07-01-2019

Ovenschotel Witlof-crèmesaus met gehakt #zonder pakjes en zakjes!

De vakantie is weer voorbij en we mogen weer aan het werk. Dat is even flink wennen na twee heerlijke weken vakantie! Daarom beginnen we maar met een erg makkelijk recept die je zo hebt gemaakt, dan blijven we nog een beetje in vakantiesferen en hoef je vandaag niet gelijk héél hard aan de slag. Sowieso zijn makkelijke maaltijden op een door-de-weekse dag altijd erg fijn en ik plan ze ook meestal zo in. Met schoolgaande kinderen die je van muziekles naar zwemles of sport moet brengen kun je behoorlijk veel tijd kwijt zijn, dus dan is een makkelijke maaltijd wel érg fijn. Zeker als je deze ook nog eens overdag kunt maken en 's avonds alleen in de oven hoeft te schuiven. Bewaar hem dan tussendoor wel even in de koeling.

Ik wens je alvast een fijne (werk)week toe! 

Ovenschotel Witlof-crèmesaus met gehakt  - zonder pakjes en zakjes 

Ingredienten voor 4 personen:

200 gram rundergehakt, 100 gram (biologische) spekreepjes (zie tips), 600 gram witlof, 1 ui, 1 ei, 600 gram (zoete) aardappelschijfjes (beetgaar gekookt), 200 milliliter biologische slagroom of haverroom, eventueel geraspte kaas

Voor de kruidenmix: 2 theelepels gedroogde peterselie, 1 theelepel kurkuma, 1 theelepel kerriepoeder, 0,5 theelepel nootmuskaat, Keltisch zout en peper

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden 

Snipper de ui en snijd de witlof in ringen. Verhit wat roomboter of ghee in een pan en bak hierin het gehakt met de spekjes rul. Voeg de ui en de witlof toe en bak dit even mee. Maak op smaak met wat zout en peper.

Verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de bodem van een ovenschaal. Schep hierop het gehakt-witlofmengsel.

Klop het ei met de room en de kruidenmix goed door elkaar en verdeel 3/4 over de ovenschaal. Verdeel de rest van de aardappelschijfjes over de schotel en verdeel de overige 1/4 van het roommengsel over de schaal. Bestrooi eventueel met geraspte (geiten)kaas. Schuif de ovenschotel voor 30-45 minuten in de oven.

Eet Smakelijck! 

Tips: 

  • Eet je vegetarisch? Vervang dan het gehakt door bijvoorbeeld linzen. Ik koop gedroogde linzen die ik zelf beetgaar kook en dan toevoeg aan een gerecht. Maar je kunt ook linzen in pot kopen, die kun je direct in je gerecht verwerken na uitlekken. 
  • Wij eten geen varkensvlees en dus geen spekreepjes. Je kunt deze prima weglaten, maar ook vervangen door de vegetarische bacon blokjes van de Vegetarische Slager. 
  • Wil je meer groenten? Vervang dan de aardappelschijfjes door zoete aardappel of plakjes pastinaak.Je kunt ook half om half gebruiken.

Fijne dag! 

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

14 Reacties

  • Jenny
    Jenny maandag 07 jan 2019 om 21:32
    Vandaag hebben we dit recept uitgeprobeerd. Ipv aardappelen zoete aardappelen gebruikt. Lekker recept, maar het voorbereiden kostte me toch iets meer tijd dan ik had verwacht. Maar ... we hebben weer gesmuld! Recept blijft zeker staan in onze favorieten! Dank je wel!
    • Smakelijck dinsdag 08 jan 2019 om 13:38
      Fijn dat het in de smaak is gevallen!
  • Margje
    Margje donderdag 10 jan 2019 om 21:05
    Heerlijk gegeten.. ik kan me herinneren da'k m jaaaaaren geleden idd x maakte van Maggi.. maar jouw recept is fantastisch! Ps. Ook maakte ik graag van Maggi de sperziebonen met saté herinner ik mij. Geen idee of die er nog is, maar daar doet mij jouw recept sperziebonen nasi wel aan denken, met saté dan hè
    • Smakelijck vrijdag 11 jan 2019 om 09:27
      Fijn dat het in de smaak viel! De sperziebonen met saté staat hoog op m'n lijstje, maar wacht even tot de sperziebonen iets meer in het seizoen zijn :-) Dus die komt zeker een keertje :-) Fijne dag!
  • Dineke
    Dineke vrijdag 11 jan 2019 om 17:26
    Wat ben ik blij met je 2 nieuwe recepten...vorige week voor het eerst zelf macaroni gemaakt en die vond ik gelukt. (andere kruiden) maar ik wilde je nog mailen voor de witlof-creme en nu is hij er al, wat fijn want deze lusten mijn kinderen ook allemaal graag. Hoop ze binnenkort te gaan proberen. hartelijke groeten
    • Smakelijck vrijdag 11 jan 2019 om 19:06
      Wat fijn dat je er blij mee bent! Veel succes met de recepten en hopelijk vallen ze in de smaak :-)
  • D Verboom
    D Verboom maandag 14 jan 2019 om 21:20
    Is crème tranche ipv slagroom ook mogelijk bij dit recept?
    • Smakelijck dinsdag 15 jan 2019 om 12:24
      Ja hoor, dat kan ook prima! Succes :-)
  • Geerke
    Geerke woensdag 20 mrt 2019 om 15:02
    Hoi Williëne, Kan ik ook gerookte kipreepjes in de plaats van spekreepjes gebruiken? Hartelijke groet, Geerke
    • Smakelijck woensdag 20 mrt 2019 om 19:38
      Ja hoor, geen probleem.
    • Monique
      Monique dinsdag 21 apr 2020 om 13:17
      Hoi hoi! Zou ik in plaats van crème Fraiche of room ook kokosmelk kunnen gebruiken ? Gr Monique
      • Smakelijck dinsdag 21 apr 2020 om 13:46
        Tegenwoordig is er haver creme fraiche, dat is goed te gebruiken voor dit recept.
    • Rianda
      Rianda donderdag 14 mei 2020 om 19:49
      Ha Williene, mijn eerste enummer vrije schotel!! hij was best heel goed gelukt alleen mijn saus bleef heel erg dun... weet jij hoe dat kan of hoe ik dat kan veranderen? ;-)
      • Smakelijck vrijdag 15 mei 2020 om 09:42
        Fijn! Je kunt de volgende keer een extra ei toevoegen, zodat het meer bindt! Succes!
Laat een bericht achter!
261