05-09-2022

Jus - Alle varianten #Zonder pakjes en zakjes!

Ik wil niet overdrijven, maar dit is echt de lekkerste jus, zonder pakjes en zakjes. Je hoeft er geen vlees voor te braden, maar je maakt het net als saus, gewoon even in een klein pannetje. Ideaal om in te vriezen, dus maak gerust een voorraadje. Ik heb gelijk alle varianten die je kunt krijgen in een pakje voor je op een rijtje gezet, dan heb je wat om uit te proberen.

Dit recept staat ook in Puur koken zonder Pakjes - deel 3, en heb er al ontzetttend veel lovende reacties op gehad! 

 

Jus Naturel - Zonder pakjes en zakjes!

Ingredienten:

30 gram roomboter of ghee, 1 eetlepel speltbloem, 150 milliliter runderbouillon, 1 eetlepel sojasaus, 1 sjalot, ½ theelepel (gerookt) paprikapoeder, snufje kruidnagelpoeder, versgemalen peper naar smaak

Bereiding:

Snipper de sjalot. Smelt de roomboter in een steelpan. Voeg de bloem toe en laat op laag vuur in zo’n 5 minuten bruin kleuren. Voeg halverwege de gesnipperde sjalot en de kruiden en specerijen toe. Let op dat het niet verbrand en roer regelmatig door. Voeg de sojasaus en bouillon toe en breng aan de kook. Maak de jus op smaak met peper en laat nog een paar minuten inkoken op laag vuur.

Jus met Uitjes

Gebruik het recept voor Jus Naturel en voeg extra toe bij de ingrediënten: 1 theelepel tomatenpuree, 1 fijngesnipperde sjalot en ½ theelepel uipoeder.

Jus Pikant

Gebruik het recept voor Jus Naturel en voeg extra toe bij de ingrediënten: 1 fijngesnipperde ui in plaats van de sjalot, 1 theelepel tomatenpuree, 1 theelepel sambal. Laat het kruidnagelpoeder achterwege.

Jus Tuinkruiden

Gebruik het recept voor Jus Naturel en voeg extra toe bij de ingrediënten: 1 theelepel tomatenpuree, 1 theelepel peterselie, ½ theelepel dragon, ½ theelepel oregano en een ½ theelepel tijm. Laat het kruidnagelpoeder achterwege.

Tips: 

Vegetarisch? gebruik dan groentebouillon. De smaak wordt dan wel iets minder intens. 

Glutenvrij? Gebruik boekweitmeel ipv speltbloem en een glutenvrije sojasaus. 

Eet Smakelijck,

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

4 Reacties

 • Geerke
  Geerke dinsdag 06 sep 2022 om 18:24
  Hey Williënne, Waar koop ik ½ theelepel (gerookt) paprikapoeder?
  • Smakelijck woensdag 07 sep 2022 om 13:15
   Supermarkt/natuurwinkel
  • Simone
   Simone zaterdag 12 nov 2022 om 08:08
   Dit is echt de allerlekkerste smaakversterkervrije jus die ik heb gegeten. Ik was echt al heel lang op zoek naar een lekkere jus. Nooit haalde het bij de zakjes die ik "vroeger" had. Steeds minder vaak had ik trek in aardappels. Maar nu... Heerlijk! Vooral de pikante is heerlijk. Super bedankt!
   • Smakelijck maandag 14 nov 2022 om 09:27
    Fijn!
Laat een bericht achter!
253