Vrijdag 31 okt 2014

Jus en Jonnie Boer's gehaktballen!

Jonnie Boer, de bekende drie sterren-chefkok van het restaurant 'De Librije' deelde ooit zijn recept voor de lekkerste gehaktballen in de Allerhande. Het is niet helemaal origineel want het sjalotje en de knoflookpoeder horen er officieel niet in. De paneermeel maak ik altijd zelf van glutenvrije boekweitcrackers die ik fijnstamp of maal in de keukenmachine. Maar je kunt ook een boterham nemen of andere crackers die je even fijnmaalt. Deze gehaktballen zijn erg lekker bij een stamppot, en jus mag daar eigenlijk ook niet bij ontbreken. Héérlijk bij de hutspot die ik afgelopen woensdag plaatste! 

Gehaktballen van Jonnie Boer!

Ingrediënten voor 6 kleine ballen gehakt:

250 gram rundergehakt, 1 fijn gesneden sjalotje, 1 ei, 50 gram paneermeel, 1 eetlepel Tamari, 1 eetlepel mosterd, flinke snuf cayennepeper, flinke snuf knoflookpoeder, Keltisch zout en peper, roomboter (of Ghee) om in te braden

Bereiding:

Meng alle ingrediënten goed door elkaar en draai er 6 kleine balletjes gehakt van of 4 grotere. Smelt roomboter in een braadpan en braad de ballen rondom bruin. Voeg een scheutje water toe, doe het deksel op de pan en braad de ballen in ongeveer 10-15 minuten gaar op laag vuur.

Jus!

Ingrediënten:

Braadvocht van de gehaktballen, 1 fijngesneden sjalot, 2 eetlepels roomboter, 1 eetlepel speltbloem (voor glutenvrij: boekweitmeel), bouillon of overgebleven kookvocht (van bijvoorbeeld de hutspot), 100 gram in plakjes gesneden kastanjechampignons, 1 eetlepel Tamari, 1 eetlepel tomatenpuree

Bereiding:

Smelt de roomboter in een steelpannetje. Laat de boter op laag vuur lichtbruin kleuren. Voeg de bloem toe en blijf roeren tot je een mooie roux krijgt, bak ongeveer een minuut op laag vuur mee. Voeg scheutje voor scheutje de bouillon of het overgebleven kookvocht toe tot je een mooie sausdikte krijgt.

Roer ondertussen de aanbaksels los in de braadpan waar de gehaktballen in gebraden zijn. Fruit hierin de fijngesneden sjalot en kastanjechampignons. Bak even 5 minuten totdat de champignons hun vocht verliezen. Voeg nu de ketjap en tomatenpuree toe en de roux op sausdikte. Meng goed met elkaar en maak eventueel verder op smaak met zout en peper. Als de jus te dik is, voeg dan wat extra bouillon of kookvocht toe.

Tip: Wil je vegetarische jus? Fruit dan de sjalot en kastanjechampignons aan in een flinke lepel roomboter en volg verder het recept! 

Eet smakelijck!

Liefs, Williene

En we gaan gelijk maar door! Deze lekkere saus smaakt ook bij andere gerechten, maar met name bij...
lees verder
Héérlijk, (bijna) vakantie! Wie heeft er geen zin in? Of je nou thuis blijft of ver weg gaat,...
lees verder
Voor komende Oud & Nieuw heb ik alle recepten van voorgaande jaren voor je op een rij gezet....
lees verder
  Graag wil ik een aantal gezinnen rond de kerstdagen blij maken met een mooi...
lees verder
Gisteren heerlijk en simpel gegeten. Het recept stond in de nieuwste delicious. Thaise...
lees verder
Veel kinderen, maar ook volwassenen zijn niet echt spruitjesfans. Daarom vind ik het wel een...
lees verder

9 opmerkingen
  • Petra
    Petra vrijdag 31 okt 2014 om 10:51
    Dit zijn zulke lekkere gehaktballen!! Als ik gehaktballen maak, is het volgens dit recept en dan krijg ik van alle gezinsleden complimenten. Aanrader dus!
    • Smakelijck vrijdag 31 okt 2014 om 12:42
      Ah, wat leuk! Je kent ze ;-)
  • karin
    karin vrijdag 31 okt 2014 om 13:41
    Deze maak ik ook altijd, een succes elke x weer!!
  • jeltje
    jeltje woensdag 05 nov 2014 om 12:49
    Zo maak ik ze ook altijd, maar doe er wel een verse teen knoflook doorheen, Ook maak ik ze vaak met de kruidenmix van jonnie boerPICADILLO, vroegme alleen af of die wel e-vrij is
    • Smakelijck woensdag 05 nov 2014 om 17:05
      Dat is inderdaad ook heerlijk. Volgens mij zijn de kruiden van Jonnie allemaal vrij van toevoegingen (en geloof ook zout). Ik heb er ook een paar en deze zijn ook zonder toevoegingen.
  • Joke
    Joke maandag 10 nov 2014 om 18:20
    Ha Williene, Namens manlief de complimenten voor deze verrukkelijke gehaktballen! Hij houdt niet zo van vlees, maar deze gehaktballen vind hij echt aller- allerlekkerst!
    • Smakelijck maandag 10 nov 2014 om 18:39
      Wat leuk zeg! Hopelijk leest Jonnie Boer hier ook, haha ;-)
  • Marjan
    Marjan vrijdag 22 mei 2015 om 16:41
    Ik maak altijd gehaktballen van 500 gr rundergehakt. Kan ik dan de andere ingrediënten verdubbelen? 1 ei lijkt mij voor 500 gr ook voldoende toch?
    • Smakelijck zaterdag 23 mei 2015 om 10:20
      Je kunt het recept inderdaad verdubbelen. Ik houd van zachtige, smeuiige gehaktballetjes, dus ik zou dan ook 2 eieren toevoegen, maar dat is wat je zelf wilt. Succes!
In verband met SPAM dient u hieronder de beveiligingscode over te nemen:

190
190