02-07-2014

Zoete aardappels uit de oven!

De aardappeltjes uit de oven, één van de recepten van het begin, is nog altijd een groot succes. Een variatie hierop zijn zoete aardappels uit de oven! In mijn kookboek Groenten voor elk moment van de dag schrijf ik al hoe gezond zoete aardappels zijn. Ze zitten boordevol vitaminen, mineralen (o.a. calcium en magnesium!) en vezels! Zoete aardappels zijn dan ook een echte superfood! Ik vervang daarom steeds vaker de gewone aardappel voor de zoete aardappel.

Dit recept kun je gewoon gebruiken ter vervanging van de gewone aardappel. Een lekkere salade erbij of ander groente-gerecht en je tafel staat vol lekkere groenten! Zo is het niet moeilijk om genoeg groente te eten, zelfs niet voor de kinderen! 

Zoete aardappels uit de oven!

Ingredienten voor ongeveer 4 personen (bijgerecht):
5 Zoete aardappels, 3 stengels bosui, olie (bijv. gesmolten kokosolie), 1 kleine theelepel komijnzaad, 1 eetlepel biologisch honing, 3 eetlepels zure room (creme fraiche), 1 theelepel (gedroogde) bieslook, keltisch zout, peper

Bereiding:

Boen de zoete aardappels goed schoon, de schil blijft namelijk zitten. Snijd ze in parten en meng met wat olie, komijnzaad en, als je van pittig houdt, een snufje chilivlokken. Bestrooi met wat grof keltisch zout en leg op een bakpapier in een voorverwarmde oven op 200 graden. Rooster de aardappels in zo'n 40 minuten gaar. Besprenkel de aardappels met wat honing en plaats terug in de oven voor 10 minuutjes. 

Snijd ondertussen de bosui in ringetjes en klop de zure room los met wat zout en peper en de bieslook. Serveer de zoete aardappelpartjes met de ringetjes bosui en serveer de zure room erbij als dip! 

Eet smakelijck!

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

19 Reacties

  • Sabine
    Sabine woensdag 02 jul 2014 om 10:37
    Klinkt heerlijk! Maar zure room en creme fraiche zijn wel heel verschillende dingen. Welke moeten we gebruiken? Groetjes, Sabine
  • Smakelijck woensdag 02 jul 2014 om 10:54
    Dat mag en kan allebei, Sabine. Het zijn beide zure melkproducten, alleen het vet gehalte is bij creme fraiche hoger dan bij zure room. In deze dip mag je dus of zure room, of creme fraiche gebruiken. Wat je zelf wilt en lekker vindt ;-)
  • vera
    vera donderdag 03 jul 2014 om 12:18
    Gelijk gisteren gemaakt, heerlijk! Ik had de aardappels van te voren heel gekookt. Hoeven ze wat minder lang in de oven en zijn ze makkelijker in stukjes te snijden :-)
    • Smakelijck donderdag 03 jul 2014 om 13:06
      Dat kan natuurlijk ook! Goed idee!
  • marjolein
    marjolein maandag 07 jul 2014 om 11:28
    ik vind de zoete aardappel ook heerlijk. Je kan er ook lekkere chips van maken voor de kinderen. alleen vind ik ze erg duur. per zoete aardappel ben je ong 2,- kwijt en in jouw recept heb je er 5 nodig, dit komt dan op 10,- alleen al voor de aardappelen. Weet jij misschien een goedkope manier om aan zoete aardappelen te komen?
    • Smakelijck maandag 07 jul 2014 om 11:34
      Ha, Ook een goed idee, chips! Ik koop ze in de bio-winkel, maar daar zijn ze niet zó duur hoor ;-) Pfieuw, dan had ik ze nooit gekocht, haha! Ze liggen hier ook bij de supermarkt, en ook daar zijn ze geen 2,- per stuk, maar welk prijs dan wel, weet ik ook niet precies. Ze zijn wel een stuk duurder dan de gewone aardappel, dat helaas wel. Toko heeft ze ook, en ik denk dat je daar het voordeligst uit bent!
  • Lisette
    Lisette donderdag 24 jul 2014 om 16:43
    Bij de liddl heb ik van de week ook een zoete aardappel gekocht, inderdaad rond de 2€. Maar die is zo groot dat we er met z'n 3e van kunnen eten. Waarschijnlijk is dit recept waarbij je er vijf nodig hebt gebaseerd op kleinere aardappels? We gaan het recept proberen, ben benieuwd! Groetjes, Lisette
    • Smakelijck donderdag 24 jul 2014 om 17:27
      Er zit inderdaad nogal verschil in! Ik had vorige week kleine bij de Plus, 2 voor 1 euro nogwat. Dus dit recept is inderdaad met wat kleinere zoete aardappels. Succes met 't recept, Lisette!
  • Monique
    Monique woensdag 15 okt 2014 om 19:40
    klopt het dat de aardappel partjes van binnen zacht zijn en de schil knapperig? Ik heb overigens olijfolie gebruikt, is dat ook goed?
    • Smakelijck donderdag 16 okt 2014 om 10:33
      Hoi Monique, Dat klopt inderdaad! En olijfolie is ook goed hoor!
  • Else
    Else maandag 01 jun 2015 om 21:57
    Hoi Williene Hoe combineer je ze? Ik ben er gek op en eet het met alleen een stukje vis. Soms met wat salade erbij.a Mijn man is meer van de aardappels groente en vlees. Maar het is al een groente toch? Groet Else
    • Smakelijck dinsdag 02 jun 2015 om 21:32
      Het is inderdaad een groente, maar ik serveer ze zo als vervanging van aardappels. Ik eet er dus gewoon nog groente naast. Succes!
  • Annelous
    Annelous dinsdag 13 okt 2015 om 23:14
    Wat een super lekker recept zeg. Dit zou ik wel elke dag willen eten :)
    • Smakelijck woensdag 14 okt 2015 om 12:45
      Haha, dankje ;-)
  • Judith
    Judith zaterdag 05 mrt 2016 om 17:05
    Wat ook een super lekker recept is met zoete aardappel: Zoete aardappels in blokjes/reepjes snijden en deze bakken (ongeveer 20 min, afhankelijk van de grootte van de stukken) met een beetje cajun kruiden en chilipeper. Daarbij serveer je dan een mengsel van: uitje en knoflook (fruiten), champignons, spinazie en tomaat. Je kan er ook nog een stukje vlees of vis bij eten. Ik combineer het vaak met een stuk zalm filet uit de oven.
  • Judith
    Judith zaterdag 05 mrt 2016 om 17:05
    Wat ook een super lekker recept is met zoete aardappel: Zoete aardappels in blokjes/reepjes snijden en deze bakken (ongeveer 20 min, afhankelijk van de grootte van de stukken) met een beetje cajun kruiden en chilipeper. Daarbij serveer je dan een mengsel van: uitje en knoflook (fruiten), champignons, spinazie en tomaat. Je kan er ook nog een stukje vlees of vis bij eten. Ik combineer het vaak met een stuk zalm filet uit de oven.
    • Smakelijck maandag 07 mrt 2016 om 11:15
      Dat klinkt ook lekker, Judith! Bedankt voor het delen!
  • yvonne
    yvonne zondag 20 mrt 2016 om 17:41
    wij hebben vanavond de zoete aardappel gegeten met het lekkere sausje, dat was toch lekker ! Die komt er veel vaker in, in allerlei variatie. Hartelijk dank voor dit recept. Wij hadden het nog nooit gehad, ik zag het hier omdat we bezig zijn om gezond te eten enz. dus dank dank.
    • Smakelijck maandag 21 mrt 2016 om 11:51
      Wat leuk! Goed om te lezen. Succes met alles en een fijne dag!
Laat een bericht achter!
261