Tomatenketchup en andere manieren om je oogst te verwerken
Tomaten zijn een zeer bekende vrucht, er zijn dan ook zeer veel soorten en rassen. In de supermarkt vind je vaak maar enkele soorten, als je zelf zaait kun je al kiezen uit meerdere soorten. Tomaten zijn stevig, sappig en fris van smaak. De mogelijkheden in de keuken zijn dan ook heel divers: van pastasauzen tot salades, rauwkost, soepen en gevuld uit de oven.
Verwerken van tomatenoogst
Tomaten zijn het lekkerst als ze zongerijpt zijn. Hoogzomer is dus de beste tijd om tomaten te oogsten en te eten. Verse tomaten zijn niet lang houdbaar, daarom een aantal conserveringstips:
Invriezen: Was de tomaten en doe ze in een afsluitbaar diepvrieszakje of bak. Sluit goed af en vries de tomaten in. De tomaten zijn hierna wel enkel nog te gebruiken in bijvoorbeeld soepen en sauzen.
Passata: Met 1 kilo tomaten maak je ongeveer 750 gram tomatenpassata. Was hiervoor de tomaten, doe ze in ruime pan met een klein beetje water en smaakmakers naar keuze. Denk hierbij aan ui, knoflook en kruiden als oregano.
Breng het geheel aan de kook en laat de tomaten stuk koken tot het de gewenste dikte heeft. De mooiste passata krijg je door de saus door een passeerzeef te malen, maar fijn pureren met een staafmixer kan ook. Doe de saus in goed gesteriliseerde flessen of potten en draai ze om tot ze zijn afgekoeld.
Ketchup: Verhit 1 eetlepel olie in een pan. Voeg een gesnipperde ui toe en 1 kilo tomaten, in stukken gesneden. Voeg hierbij 70 gram tomatenpuree, 1 teen verse knoflook of 1 theelepel knoflookpoeder, 1 theelepel korianderpoeder, 2 eetlepels zoetmiddel naar keuze, flinke snuf kruidnagelpoeder, 1 eetlepel worshestershiresaus, 40 milliliter balsamicoazijn, zout en peper naar smaak.
Breng het geheel aan de kook en laat 30 minuten koken, met het deksel schuin op de pan. Roer af en toe om. Maal het geheel met een staafmixer of blender tot een puree. Breng opnieuw aan de kook en laat inkoken tot het de gewenste dikte heeft. Giet de ketchup heet in brandschone flessen, laat afkoelen en bewaar de ketchup in de koelkast.
Tomatensaus: Maak een grote pan van je lekkerste tomatensaus. Weck deze saus in potten of vries in porties in.
Tomaten op olie: Snijd tomaten in partjes of cherrytomaten door de helft. Verdeel de tomaten met de snijkant naar boven op een bakplaat. Besprenkel de tomaten met olijfolie, zout en peper en kruiden naar smaak. Voeg eventueel wat tenen knoflook toe. Droog de tomaten 4 uur in de oven op 70 graden.
Laat de tomaten afkoelen, verdeel deze over schone potten en giet een goede olie over de tomaten tot ze geheel bedekt zijn met een laag olie. Bewaar de tomaten op olie op een koele plek.
Succes!
Liefs, Williene