09-2013

10 geheimen die we niet mogen weten van de Voedingsindustrie!

Bewerkte voedingsmiddelen zijn vooral beladen met overmatige hoeveelheden suiker, zout, ongezonde vetten, conserveermiddelen en andere additieven. Maar dat wist je waarschijnlijk al, maar wat je misschien nog niet wist, is wat voor ravage deze aan kunnen richten in je lichaam!
In het kort, alhoewel ze goed smaken en makkelijk zijn te bereiden: wanneer je geraffineerde voedingsmiddelen eet verruil je gemak voor je gezondheid.

Hieronder 10 geheimen over bewerkte voeding die de voedingsindustrie liever niet wil dat je weten komt!

1. Ze zijn verslavend en kunnen ervoor zorgen dat je je overeet.
De bewerking van voedsel wijzigt of verwijdert belangrijke componenten van het voedsel, zoals vezels, water en andere voedingsstoffen waardoor de manier waarop deze worden verteerd en opgenomen in het lichaam wordt verandert.
In tegenstelling tot onbewerkte voedingsproducten, welke een mix bevatten van koolhydraten, vetten, eiwitten, vezels en water welke je helpen om je verzadigd te voelen, stimuleren bewerkte voedingsproducten dopamine. Deze neurotransmitter geeft je een goed gevoel ondanks dat deze voedingsproducten vele voedingsstoffen en vezels missen. Deze kunstmatige dopamine simulatie kan leiden tot overmatige trek en uiteindelijke zelfs voedselverslaving.

2. Ze zijn gelinkt aan obesitas
Bewerkte voedingsmiddelen bevatten in veel gevallen additieven een relatie kennen met obesitas. Hiertoe behoren onder andere mononatriumglutamaat (E621), high-fructose siroop en kunstmatige zoetstoffen. Plus geraffineerde koolhydraten zoals ontbijtgranen, donuts, wafels en de meeste andere geraffineerde voedingsmiddelen worden snel afgebroken tot suiker, dit heet een hoog glycemische waarde. Dit heeft weer tot gevolg dat de insuline- en leptineniveaus stijgen wat kan bijdragen aan insulineresistentie dat op zijn beurt weer de primaire onderliggende oorzaak is voor bijna alle chronische ziektes, inclusief gewichtstoename.

3. Ze breken de principes van voedselcombinaties
Sommige voedingsdeskundigen en gezondheidsexperts, net zoals Wayne Pickering, geloven dat het eten van voeding in bepaalde combinaties je lichaamsverteringsprocessen helpt om efficiënter te werken en meer voedingsstoffen te absorberen. Wayne heeft hiervoor zelfs een zeer nuttig voedingscombinatieschema ontworpen, welke is te vinden op zijn website. Volgens hem zal het eten van proteïne en zetmeel samen, wat in bewerkte voedingsmiddelen vrijwel altijd zo wordt aangetroffen (zoals bijvoorbeeld pizza’s), leiden tot het remmen van de vertering wat leidt tot een ‘versteende massa’, een zuurder bloedniveau en zorgt voor meer ziekteverwekkers in de darmen.

4. Bewerkte voedingsmiddelen leiden tot een onevenwichtig inwendig ecosysteem.
De micro-organismen die leven in je spijsverteringskanaal vormen een erg belangrijk ‘inwendig ecosysteem’, wat ontelbare aspecten van je gezondheid beïnvloedt. Geraffineerde voedingsmiddelen ontwrichten dit systeem, onderdrukken bevorderlijke darmflora en leiden tot verteringsproblemen, kunnen zorgen voor het verlangen naar ongezonde voeding erg doen toenemen, evenals het risico op chronische ziekten. Bevorderlijke darmflora gedijen op hele, onbewerkte voedingsmiddelen.

5. Ze zijn schadelijk voor je humeur en hersenen
Stemmingswisselingen, geheugenproblemen en zelfs depressie zijn vaak het resultaat van een dieet van zwaar bewerkte voedingsmiddelen. Het is zelfs zo dat de grootste concentratie serotonine, welke betrokken is bij de stemming, depressie en agressie, wordt aangetroffen in je darmen en niet in je hersenen! Je darmen en hersenen werken namelijk nauw samen, ze beïnvloeden elkaar. Dat is dus de reden dat de gezondheid van je ingewanden zo’n diepgaande invloed heeft op je mentale gezondheid, en andersom. Het eten van bewerkte voedingsmiddelen die je darmflora kunnen schade kunnen een diepgaande negatieve invloed hebben op je stemming, mentale gezondheid en gedrag.

6. Geraffineerde voedingsmiddelen moedigen ‘eten terwijl je onderweg bent’ aan
Geraffineerde voedingsmiddelen zijn snel en handig en dit maakt ze ‘perfect’ om te kiezen als je onderweg bent. Maar het eten als je onderweg bent of terwijl je meerdere dingen tegelijk aan het doen bent, kunnen ervoor zorgen dat je het contact met de natuurlijke signalen van je lichaam verliest die je vertellen dat je verzadigd bent wat tot overeten en gewichtstoename kan leiden. Het is daarnaast ook moeilijker voor je lichaam om goed te verteren wanneer je erg druk bent met andere dingen.

7. Verpakkingsetiketten kunnen misleidend zijn
Een bewerkt voedingsmiddel kan wel een etiket hebben waar op staat ‘natuurlijk’ of ‘suikervrij’ maar dat maakt het nog niet gezond. Het etiket dat aangeeft dat het een natuurlijk product bevat, heeft eigenlijk in zijn geheel geen waarde. Een ‘natuurlijk’ product is waardeloos en kan legaal genetisch gemodificeerd worden, vol met pesticiden zitten of zijn gemaakt van maissuiker en allerlei toevoegingen zoals conserveermiddelen en andere kunstmatige ingrediënten bevatten.
In Amerika staat de Amerikaanse Voedsel en Warenautoriteit (FDA) toe dat fabrikanten van geraffineerde voedingsmiddelen absurd kleine porties op de etiketten zetten. Dit kan een gevoel van schijnveiligheid geven als het erom gaat hoeveel je per keer binnenkrijgt van een bepaalde gif zoals bijvoorbeeld een transvet.

8. Bewerkt vlees is gelinkt aan kanker
Bewerkte vleessoorten zijn die soorten die geconserveerd worden door roken, zouten of het toevoegen van chemische conserveermiddelen waaronder bacon, ham, salami, pepperoni, pastrami, hot dogs, sommige worstjes en hamburgers. Wat in het bijzonder problematisch is, zijn nitraten. Deze worden aan het vlees toegevoegd als een conserveermiddel, om het te kleuren en voor de smaak.
De nitraten die worden aangetroffen in bewerkt vlees worden vaak omgezet in nitrosamines, waarvan erg duidelijk is geworden dat deze de kans op bepaalde kankersoorten laten toenemen. Vlees dat bereid is op hoge temperaturen, zoals vlees vrijwel altijd wordt, kunnen ook meer dan 20 verschillende soorten heterocyclische aminen (HCA’s) bevatten. Deze stoffen zijn ook gelinkt aan kanker.

9. Bewerkte voedingsmiddelen kunnen het risico verhogen op onvruchtbaarheid en ondervoeding
Omdat bewerkte voedingsmiddelen voor een groot gedeelte zijn ontdaan van voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft, zou je veel te veel calorieën binnen kunnen krijgen waarbij je toch ondervoed raakt. Binnen slechts 3 generaties kan een dieet dat een te lage hoeveelheid essentiële voedingsstoffen bevat leiden tot onvruchtbaarheid (wat overigens aan het toenemen is in de VS). Daarbij komt nog dat geraffineerde voedingsmiddelen vaak genetische gemodificeerde ingrediënten bevatten welke ook gelinkt zijn aan onvruchtbaarheidsproblemen.

10. Bewerkte voedingsmiddelen leiden tot een lange houdbaarheidsdatum van de voedingsmiddelen maar niet van een’ lange houdbaarheidsdatum’ voor mensen die dit consumeren
Met dank aan chemische cocktails van conserveermiddelen en andere additieven kan bewerkte voeding langere tijd worden bewaard zonder dat het verrot gaat. Jammer genoeg hebben de fabrikanten veel geld gestoken in strategieën om de houdbaarheid te verlengen en een aantrekkelijke verpakking te maken in plaats van enige aandacht te schenken aan de voedingswaarde van het voedsel en hoe het eigenlijk afbreuk zal doen aan een duurzame gezondheid.

Wat zijn de ergste additieven als het gaat om bewerkte voeding?
Wanneer voedsel wordt geraffineerd gaan niet alleen waardevolle voedingsstoffen en vezels verloren, ook de structuur, de natuurlijke variatie en smaken gaan ook verloren. Nadat het geraffineerd is, blijft er slechts een zacht, oninteressant stuk ‘pseudo-voedsel’ achter dat de meeste mensen eigenlijk liever niet zouden willen eten.
Additieven worden er achteraf aan toegevoegd om verspilling tegen te gaan, het ranzig worden van vetten en oliën tegen te gaan, het tegengaan van fruit dat anders bruin kleurt en om het voedsel te versterken en te verrijken met synthetische vitamines die de natuurlijke vitamines moeten vervangen die gedurende het proces verloren zijn gegaan. Ook worden door het toevoegen van additieven de smaken verbetert, net zoals de structuur en de verschijning. Wanneer je van plan bent, wat overigens heel erg aangeraden wordt, om de etiketten te gaan lezen van de voedingsmiddelen die je in huis haalt/hebt, zijn hier een aantal van de ergste overtreders die je zou kunnen vermijden als je je gezondheid zou willen beschermen. Veel van onderstaande zijn al in diverse landen verboden, dat is ook niet voor niks…
 

Ingrediënt Kan voorkomen in Gezondheidsrisico’s
Kleurstoffen:  blauw 1, blauw 2, geel 5 en geel 6 Cake, snoep, macaroni & cheese, medicijnen, sportdranken, frisdranken, dierenvoedsel en kaas De meeste kleurstoffen zijn gemaakt van koolteer, wat een carcinogene stof is
Olestra (een vet vervanger) Vetvrije chips Uitputting van vet-oplosbare vitaminen en carotenoïden. Onder de bijwerkingen komt ook vetachtige anale ‘lekkage’.
Kaliumbromaat Wraps, brood(kruimels) Wordt geassocieerd met het van streek maken van het nier- en zenuwstelsel  en kan zorgen voor maagdarmklachten
Azodicarbonamide Broden, vriesmaaltijden, pasta mix in doos en voorverpakte gebakken voedsel Gelinkt aan astma
Butyl Hydroxyl Anisol (E320) en Butyl Hydroxyl Tolueen (E 321) Ontbijtgranen, notenmix, kauwgum, boter, vlees, gehydrateerde aardappels en bier BHA is potentieel carcinogene stof (kankerverwekkend). BHT kan oorgaansystemen vergiftigen
Synthetische hormonen: rBGH en rBST Zuivelproducten Gelinkt aan borst-, darm- en prostaatkanker
Arsenicum Gevogelte Anorganische arsenicum wordt geclassificeerd als kankerverwekkend voor de mens


Een simpel stappenplan om geraffineerde voeding te dumpen
Als het komt op gezond blijven dan is dit mogelijk het geheim waar je naar op zoek bent: geraffineerd voedsel zoveel mogelijk vermijden en vervangen voor verse, hele voedingsproducten. Dit kan je misschien afschrikken maar als je dit stap voor stap doet, zoals ik heb beschreven in mijn voedingsplan, is het erg goed te doen en beheersbaar om zonder al te veel moeite geraffineerde producten uit je voedingspatroon te verwijderen.

Onthoud goed dat de mensheid het eeuwenlang heeft gedaan met groenten, vlees, eieren, fruit en andere hele voedingsproducten. Dit terwijl geraffineerde voeding eigenlijk pas erg recent is uitgevonden. Je moet ook weten dat veel van de top, zowel de bestuurders en wetenschappers, van de voedingsindustrie zelf hun eigen voedsel vermijden voor vele verschillende gezondheidsredenen.
Ik denk dat je 90 procent van het voedsel dat je koopt,  zou moeten bestaan uit ‘hele voedingsproducten’ (whole foods) en slechts 10 procent uit geraffineerd voedsel. Wees niet een van de vele mensen die dit juist andersom doet. Om dit voor elkaar te krijgen, moet je ervoor zorgen dat je je maaltijden meer van tevoren gaat plannen. Zo zou je bijvoorbeeld lokale boeren kunnen bezoeken om hier mee af te spreken dat je dit daar direct koopt wanneer het geoogst zal worden voor aantrekkelijke prijzen zodat je hierop je planning kan afstemmen. Maar dit zou je natuurlijk ook zo kunnen doen met de aanbiedingen uit de supermarkt. Per week kan je een planning maken voor wat betreft het eten van die week. Zorg ervoor dat je alle ingrediënten bij de hand hebt en doe dan ook zoveel mogelijk voorbereidende werkzaamheden zodat de maaltijd voorbereiden erg makkelijk wordt, zelfs als je ’s avonds bijvoorbeeld weinig tijd hebt. Restjes die je over hebt van het avondeten kan je dan gemakkelijk gebruiken voor de lunch van de dag erna.

Verder is het zo dat doordat je dit bewerkte, hoog glycemische voedsel te vermijden je je lichaam opnieuw kan trainen om vet te verbranden in plaats van suiker. Het is hoe dan ook belangrijk dat je dit voedsel vervangt door goede vetten en niet door proteïne. (Iets dat niet altijd even duidelijk erbij wordt vermeld) Ik denk namelijk dat de meeste mensen ongeveer 50 – 70% van hun dagelijkse behoefte in de vorm van gezonde vetten zouden moeten binnen krijgen, zoals olijven en olijfolie, kokosnoten en kokosolie, boter gemaakt biologische melk, biologische noten (macadamia’s in het bijzonder omdat deze weinig proteïne en omega-6 bevatten) en avocado’s. (Vertaling: Tim Dollee)

Overgenomen van: Juglen Zwaan van de site: www.ahealtylife.nl

Deel via social media

 
Print recept

16 Reacties

 • Anonymous
  Anonymous dinsdag 17 sep 2013 om 09:40
  Hallo Williene,
  Met enige regelmaat bezoek ik je site voor recepten. Je achtergrondinformatie geeft je blog veel toegevoegde waarde. Ga ermee door! Over brood denk ik vanuit Bijbels oogpunt wel heel anders. Christus geeft zelf aan in het gebed dat we erom mogen bidden. Natuurlijk besef ik dat het veel meer omvat dan brood alleen. Maar Hij gebruikt het ook in het Laatste Avondmaal. Maar dat even terzijde. Ik lees met veel belangstelling je onderbouwde theorieen, beseffend dat ze mijn vermoeden bevestigen dat we met onze voeding beter 'back to the roots'moeten. Veel succes verder! Groetjes, Nellek
  • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 17 sep 2013 om 10:54
   Dankjewel voor je reactie!

   Over brood heb ik al een aantal keren geschreven. Ik begrijp je standpunt, maar wil wel vertellen dat het brood van duizenden jaren geleden niet vergelijkbaar is met het brood wat wij nu kennen. Denk aan toevoegingen, denk aan het manipuleren van tarwe. Bovendien werd in vroege tijden vrijwel geen tarwe gegeten maar werd er veel meer brood gebakken van andere granen die wij niet meer kennen/gebruiken. Dus dat is wel iets om bij stil te staan!

   Maar je hebt gelijk, we moeten terug naar onbewerkte, pure, levende voeding! Daar voeden we ons lichaam het beste mee.

   Groetjes, Williene
 • Anonymous
  Anonymous maandag 16 sep 2013 om 12:48
  Hoi Williene ,ja bij mij duizelt het ook eigenlijk , Maar wat mijn grootste probleem is ,is het biologische voedsel,dat is zo duur voor een gezin ,nog zeven thuiswonende kinderen.En bio boeren zijn er hier al helemaal niet ,er is hier (nou ja hier ; 7 km verder) een bio winkel die wat verkoopt maar onbetaalbaar b,v bloemkooltje 2,29. Heb er dan 2 nodig ,terwijl bij b.v ah aanbieding ,grote voor 0,99.Dat blijf ik een probleem vinden hoor ,de prijs en verkrijgbaarheid.Is bij de supermarkten de bio groenten enzo wel betrouwbaar ? Dat is soms nog te betalen ,ook heel weinig hier hoor.
  Bedankt voor je info en veel succes verder .
  Groet Karin
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 16 sep 2013 om 21:51
   @ Debora:
   Het klopt inderdaad dat biogroenten ook worden bespoten, maar wel minder agressief en minder schadelijk dan gewone gewassen. Ik blijf erbij dat bio groenten en fruit beter zijn voor je dan de gewone groenten en fruit soorten. Het smaakt alleen al beter. Soms proef je gewoon het gif als je normaal fruit eet. Maar of er bewijs voor is weet ik niet. Ik zal eens op zoek gaan!

  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 16 sep 2013 om 21:43
   Ik heb helaas geen ervaring met bio-tassen, maar misschien dat je via google wat kunt vinden, want er zit behoorlijk verschil in. Ook qua prijs. Ik weet dat Odin tassen aanbiedt, maar verder niet. En je moet ook kijken wat er natuurlijk bij je in de buurt zit/levert! Succes!
  • Anonymous
   Anonymous maandag 16 sep 2013 om 13:56
   Hoi ,fijn je reactie ,dankjewel . En dat van die minst bespoten groente ,vind ik een goede tip ,dankjewel.Ga zo even kijken ,en misschien heeft iemand hier ervaring met de groenten tas ,want die hebben ze wel in de bio winkel .En weet iemand welke goed is en welke minder .
   Groet Karin
  • debora
   debora maandag 16 sep 2013 om 13:52
   over die biogroenten zou ik graag nog wel eens wat meer willen weten! ik hoorde vorige week van een superkenner op beide terreinen dat bio iets is wat mensen verkeerd begrijpen/voelen! Op bio wordt wel degelijk gespoten, en dan dingen zoals koper ed.. wat nog veel slechter is dan de gewone bespoten groenten, en ook dat op de bespoten groenten veel regels gelden.. zoals uitwerktermijn voor oogsten ed.! hebben jullie enig idee waar er echt onderbouwde bewijzen zijn? wil nu toch wel graag de verschillen daar over weten!
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 16 sep 2013 om 13:33
   Ha,

   Je doet al wat je kunt doen. Wat niet mogelijk is, kan nu eenmaal niet. Dan is er geen keuze. Heb je zelf ruimte om het één en ander te verbouwen? Maar de prijs is inderdaad een nadeel en dan is het soms ook gewoon niet mogelijk. Er zijn groentetassen verkrijgbaar bij bio-winkels, dan heb je ook wel keuze in prijs en hoeveelheid. Maar dan heb je weer niet de keuze wat je wilt eten, maar moet je dat laten afhangen van de groenten die je krijgt.

   De bio-groenten uit de supermarkt zijn wel gekeurd, dus hopelijk nemen ze ons niet in de maling, maar goed, je wordt op zoveel manieren bedrogen dat ik het niet met zekerheid durf te zeggen.

   Het is lastig, maar bedenk dat Niet-bio nog altijd beter is dan helemaal geen groente eten ;-) En ergens hier op m'n blog staat een lijst met meest en minst bespoten groenten. Je zou er ook voor kiezen om de meest bespoten groenten bio te kopen en de rest gewoon.

   Succes met alles!
 • Jedidja
  Jedidja maandag 16 sep 2013 om 12:40
  Poeh, wat een lijst. Ik moet bewuster gaan leven!
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 16 sep 2013 om 13:27
   Succes ;-) Maar ik heb het geplaatst als eye-opener, haal er uit wat van toepassing is op je leven en je gewoonten en kies hoever je erin wilt gaan!
 • Anonymous
  Anonymous maandag 16 sep 2013 om 11:47
  Ha Williene,

  Ondertussen duizelt het, geloof ik, bij me van alle info die wel/niet goed voor je is.
  Maar als je eet volgens "jouw" 10 adviezen dan is bovenstaande toch niet van toepassing of zie ik nu toch nog iets over het hoofd....?
  Wij gebruiken regelmatig kaas, ook wel Parmezaanse kaas, af en toe melk, aardappels, paneermeel e.d. Maar dat is dan wel altijd de biologische variant. Verder eten we regelmatig makreel. (dat wordt gerookt)
  Beetje blond misschien, maar zijn deze voedingsmiddelen nu wel of niet bewerkt...
  Ik bedoel het niet als kritiek hoor. We willen graag zo gezond als mogelijk leven.
  Alvast bedankt!
  • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 17 sep 2013 om 10:50
   Graag gedaan en we gaan zeker door ;-)
  • Anonymous
   Anonymous dinsdag 17 sep 2013 om 08:40
   Hoi Williene,

   Nu heb ik het weer helder hoor! Dank-je-wel voor je heldere uitleg!

   Fijne dag en ga vooral door met je supere blog!
  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 16 sep 2013 om 13:26
   Ha,

   Sorry, het was niet mijn bedoeling om nog meer verwarring te zaaien ;-)

   Mijn 10 adviezen voor een goed voedingspatroon zeggen min of meer hetzelfde. Als je daar zoveel mogelijk naar leeft ben je heel goed bezig!

   Dit artikel gaat over bewerkt voedsel, voedsel dat bol staat van de e-nummers, de pakjes, de zakjes, de conserveringsmiddelen, etc. Biologisch is al veel beter dan regulier, want vaak minder bewerkt en mee geknoeid etc.

   Doe wat voor jou haalbaar is, ik vond dit alleen wel een goede eye-opener en duidelijk beschreven waarom we wat moeten vermijden. En dan bedoel ik met name het vermijden van E-nummers!

   Succes!
 • Han
  Han zaterdag 02 jun 2018 om 16:42
  Dag Williene, Als ik alles zo lees hoe de consument de dupe wordt dit omdat alles draait om winst bij fabrikanten dan denk ik dat het hoog tijd wordt om de staat hiervoor aan te klagen. Zij moeten de gezondheid van ons Nederland bewaken en dat wordt niet gedaan. In hoeverre is het te achterhalen dat de waarheid boven komt drijven en dat in ieder geval een ieder goed wordt geïnformeerd over ons dagelijks voedsel.
  • Smakelijck maandag 04 jun 2018 om 09:36
   Ik geef het helaas weinig kans aangezien er veel te veel belangen meespelen. Je kunt je wel aansluiten bij Foodwatch die zich hier hard voor maakt. En verder blijft het zelf opletten, zo min mogelijk bewerkt te eten en zoveel mogelijk uit eigen omgeving.
Laat een bericht achter!
260