27-03-2012

Sauzen: Groentesaus, Kaassaus, Witte wijnsaus!

Ik kreeg behoorlijk wat aanvragen voor sausjes bij groenten. Kaassausjes, groentesausjes etc.
Gewoon een lekkere saus bij de bloemkool, broccoli, witlof etc.

Smaken verschillen, dus wat je waarbij doet is ook een beetje afhankelijk per persoon. Broccoli eten wij bijv. graag met pasta, worst/gehakt met knoflook en geraspte kaas, maar als ik het met aardappels eet vind ik het heerlijk met een champignonsaus. Witlof eten we weer graag met een kerriesaus en cashewnoten etc.

Ik geef hier een basisrecept voor witte saus. En daarna wat suggesties voor groentesaus, kaassaus en witte wijnsaus.

Je neemt gelijke delen roomboter en (spelt)bloem. Voor een saus ongeveer 30 tot 50 gram van elk. Ik doe meestal 2 eetlepels roomboter en dus ook 2 eetlepels (spelt)bloem. De roomboter smelt je in een pan, als deze helemaal gesmolten is voeg je de bloem toe. Roer dit goed op laag vuur met een garde. Dit laat je ongeveer een minuut garen op laag vuur.

Nu voeg je bouillon (Rapunzel zonder gist) toe. Scheutje voor scheutje en blijf daarbij goed roeren. Steeds de klontjes glad roeren en dan pas nieuw vocht toevoegen. Je kunt ook half water en half melk gebruiken. Stop met het toevoegen van vocht als je de saus dik genoeg vindt.

Nu maak je de saus op smaak met Keltisch zout en peper en een flinke scheut slagroom* voor de romigheid.

De basis is klaar. Deze saus kun je prima als groentesaus gebruiken over je groenten. Voeg eventueel wat extra kruiden toe. Dat kan verse peterselie zijn, of bieslook maar ook gedroogde kruiden naar smaak of wat extra bouillonpoeder.

Voor een kaassaus laat je de slagroom weg en voeg je ongeveer 100 gram geraspte kaas toe. Deze laat je rustig smelten en je blijft goed roeren. Evt. nog wat vocht/melk toevoegen als het te dik is. Het is lekker om je kaassaus op smaak te brengen met nootmuskaat. In een kaassaus is het ook lekker om meer melk dan bouillon te gebruiken. Maar voor de pittigheid wel de bouillon toevoegen.

Wil je witte wijnsaus dan blus je de roux af met een flinke scheut witte wijn. Verder maak je de saus af met bouillon, zout en peper, slagroom en evt. fijngesnipperde bieslook. Dit is zo heerlijk met witte asperges! Mmm!

*Sinds kort hebben ze bij de AH biologische slagroom! Hier zitten geen E-nummers in.

Deel via social media

 
Print recept

8 Reacties

  • Maggie
    Maggie vrijdag 10 jan 2014 om 23:25
    Hoe zou je dit zonder witmeel kunnen maken? Met volkoren tarwe lijkt me niet echt lekker... (ik eet niet tarwevrij, wel witmeelvrij).
    • Smakelijck E-nummer vrij! zaterdag 11 jan 2014 om 14:50
      Ik maak het nu altijd met speltmeel. Of volkorenmeel. Kan prima, maar wel goed roeren.

      Succes!
    • Sandra
      Sandra zondag 19 mrt 2017 om 10:44
      Ik doe het met boekweitmeel :) gaat ook prima!
  • Gerdien Lindblad
    Gerdien Lindblad woensdag 18 jul 2012 om 03:03
    Als je erg graag jachtsaus wilt, en je durft de biologische gistextract aan, dan is er een jachtsausje van natur compagnie, en ook een witte saus, en een sauce hollandaise.Er zit aan oranje nummers guarpitmeel in, en verder niets, alleen wel gistextract waarvan ze me verzekerd hebben dat het goed is uit de bio winkel, ik heb ze niet op mijn lijst gezet,( ik plaats geen gistextract op mijn e-loze lijst) maar ik durf ze zelf wel aan ( alleen de biologische dan), en ze zijn echt heel erg lekker.

    Groetjes Gerdien
  • Gerrinda
    Gerrinda vrijdag 30 mrt 2012 om 12:57
    Wat een leuke recepten weer! Bedankt want wij houden erg van sausjes. Heb je ook een recept voor een jachtsausje? Ik heb er nog geen 1 gevonden want de meeste sauzen zijn wit, maar ik vind dat bij rundvlees wel een bruin sausje hoort.:-)

    Groetjes Gerrinda
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 30 mrt 2012 om 13:25
      Alsjeblieft :-)

      Jachtsaus heb ik nog niet, maar ik zal eens experimenteren. Als het is gelukt zie je 't wel verschijnen... Ik heb wel een goed recept voor rode wijnsaus. Is ook erg lekker bij rundvlees. Zal ik ook een keer posten!

      Groetjes, Williene
  • wilma
    wilma woensdag 28 mrt 2012 om 04:25
    zo doe ik het altijd,maar geen roomboter(let nog niet erg op de nummers,schaam,schaam).Doe het ook wel voor pastasaus en dan tomaten erdoor of ketchup.En vandaag deed ik er de kaassaus bij door.
    Ook doe ik het met koude melk,als je maar goed blijft roeren.
    Groet, Wilma
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 28 mrt 2012 om 21:37
      Wat leuk Wilma! Ja, je kunt hier echt alle kanten mee op!

      Groetjes, WIlliene
Laat een bericht achter!
272