17-11-2014

Zoete aardappelsoep!

Zoete aardappels zijn echte superfoods. Ze bevatten veel betacaroteen, kalium, vezels en vitamines. Onder andere vitamine a, b, c en k. Je kunt ze kopen bij de toko, natuurwinkels maar ook supermarten verkopen zoete aardappels. Zoete aardappels zijn echt groenten, in tegenstelling tot gewone aardappels.

Zoete aardappels zijn lekker in een stamppot, in partjes uit de oven, maar ook heerlijk in de soep! 

Zoete aardappelsoep

Ingrediƫnten:

2 Zoete aardappels, 1 rode paprika, 1 rode ui, 1 theelepel rode curry-kruiden of bijvoorbeeld kerrie massala, snuf gemberpoeder, snuf cayennepeper, 1 liter kippenbouillon, halve limoen, snufje zout, klontje boter of olie, eventueel verse kruiden, creme fraiche en wat cayennepeper of paprikapoeder voor de garnering.

Bereiding:

Zet een gaspit op het hoogste vuur. Leg de paprika (met een tang) in het vuur en laat het vel rondom helemaal zwart roosteren. Sluit de paprika af in een luchtdichte trommel en wacht 15 minuten. Verwijder nu het vel van de paprika en snijd het vruchtvlees in grove stukken. Bovenstaande kan ook in de oven op de grill-stand. Draai de paprika dan we af en toe om.

Snipper de rode ui en fruit in de boter. Schil met een dunschiller de zoete aardappels en snijd in grove stukken. Voeg de zoete aardappel en paprika toe aan de ui, samen met de kruiden. Fruit even aan en voeg 750 milliliter kippenbouillon toe. Breng aan de kook en laat op laag vuur, met het deksel op de pan, ongeveer 30 minuten koken. Pureer de soep fijn in een blender of staafmixer en voeg extra bouillon toe als er veel vocht is verdampt. Maak de soep eventueel verder op smaak met het sap van een halve limoen en een snufje zout. Serveer de soep met wat verse kruiden, losgeklopte creme fraiche en een snufje paprika of cayennepeper.

Eet Smakelijck! 

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

8 Reacties

  • Carolien
    Carolien woensdag 19 nov 2014 om 08:45
    Hoi Williene Zoet er heerlijk uit en wol ik zeker proberen. Maar.... Hoe kom jij gemakkelijk aan kippenbouillon? Ik vind het veel werk het zelf te aken en in de winkel kan ik alleen kippenbouillon blokjes vinden met gistextract of e-nummrrs erin. Of heb jij wel goede blokjes gevonden? Dat zou ik graag horen dan! Groetjes Carolien
  • Smakelijck woensdag 19 nov 2014 om 10:56
    Dankjewel! Tot nu toe gebruikte ik zelfgemaakte of Naturcompagnie. Maar hierin zit wel suiker, ik gebruik dus ook gewoon groentenbouillon als ik geen zelfgemaakte in huis heb. Gistextract is niet altijd E621, zeker niet in een biologisch product. Gistextract kun je namelijk ook op een natuurlijke manier verkrijgen en dat is bij een biologisch product het geval omdat daar geen E621 in mag zitten.
  • Linda
    Linda zaterdag 27 dec 2014 om 11:29
    Zelf bouillonpoeder maken Ingrediƫnten 4 pakjes soepgroenten 3 uien in stukjes gesneden 1 voet knoflook in stukjes Verse bieslook, tijm, munt, rozemarijn en peterselie. 2 eetlepels gemalen himalayazout 2 eetlepels korianderzaad (malen) 2 eetlepels gemalen vier-seizoenenpeper 1 eetlepel gecrashte pimentkorrels Bereiding: Snijdt de ui en knoflook in stukjes en snijdt de verse kruiden fijn. Maak de groenten en de kruiden hierna fijn met een staafmixer. Verwarm de oven voor op 90 graden en verdeel de groenten over vetvrij papier op het rooster. Eerst een uur met de ovendeur dicht en erna een uur of 5 met de deur op een kiertje. Tussendoor regelmatig omscheppen. Als het mengsel geheel droog is kan het in de blender tot poeder gemalen worden. Doe de bouillonpoeder in een pot en noteer de datum. Deze bouillonpoeder is een jaar houdbaar en is te gebruiken bij het koken van aardappels, rijst, groente, hachee,lamsstoof voor de roti,omelet enzovoort. Als je er bouillonblokjes van maakt zijn ze 3 maanden in de vriezer
    • Smakelijck zaterdag 27 dec 2014 om 22:00
      Bedankt voor je recept Linda!
  • Cobie van Veen
    Cobie van Veen zondag 04 jan 2015 om 13:22
    Ik heb de soep gemaakt en hij was heerlijk.. Bedankt voor het recept :) Groetjes Cobie
    • Smakelijck maandag 05 jan 2015 om 09:32
      Goed om te lezen, Cobie!
  • Melia
    Melia vrijdag 29 jun 2018 om 10:47
    Hoi Williene, Weet je ongeveer hoeveel gram zoete aardappel in dit recept gaat? Heb het idee dat ik kleine zoete aardappels heb liggen dus twijfel of ik genoeg heb aan 2 zoete aardappels.. Alvast bedankt, groetjes Melia
    • Smakelijck vrijdag 29 jun 2018 om 10:54
      Het is alweer een tijdje geleden dat ik deze heb gemaakt en heb geen zoete aardappels liggen om even te wegen :-) Ik heb meestal flinke zoete aardappels, dus als je kleine hebt dan zou ik er 4 gebruiken. Als de soep wat te dik is kun je altijd bouillon toevoegen om 'm wat dunner te maken. Succes!
Laat een bericht achter!
264