Vrijdag 11 mrt 2011

Champignonragout-saus-soep!

Dit is echt een basis recept. Een ragout, een saus of een soep,het kan allemaal met dit recept!

 

Je hebt nodig:

Champignons of een mengsel van champinons/kastanjechampignons/bospaddestoelen, Sjalotjes (uitje is ook prima), flinke eetlepel (spelt)bloem, flinke eetlepel roomboter, bouillon, slagroom (bio AH) of haver-room, verse of gedroogde kruiden, Keltisch zout en peper

Laat de roomboter smelten in de pan. Als deze gesmolten is voeg je het fijngesnipperde sjalotje toe en bakt deze, op een laag vuur, wat glazig. Voeg de fijngesneden champignons toe. Laat deze lekker aanbakken tot ze hun vocht beginnen te verliezen. Dit zal na zo'n 4 minuten zijn. Je voegt nu de bloem toe. Dit is een kritiek moment. Je moet heel goed blijven roeren en vooral niet in paniek raken. De bloem zal gaan klonten en je zult denken dat het nu helemaal mis gaat :-) Rustig blijven roeren en ongeveer 1 minuut de bloem mee laten bakken op laag vuur. Nu voeg je scheutje voor scheutje bouillon erbij. Na elke scheut flink roeren en wachten tot het vocht goed is opgenomen anders komen er klontjes.
 
1. Wil je ragout? Laat deze basis dan een beetje stevig en maak hem op smaak met zout en peper, kruiden als bieslook of peterselie en voeg een scheut room toe. Lekker bij rijst en gebakken groenten of in zelfgemaakte bladerdeegbakjes.
 
2. Wil je saus? Dan maak je de basis op goede sausdikte met bouillon en je voegt een paar flinke scheuten room toe tot je saus mooi romig van smaak is. Proeven dus! Op smaak brengen met Keltisch zout en peper en eventueel met verse kruiden als peterselie of bieslook.
 
3. Wil je soep? Verdun dan de basis met bouillon tot een goede soepdikte en doe hier ook de room bij voor een romige soep (dit mag gerust 100-150 milliliter zijn. Verse kruiden naar smaak toevoegen. In champignonsoep is het ook heerlijk om een flinke scheut port of rode wijn toe te voegen. Ook de soep kun je verder op smaak brengen met Keltisch zout en peper.
 
Eet smakelijck!
 
Liefs, Williene
Ik vond het eigenlijk nog wat vroeg, maar ik werd overspoeld met vragen over gevulde...
lees verder
Dadels zijn bij mij een favoriet ingrediƫnt geworden. Ze zijn wel erg zoet, maar zitten...
lees verder
Een tijdje geleden werd ik gevraagd om mee te doen aan een 14-daagse kiwi-challenge! Ik kreeg...
lees verder
In mijn 'geheime recept' gaat veel tijd zitten, maar ik moet jullie natuurlijk ook niet...
lees verder
In de supermarkt vind je (bij mijn weten) geen E-nummer vrije wraps/tortilla's. Als wij dus wraps...
lees verder
Vorige week is de voorverkoop van Smakelijck Winter gestart. In dit boek vind je veel winterse...
lees verder

14 opmerkingen
  • Anonymous
    Anonymous maandag 11 feb 2013 om 13:28
    ipv slagroom gebruik ik kokosmelk uit een pakje (is geen zuivel).
    Ook een teentje knoflook erdoor is lekker.
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 11 feb 2013 om 17:31
      Goed idee van de kokosmelk! Knoflook doe ik er ook wel eens in, inderdaad!
  • Mieke
    Mieke maandag 17 sep 2012 om 19:14
    Ha Williene,
    Hoeveel boter en bloem heb je nodig om 11/2 liter champignonsoep te maken?
    Dan is een eetlepel van beiden toch niet genoeg?
    Groetjes
    Mieke
    • Smakelijck E-nummer vrij! maandag 17 sep 2012 om 21:34
      Hoi Mieke, Ik zou dan 2 a 3 eetlepels van ieder nemen. Dan heb je in ieder geval genoeg!

      Succes ermee!
  • Smakelijck E-nummer vrij! woensdag 16 mei 2012 om 15:07
    Hoi,

    Ik gebruik vaak bieslook of peterselie. In deze soep vind ik bieslook lekker, zorgt voor net wat extra pit.

    Succes!

    Groetjes, Williene
  • Corine
    Corine woensdag 16 mei 2012 om 13:11
    Hoi Williene welke verse kruiden kan ik t beste door de soep doen? Grtjs Corine
  • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 12 jan 2012 om 17:47
    Bedankt voor je reactie! Fijn dat het smaakte!
  • Anonymous
    Anonymous donderdag 12 jan 2012 om 13:40
    Bedankt voor dit recept, het is heerlijk.
    We aten eigenlijk altijd soepen en sauzen uit een pakje. Maar ja, al die e nummers willen we niet meer. De chinese tomatensoep was ook heerlijk. Ik ga in ieder geval meer recepten van je proberen, nogmaals hartelijk bedankt.
  • Anoniem
    Anoniem dinsdag 11 aug 2015 om 11:32
    Afgelopen zondag heb ik de soep gemaakt. Heerlijk!!! Een pakje champignonsoep uit de winkel zie je mij niet meer kopen; voortaan maak ik het lekker zelf! Dank je voor het delen van het recept.
    • Smakelijck dinsdag 11 aug 2015 om 13:59
      Kijk, daar doe ik het voor ;-) Superleuk!
  • agnes
    agnes maandag 28 dec 2015 om 11:38
    Wat voor boulion gebruikje kip groente rundvlees ?
    • Smakelijck maandag 28 dec 2015 om 12:12
      Ik gebruik altijd groenten of kruidenbouillon. Deze zijn als enige goed verkrijgbaar zonder E-nummers en suikers. Ik gebruik Rapunzel zonder gist.
  • Ineke
    Ineke zaterdag 02 apr 2016 om 18:20
    Heerlijk was de soep. Ik had vooraf soepvlees met ( goede ) bouillonpoeder en een ui getrokken. Daarna gehaktballetjes gemaakt en even meegetrokken. De ( bovenstaande ) roux gemaakt met deze getrokken bouillon. Nog een tip: valt de soep te dun uit dan kan je van speltmeel en water een "papje" maken en door de soep roeren. Dan wordt het wat meer gebonden. Groet Ineke
    • Smakelijck maandag 04 apr 2016 om 09:20
      Fijn dat het goed gesmaakt heeft! Klinkt heerlijk met gehaktballetjes!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190