Vrijdag 20 mrt 2015

Suikerzoet! #3

Dat was een hele schok, afgelopen woensdag, toen de suikerlijst gepubliceerd werd. Want waarom stond kokosbloesemsuiker erop, en honing? Dat zijn toch natuurlijke suikers, deze horen toch helemaal niet op deze lijst? Maar ook deze suikers horen op de lijst, al zijn ze niet allemaal even schadelijk als bijvoorbeeld kristalsuiker en chemische zoetstoffen. Toch horen ze wel op de lijst van de zgn. suikernamen.

Mag je dan helemaal geen suiker meer? 

Zoals ik al schreef, het mag best een beetje minder, met al die suiker. Helemaal zonder hoeft niet, maar het is wel raadzaam om drastisch te gaan minderen. Niet alleen omdat je lekkerder in je vel gaat zitten maar ook voor je gezondheid.

Eet je dan helemaal geen zoetigheid meer?

Jawel hoor, maar heel beperkt. Er zijn een aantal suikers minder bewerkt of het zijn natuurlijke suikers. Maar dat betekent niet dat natuurlijke suikers onbeperkt gebruikt kunnen worden. Suikers blijven suikers. Ook al gebruik je natuurlijke suikers, je blijft wel gewend aan de zoete smaken van suiker. Daarom raad ik altijd aan om ‘af te kicken’ van zoet. Ook van natuurlijk zoet!

Maar dat hoeft natuurlijk niet elke dag! In het weekend, op een feestdag of een speciale dag is het natuurlijk heerlijk om eens een lekkere, zoete traktatie op tafel te zetten! En daarvoor gebruik ik dan de natuurlijke suikers. Op deze manier blijft het gebruik qua prijs ook prima te doen.

Van maandag tot vrijdag gebruik ik zelf geen natuurlijke suikers, met uitzondering van af en toe wat biologische honing. In het weekend wordt er lekker gesnoept van zelfgebakken lekkers mét natuurlijke suikers! Voor de kinderen maak ik doordeweeks wel eens iets met natuurlijke suikers, áltijd beter dan een koekje of snoepje met geraffineerde suikers, maar ook voor hen probeer ik het gebruik van natuurlijke suikers te beperken.

Zelf heb ik 2 favorieten voor wat betreft natuurlijke suikers. En daar laat ik het bij. Er komen steeds nieuwe, zogenaamde natuurlijke suikers op de markt. Vaak erg bewerkt, bevat veel fructose of het zet je lichaam op het verkeerde spoor door de zoete smaak, maar weinig calorieën. Daarom heb ik besloten om er maar enkele te gebruiken, waarvan ik zeker weet dat ze mijn lichaam niet belasten. Dit zijn kokosbloesemsuiker (ook te vervangen voor palmsuiker) óf biologische honing.

  • Natuurlijke suikers hebben een aantoonbaar lagere glycemische index (GI) waardoor ze je bloedsuikerspiegel veel minder snel laten stijgen dan gewone, geraffineerde suiker zoals bijvoorbeeld witte suiker en rietsuiker.

     

  • Natuurlijke suikers bevatten vitaminen, mineralen en antioxidanten, zodat ons lichaam niet belast wordt met zogenaamde lege voedingsstoffen.

     

  • Door het gebruik van natuurlijke suikers heb je dus geen last van energie-dips, hyperactiviteit en het belasten van je lichaamsorganen. Blijf wel opletten, want ieder lichaam reageert anders op bepaalde voedingsstoffen en dus ook op (natuurlijke) suikers.

     

En dan is er nog fruit, boordevol natuurlijke suikers…

Fruit is een natuurlijk product die je zoveel mogelijk in z’n geheel moet eten. Fruit zit boordevol vezels, vitaminen en voedingsstoffen. Deze vezels en voedingsstoffen vertragen de opname van de suikers en daarom heb ik geen enkele moeite met het eten van fruit. Dat past, wat mij betreft prima in een suikervrij dieet.

Het gaat met name om de geraffineerde suikers die zoveel mogelijk vermeden moeten worden. Zeker in de hoeveelheden die tegenwoordig aan ons voedsel worden toegevoegd.

Maar wat eet je dan tussendoor?

Kijk eens op deze blog. Daar kun je tips vinden voor heerlijke, suikervrije tussendoortjes!

Ik wens je veel succes, het is de moeite waard!

Fijne dag!

Liefs, Williene

Wat een prachtige dag was het afgelopen zaterdag! De tweede editie van Heel Putten Bakt...
lees verder
Het volgende recept kwam ik tegen uit de makkelijke keuken van 24kitchen. Het stond in het...
lees verder
Dit heerlijke brood is lekker om te eten bij een lekkere kom soep, als lunch of wanneer je...
lees verder
Het is weer bijna Oudjaarsavond! Oliebollenavond. Ga je ze zelf bakken? Dan help ik je op weg met...
lees verder
Kinderen zijn vaak dol op vissticks. En menig volwassene ook :-) Vooral vissticks met wortels en...
lees verder
Geweldig, dit recept voor chocolademousse. Het is zo klaar, en het is gezond ook! Je kunt het...
lees verder

13 opmerkingen
  • mamavanzes
    mamavanzes vrijdag 20 mrt 2015 om 10:08
    Vind persoonlijk dat je in je recepten toch nog vrij veel suiker gebruikt. Vrijwel al je recepten met suiker pas ik aan; vaak is een kwart van wat je aangeeft, al voldoende! Iets meer kaneel of koekkruiden bv maakt dat je toch een goede smaak hebt, is mijn ervaring. plus dat kokosbloesemsuiker een vermogen kost en honing van de imker is ook niet goedkoop, dus zo bespaar ik weer op de kosten!
    • Smakelijck vrijdag 20 mrt 2015 om 10:34
      Dat kan inderdaad kloppen. Als je langer suikervrij eet wordt alles al snel te zoet. Voor mezelf doe ik ook vaak minder. Maar mijn recepten moeten ook lekker zijn voor diegene die beginnen met suikervrij eten, of voor visite die niets heeft met suikervrij. Als je zelf al wat langer zonder suiker eet dan kun je inderdaad steeds wat meer afbouwen. Succes!
    • rita
      rita zaterdag 21 mrt 2015 om 15:18
      Ha Mama van zes,( hier ook mama van zes) dus jij doet het ook met minder suiker, ja ik ook, vind het anders behoorlijk zoet, zo zie je maar weer hoe je aan smaak kan veranderen .Ik lust de taart uit de winkel niet eens meer@@ Dus als ik het goed begrijp doe jij als je 100 gram palmsuiker toe moet voegen het met 25 gram. Zo weinig doe ik het weer niet, meestal de helft. Hoe worden je baksels dan, heb je dan niet te weinig volume? wordt het wel luchtig? En hoe doe jij het Williene, ook met de helft ongeveer? Ik maak steeds de quinoarepen, heerlijk zijn ze, maar wel zoet, dus pas dacht ik : ik laat de appelstroop weg, alleen de honing, maar toch mist je dan de appelstroop die het zo lekker maakt, dus de volgende keer proberen met van allebei de helft. Ik doe er trouwens gepofte rijst in van het merk Smaakt te koop oa bij hoogvliet ipv de quinoa, ik zou niet weten waar je dat kan halen? Net als gepofte spelt, waar koop je dien williene? Het zijn dus niet echt Quinoa repen, maar wel super lekker met de gepofte rijst. Nou ik zou zeggen, ga door met bloggen, vind die informatie erg interessant. Groetjes maar weer
    • rita
      rita zaterdag 21 mrt 2015 om 15:18
      Ha Mama van zes,( hier ook mama van zes) dus jij doet het ook met minder suiker, ja ik ook, vind het anders behoorlijk zoet, zo zie je maar weer hoe je aan smaak kan veranderen .Ik lust de taart uit de winkel niet eens meer@@ Dus als ik het goed begrijp doe jij als je 100 gram palmsuiker toe moet voegen het met 25 gram. Zo weinig doe ik het weer niet, meestal de helft. Hoe worden je baksels dan, heb je dan niet te weinig volume? wordt het wel luchtig? En hoe doe jij het Williene, ook met de helft ongeveer? Ik maak steeds de quinoarepen, heerlijk zijn ze, maar wel zoet, dus pas dacht ik : ik laat de appelstroop weg, alleen de honing, maar toch mist je dan de appelstroop die het zo lekker maakt, dus de volgende keer proberen met van allebei de helft. Ik doe er trouwens gepofte rijst in van het merk Smaakt te koop oa bij hoogvliet ipv de quinoa, ik zou niet weten waar je dat kan halen? Net als gepofte spelt, waar koop je dien williene? Het zijn dus niet echt Quinoa repen, maar wel super lekker met de gepofte rijst. Nou ik zou zeggen, ga door met bloggen, vind die informatie erg interessant. Groetjes maar weer
      • Smakelijck zaterdag 21 mrt 2015 om 21:05
        Hoi Rita, Ik doe vaak 75%, dus ipv 100 gram 75. Gepofte spelt koop ik van Smaakt, bij de Plus hebben ze dat hier. Gepofte rijst heb ik ooit héél lang gezocht, kon ik nergens vinden ;-) Zal eens kijken of ze dat ook hebben, hier. Gepofte quinoa koop ik in de natuurwinkel. Succes weer!
        • rita
          rita maandag 23 mrt 2015 om 14:27
          Ha Williene, benkt ik zal eens gaan kijken bj de plus. de gepofte rijst hebben ze bij de ene hoogvliet wel, de andere niet, in woudenberg wel, dus als je in de buurt bent....
  • Anneke
    Anneke vrijdag 20 mrt 2015 om 10:57
    Ha Williene, Toch nog even een vraagje over oerzoet. Dit is toch ook een ongeraffineerde suiker. Hoe komt het dan dat het je bloedsuikerspiegel zo beïnvloed?
    • Smakelijck vrijdag 20 mrt 2015 om 11:54
      Oerzoet is minder geraffineerd dan gewone rietsuiker, toch laat het de bloedspiegel nog steeds stijgen omdat het een vorm van rietsuiker is. Als je dit enkel in het weekend een keer gebruikt, dan is dat nog wel te overzien, maar zou het zeker niet dagelijks gebruiken. Succes!
  • Anneke
    Anneke vrijdag 20 mrt 2015 om 11:58
    Ok, dankjewel! Ik zag op de site van Pit&Pit; dat de kokosbloesemsuiker daar niet zo heel duur is, dus ga ik dat maar eens proberen!
  • Mevrouw Wispeltuut
    Mevrouw Wispeltuut vrijdag 20 mrt 2015 om 11:58
    Wat betreft het eten van fruit in z'n geheel... Ik eet een kiwi met schil. Mensen zitten me altijd aan te kijken alsof ik gek ben, maar ik lust niet meer zonder. Het geeft een zure bijsmaak; ik vind dat smaakvoller. Een kiwi zonder schil vind ik maar flauw. En de 'haartjes' wrijf ik eraf. De schil bevat ontzettend veel vezels, schijnt, dus het is ook nog eens gezonder! Je hebt gewoon gelijk. Als de suiker er niet in hoort, waarom zouden we het dan aan werkelijk nagenoeg alles toevoegen. Bedankt voor deze 'herinnering'...
    • Smakelijck zaterdag 21 mrt 2015 om 21:05
      Oh, dat hoor ik meer inderdaad, dat ze dat doen. Maar daar moet ik ook niet aan denken. Toch maar eens proberen dan ;-) Bedankt voor je tip!
    • Sandra
      Sandra maandag 23 mrt 2015 om 11:01
      In Nieuw-Zeeland (toch kiwiland bij uitstek!) werkte ik een tijdje op een vakantiepark en daar zag ik kinderen ook kiwi's eten met schil. Het was nooit in me opgekomen maar zo zie je maar weer, zij groeien zo op en vinden het heel normaal! Heb het zelf alleen nog niet geprobeerd :) wel kook ik altijd aardappels in de schil, ook voor puree, vanwege de vitamine in (of net onder de schil). Scheelt ook weer werk!
      • Smakelijck maandag 23 mrt 2015 om 12:13
        Dat laatste doe ik inderdaad ook altijd. Scheelt heel veel werk ;-) Kiwi's ook maar eens proberen ;-)
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190