Donderdag 05 jan 2012

Witlof met kerrie-paprikasaus en peterselie-aardappelpuree!

In de zoektocht naar lekkere vegetarische gerechten kwam ik dit recept tegen. Nu keert hij regelmatig terug op tafel, zo lekker vinden we deze witlof.

Vaak maak ik een behoorlijke voorraad aardappelpuree, deze vries ik dan in porties in. Op deze manier kun je snel een goede maaltijd maken door een portie te laten ontdooien.
Gebruik voor het opwarmen geen magnetron, maar doe de ontdooide puree in een pannetje op laag vuur. Roer en verwarm tot het vocht is verdampt en voeg evt. nog een klontje roomboter toe. In dit geval de peterselie niet mee invriezen maar vers toevoegen.

Kerrie witlof:
Ingredienten:
Peterselie-aardappelpuree:
1 kilo aardappelen, melk, 2 eetl. verse peterselie, zout, peper, snuf nootmuskaat, roomboter

Witlof
750 gr. witlof, snuf zout

Kerrie-paprikasaus:
50 gr. roomboter, 50 gr. (spelt)bloem, bouillon, melk, slagroom, kerriepoeder naar smaak, zout en peper, 1 rode paprika

gezouten cashewnoten

Voorbereiding: Aardappels schillen. Witlof schoonmaken en bittere einden verwijderen. Paprika wassen en in kleine blokjes snijden en even 5 minuten bakken in een klein beetje olie. Peterselie fijnsnijden. Cashewnoten 2 minuten in een droge koekenpan roosteren.

Peterselie-aardappelpuree: Aardappels koken tot ze gaar zijn. Afgieten en fijnstampen met een scheutje melk, klontje roomboter, zout, peper en een snufje nootmuskaat en tot een romige puree mengen. Hier gaat de fijngesneden peterselie doorheen.

Witlof: In pan met gezouten water de witlof ca. 7 min. koken. Uit water scheppen en laten uitlekken.

Kerriesaus: De basis voor een zelfgemaakte saus is een roux: Smelt hiervoor de roomboter in een pan. Als de boter helemaal gesmolten is doe je de bloem erbij. Goed roeren en 1 a 2 minuten op laag vuur laten garen. Goed blijven roeren om aanbakken te voorkomen. Doe er een scheutje bouillon bij en roer totdat deze helemaal is opgelost. Roer de klontjes er goed uit. Voeg op deze manier bouillon afgewisseld met melk toe tot het de gewenste dikte heeft. Maak het op smaak met zout, peper en kerriepoeder (1 a 2 theelepels) tot je de gewenste smaak hebt. Voeg nog een scheut room toe voor een lekkere romige saus. Als de saus klaar is roer je de gebakken paprikablokjes er door heen. Doe de gekookte witlof in een schaal, giet de saus erover en strooi er wat cashewnoten over. Serveer met de peterselie-aardappelpuree.

Aantal personen: 4

Brandnetels, je kent ze wel. Stekelige prikplanten die over het algemeen alleen maar lastig...
lees verder
Er zijn maar weinig ijsjes te koop zonder E-nummers, of zonder (fructose) glucosestroop. Bij de...
lees verder
Dit filmpje deel ik graag met jullie. Gewoon om je weer even bewust te worden wat een kind op een...
lees verder
Zoals beloofd het lasage recept! Een heerlijke groente lasagne wat met de pompoen ook een...
lees verder
Gisteren ben ik begonnen met dag 1 van het sap-vasten. Ik kan me voorstellen dat jullie je...
lees verder
Kikkererwten zijn bijzonder populair. Ze zitten boordevol mineralen maar ook met vezels en...
lees verder

21 opmerkingen
  • Anonymous
    Anonymous maandag 21 apr 2014 om 15:02
    Hoi Williene,

    Wat een geweldige site heb je. Heerlijk om op rond te snuffelen en je recepten uit te proberen. Ik moet zeggen dan ik sinds de rigoureuze draai aan mijn eetpatroon en de door jouw aangerade voedingssuplementen, een stuk beter in mijn vel zit, heerlijk!
    Nog een vraagje over de melk die in de aardappelpuree moet. Dat is toch niet de gewone koemelk? Met sojamelk koken vind ik zelf nooit zo lekker, je proeft het altijd terug.

    Ben benieuwd!
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 21 apr 2014 om 17:36
      Dankjewel! Wat fijn om te horen dat je veel beter in je vel zit! Super!

      Voor dit recept kun je ook wat amandelmelk (let op dat het zonder toevoegingen is of suikers) of andere plantaardige melk gebruiken, of gewoon rauwe melk als je daaraan kunt komen. Rauwe melk bevat nog heel veel voedingsstoffen, ipv de gepasteuriseerde 'dode' koemelk.

      Succes!
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 25 mrt 2014 om 19:00
    Ja, witlofsalade eten we wel vaker, erg jammie altijd. We hebben de saus gewoon geprobeerd op rauwe witlof en het viel ons niet tegen in ieder geval. Misschien niet een traditionele combi maar ach. Ik heb de witlof in kleine stukjes gesneden met een aantal radijsjes, een stengel bleekselderij, een ui, een halve appel en een klein tomaatje. De saus er goed heet bij doen dan gaart het net een beetje maar blijft het toch nog fris.
    • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 26 mrt 2014 om 10:34
      Klinkt goed! Ga ik ook eens proberen, bedankt voor het delen!
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 25 mrt 2014 om 08:51
    Is dit ook lekker met rauwe witlof? Hier thuis gruwelen we allemaal van gekookte witlof.
    • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 25 mrt 2014 om 14:33
      Nee, dat denk ik niet ;-) Rauwe witlof is lekkerder in een salade met bijv. mandarijn of appel e.d. Er staat wel een witlofsalade bij de index!

      Succes!
  • Anonymous
    Anonymous donderdag 21 nov 2013 om 21:16
    Nou Williene, je verdiend een dikke pluim met dit super lekkere recept! Sinds we jouw blog lezen eten we minimaal 1x in de week vegetarisch. Als we vegetarisch eten is dit altijd à la Williene: succes verzekerd! Dank-je-wel voor het delen en ga zo door!

    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 22 nov 2013 om 11:23
      Dankjewel zeg! Wat een mooi compliment!
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 08 nov 2013 om 18:06
    Super bedankt! Ik ga het van de week gelijk proberen.

    Groeten,
    Caroline
  • Anonymous
    Anonymous vrijdag 08 nov 2013 om 13:22
    Hoi williene,

    Doordat mijn dochtertje melk en soja allergie heeft, was ik opzoek naar een kerriesaus. Nu vraag ik me af kan ik ook inplaats van roomboter, olie of kokosolie gebruiken. De melk vervang ik gewoon door rijstemelk. En wat voor bouillon gebruik jij (vlees of groente).

    Alvast bedankt.

    Groeten,
    Caroline
    • Smakelijck E-nummer vrij! vrijdag 08 nov 2013 om 16:13
      Ha,

      Ja hoor, dat kan zeker. Ik gebruik meestal gewoon groentebouillon. Maar het maakt niet echt heel veel uit. Succes!
  • Jan Z
    Jan Z donderdag 21 mrt 2013 om 19:05
    Hallo,

    Vandaag dit recept geprobeerd, en het was héérlijk!!
    Sowieso benik een groot liefhebber van witlof, maar dit was weer eens een zeer smakelijke variant!!
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 21 mrt 2013 om 19:35
      Erg leuk om te horen, dankjewel voor je reactie!

  • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 11 mrt 2013 om 10:13
    Hoi Jenny,

    Leuk om te horen en fijn dat het is gelukt! Heb je de meel even laten meebakken? Dan verdwijnt de meelsmaak namelijk. Dit duurt ongeveer een minuutje.

    Succes!

    Groetjes, Williene
  • vlottefloor
    vlottefloor zaterdag 09 mrt 2013 om 12:56
    Hoi Williene,

    Zocht al langer naar een kerriesaus. Ben namelijk gek op de kerriesaus van Maggi maar word niet vrolijk van alle toevoegingen.
    Gisteravond jouw saus gemaakt en gelukt!!
    Vind kruiden toevoegen altijd lastig. Te flauw, dan weer te pittig.
    Maar ik stond ervan te kijken hoe gemakkelijk het gaat. Lekker met de paprika erin.
    Vond wel de meelsmaak (had speltbloem gebruikt) terug. Heb er dus flink wat room bijgedaan.

    Had nog verse peterselie en bieslook.
    Ga volgende keer weer verder met experimenteren. Ben ook altijd fan van verse koriander maar nu niet in huis.

    Dank je wel!

    Jenny
  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 11 jan 2012 om 20:15
    Hoi,

    Bedankt voor je reactie. Een magnetron schijnt alle (iig veel) voedingsstoffen uit je voedsel te halen. Hierover zijn de meningen erg verdeeld, ik heb er (bewust) geen een meer. Uit babyvoeding e.d. schijnt het ook de voedingsstoffen te halen (volgens sommige artsen).

    En je kunt je gerechten ook heel gemakkelijk opwarmen op het fornuis, dan neem ik liever het zekere voor het onzekere. Je kunt bijv. je eten ook au bain marie (dus op een pan heet water) verwarmen, dat gaat ook prima.

    Hopelijk heb ik je vraag zo voldoende beantwoord? Anders hoor ik het wel!

    Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous woensdag 11 jan 2012 om 20:07
    Hoi Williene,
    Ik vraag me al langere tijd af waarom gerechten niet opgewarmd mogen worden in de magnetron.
    Ik doe het regelmatig, wat is er zo slecht aan ?
  • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 10 jan 2012 om 10:52
    Hoi Jolanda,

    Room kun je wel vervangen door yoghurt, de smaak zal dan wel wat anders worden, kijk alleen wel uit, yoghurt kan niet goed tegen verhitting, dus niet meer laten koken, dan gaat het schiften.
    Monchou zou ik niet doen, dat gaat denk ik nog sneller schiften. Creme fraiche kun je dan wel weer goed gebruiken in warme gerechten.

    Succes ermee!

    Groetjes, Williene
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 10 jan 2012 om 10:16
    Het lijkt me heel lekker!
    Ik ga het vandaag eens uitproberen.
    Ik had nog wel een vraag:
    weet je of je de room ook kunt vervangen door yoghurt of monchou?

    Groetjes van Jolanda.
  • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 05 jan 2012 om 18:23
    Leuk! Succes ermee!
  • Anonymous
    Anonymous donderdag 05 jan 2012 om 13:04
    Dit ga ik zeker een keer uitproberen!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190