P1040180
Donderdag 24 mrt 2016

Voorjaarstaart!

Een heerlijke luchtige slagroomtaart met friszure Lemon Curd en zoete blauwe bessen, met deze taart steel je absoluut de show! Erg lekker door de zurige Lemon Curd, maar als je daar niet zo van houdt, kun je 'm natuurlijk ook bestrijken met suikervrije jam, of vullen met jam en afstrijken met room. 

Geniet ervan!

Voorjaarstaart

Ingrediënten per biscuit: (ik heb 3 biscuit lagen gebakken!)

2 eieren, 40 gram kokosbloesemsuiker, 35 gram speltbloem, 1 theelepel bakpoeder, rasp van een halve citroen

Ingrediënten voor de vulling:

250 gram mascarpone, 250 milliliter slagroom, 3 eetlepels biologische honing, halve theelepel vanille poeder (of merg van 1 stokje)

Ingrediënten voor de versiering:

Lemon Curd en blauwe bessen en rasp van 1 biologische citroen

Bereiding:

Per biscuit laag:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakvorm van 20 centimeter met bakpapier en vet de rand licht in.

Klop de 2 eieren met de kokosbloesemsuiker tot een luchtige massa, dit neemt ongeveer 3 x toe in volume!

Weeg de droge ingrediënten af met daarbij de citroenrasp en spatel dit met een metalen lepel door het luchtige beslag.

Giet het beslag in de vorm, en tik even flink tegen de onderkant zodat luchtbelletjes verdwijnen en het beslag zich gelijkmatig verdeelt.

Bak de biscuit in ongeveer 10 minuten gaar, controleer met een satéprikker.

Haal de cake uit de vorm en laat afkoelen op het bakpapier, verwijder daarna heel voorzichtig het bak papier (deze kant gebuik ik als bovenkant!).

Voor deze taart (zoals foto) moet je dus 3 x een biscuit bakken! Maar omdat het bakken maar 10 minuutjes duurt, is dat zo gebeurd. Je kunt natuurlijk ook 1 één keer een hoge biscuit bakken en dan netjes in 3 laagjes snijden. 

Voor de vulling klop je de mascarpone met de honing en vanille tot een romige massa en zet aan de kant. Klop nu de slagroom redelijk stijf, voeg dan de geklopte mascarpone toe en klop nog even door op hoge stand tot een stevige room.

Als de biscuits zijn afgekoeld leg je de eerste op een mooi bord of plateau en bestrijk gelijkmatig met behulp van een paletmes de helft van de room op deze laag, laat de zijkanten lekker ‘robuust’. Leg de volgende biscuit erop en bestrijk met de rest van de room. Leg nu de laatste biscuit er op, let op doe de onderkant boven, want die is vaak gladder! Zet de taart weg in de koelkast.

Maak de lemon curd volgens het recept van Smakelijck. Ook deze kun je in de koelkast bewaren.

Een uurtje voordat je de taart wilt gaan eten, verwarm je de lemon curd iets tot deze weer redelijk vloeibaar is. Laat ietsje afkoelen, maar houd ‘m vloeibaar. Giet de lemon curd over de taart en laat het er mooi afdruipen langs de zijkanten. Versier royaal met blauwe bessen en citroenrasp.

Ik wens je hele fijne dagen!

Liefs, Williene

Voor mijn verjaardag een aantal weken geleden kreeg ik van mijn man en kinderen een fantastische...
lees verder
Risotto is erg Smakelijck! Maar het vergt wat oefening, tijd en geduld! Risotto heeft veel...
lees verder
Dit recept vond ik op een Amerikaanse site. Het leek me een heerlijke taart/cake voor de...
lees verder
  Als je een courgette-plant in de tuin hebt staan, dan heb je meestal een overschot...
lees verder
Het is zover! Smakelijck Zomer ligt bij de drukker en er worden duizenden exemplaren...
lees verder
Dit is niet echt een recept maar meer een idee om je groenten eens anders te eten :-) Vooral...
lees verder

17 opmerkingen
  • yvonne rietveld
    yvonne rietveld donderdag 24 mrt 2016 om 19:00
    Als ik een taart glutenvrij wil maken (m.n. voor mijn kleinzoon), kan ik dan 1 op 1 de smeltmeel vervangen door b.v. amandelmeel of kokosmeel? groet, Yvonne
    • Smakelijck donderdag 24 mrt 2016 om 21:02
      Dan zou ik liever dit recept gebruiken: http://www.smakelijck.nl/recepten/biscuitbodem-zonder-meel-en-suiker-/ De vulling kun je dan wel met bovenstaand recept doen. Succes!
  • Anita
    Anita dinsdag 29 mrt 2016 om 21:18
    Ik heb nu 2 x de lemon curd gemaakt, maar er zit een metaalsmaak aan. Hoe kan ik dit voorkomen? Overigens was de taart ook zonder de curd heerlijk!
    • Smakelijck woensdag 30 mrt 2016 om 08:42
      Hoi, dat is vreemd? Ik zou niet weten waar dat aan kan liggen... Misschien te lang op het vuur gehad dat hij daardoor wat aan de bodem ging hechten?
      • Anita
        Anita woensdag 30 mrt 2016 om 12:48
        de eerste keer laten afkoelen in een tefalpannetje. Nu in een roestvrijstalen pannetje gedaan, gelijk eruit gehaald en in een plastic bakje gedaan. Maar hetzelfde effect. Ik ga wel eens googlen.
  • Marieke
    Marieke woensdag 30 mrt 2016 om 19:08
    Wauw, die taart ziet er leuk en lekker uit!!
    • Smakelijck donderdag 31 mrt 2016 om 13:11
      Dankje!
  • Marjolein
    Marjolein maandag 04 apr 2016 om 10:37
    Wat een heerlijke taart! Afgelopen weekend was ie dé eyecatcher op de verjaardag van mijn dochter. Bedankt Williene!
    • Smakelijck maandag 04 apr 2016 om 12:07
      Super! Fijn dat het goed in de smaak is gevallen! En natuurlijk gefeliciteerd met je dochter!
  • Linda
    Linda dinsdag 21 jun 2016 om 09:39
    Wat een gave taart. Ik heb alleen volkoren speltmeel in huis, zou ik de bloem 1 op 1 kunnen vervangen?
    • Smakelijck dinsdag 21 jun 2016 om 11:32
      Je kunt de meel ook zeven, dan heb je bloem ;-) Anders wordt de biscuit wel erg compact denk ik. Succes!
  • Ruth
    Ruth woensdag 02 nov 2016 om 09:44
    Hoelang van te voren kan ik deze taart alvast gedeeltelijk maken? En hoelang zou ik de lemon curd in de koelkast of vriezer kunnen bewaren?
    • Smakelijck woensdag 02 nov 2016 om 12:41
      De biscuits kunnen goed worden ingevroren. De curd denk ik ook, of 3 dagen in de koelkast. Succes!
  • Marijke
    Marijke donderdag 13 apr 2017 om 22:28
    Wat voor bakpoeder gebruik jij?
    • Smakelijck vrijdag 14 apr 2017 om 13:28
      Wijnsteenbakpoeder van It's Amazing.
  • Marja
    Marja donderdag 22 jun 2017 om 11:28
    Deze taart zaterdag gebakken voor vaderdag. Viel heel goed in de smaak, dit wordt een blijvertje!
    • Smakelijck donderdag 22 jun 2017 om 16:48
      Leuk! Fijn om te lezen!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190