Aardbeien-rabarberjam!
Let op: Dit is een recept met geraffineerde suikers. Toen ik dit recept plaatste op Smakelijck was ik alleen nog maar bezig om E-nummers te vermijden en geen geraffineerde suikers.
De zomer is het ideale seizoen om fruit in te maken voor de komende winter. Jam, siropen, etc.
Er is nu volop fruit te koop, te plukken in pluktuinen en uit eigen tuin. Om jam te maken heb je vers en gaaf fruit nodig. Gebruik schone jampotten die je hebt schoongewassen in heet water met soda, en spoel ze daarna goed om met heet water. Vul de potten tot de rand en draai de deksel er goed op. Zet de jampotten op z'n kop op een houten plank of schone doek om de jam lang houdbaar te maken.
Om jam te maken gebruik ik altijd Marmello, dit is een geleermiddel zonder conserveermiddelen en te koop bij de natuurwinkel. De inhoud is verpakt in zakjes, 1 zakje is 25 gram en is te gebruiken voor 1 kilo fruit. Met dit geleermiddel hoef je in verhouding maar weinig suiker te gebruiken.
Aardbeien-rabarberjam:
Ingredienten:
600 gram aardbeien, 400 gram rabarber in kleine stukjes, 300 gram rietsuiker, 1 zakje Marmello 2
Maak de aardbeien en de rabarber schoon en doe ze in een ruime pan. Breng het fruit langzaam aan de kook onder af en toe roeren. Meng de Marmello met de suiker en voeg dit al roerend toe aan het fruitmengsel. Breng het volop aan de kook en laat de jam nog 1 minuut doorkoken. Vul de potten met de jam tot aan de rand en draai de deksels erop. Laat de potten ongeveer 10 minuten op z'n kop staan.
Succes!
IPv rietsuiker, kun je hier ook een ander soort suiker/zoetstof voor gebruiken die beter is?
GR Patricia
Dat kan zeker. Hier heb ik het ook gedaan: http://smakelijck.blogspot.nl/2012/08/bosbessenjam-met-natuurlijke-suikers.html Je kunt de bosbessen dan vervangen door aardbeien en rabarber.
De jam is echter wel korter houdbaar en bederft sneller. Je moet hem goed bewaren in de koelkast en binnen één a twee weken opeten. Het is dus handig om de jam in kleine potten te scheppen.
Succes!
Succes!
Gisteren de jam gemaakt! Was beetje dunnig, maar nu is het beter geworden, ik denk door het staan. En wat het belangrijkste is: de smaak is HEERLIJK!!
Ga het gauw nog met andere fruitsoorten en Marmello proberen.
Bedankt en ook fijne vakantie!!!
Groetjes Rietje
Groetjes, Williene