16-01-2012

Kippensoep!

Op aanvraag van een lezer hier een recept voor kippensoep. Soepen zijn bij veel mensen favoriet, maar de ene soep is veel meer werk dan de andere soep. Deze soep heeft veel tijd nodig voor de bouillon, maar dat kun je ook ver van tevoren klaarmaken en in (liter)porties invriezen. Als je dan een paar liter op voorraad hebt is de soep zo gemaakt. Aan dit bouillon recept hou je ong. 3 a 4 liter bouillon over, dus daar kun je ongeveer 3 of 4 keer soep van eten! Of je vriest het in kleinere porties in en je gebruikt het voor een saus of een ander gerecht. Op deze manier heb je altijd lekkere bouillon zonder E-nummers in je voorraad!
Ik bewaar altijd alle (stevige plastic) verpakkingen zoals emmertjes, bakjes etc. zodat ik altijd voldoende bakjes heb om dingen in te vriezen.

Kippenbouillon:

Ingredienten:
1 halve biologische soepkip, of delen met bot zoals poten, karkassen etc. (misschien een heel vies idee, maar sommigen eten een gebraden hele kip, bewaren de afgekloven en afgesneden botten en trekken daar hun bouillon van, ik heb het zelf nog nooit gedaan maar het is maar een tip :-) )
Paar stengels bleekselderij, 1 prei, 2 winterwortels, 15 a 20 peperkorrels, 3 stukjes foelie, 2 uien, 3 tenen knoflook, bosje peterselie, 3 takjes verse tijm, 3 takjes verse rozemarijn, 1 a 2 eetlepels grof zeezout (proeven!!). En als je aan maggiplant kunt komen is dat ook erg lekker om een paar takjes mee te laten koken in je bouillon!


Leg de soepkip of botten in de pan met 4 a 5 liter koud water. Zet hem op het vuur en snijd de groenten grof. Doe de groenten, de kruiden, pepers en zout bij de soepkip en breng het aan de kook. Zet het vuur zacht en laat het ongeveer 3 a 4 uur pruttelen. Zeef de bouillon haal het vlees eruit en houd apart.
Wil je heldere bouillon, zeef dan eerst grof door een zeef en laat de bouillon dan door een theedoek druppelen.


De basis is klaar. Je hebt nu een lekkere kippenbouillon. Deze kun je in delen invriezen en weer voor allerhande gerechten gebruiken.

Maar vandaag maken we er kippensoep van!

Kippensoep:

Ingredienten voor ong 4 personen:
1 liter kippenbouillon, handje vermicelli, halve (of meer naar smaak) prei in dunne ringetjes, 1 wortel in kleine blokjes of plakjes, wat gesneden selderij, geplukt kippenvlees (wat over is gebleven van de bouillon), evt. naar smaak soepballetjes, zout en peper naar smaak.

Breng de liter kippenbouillon weer aan de kook, en voeg de vermicelli, de prei, wortel, het kippenvlees en evt. de balletjes toe. Laat dit ong. 15 tot 20 minuten pruttelen, voeg de vers gesneden selderij toe en proef de soep of hij genoeg op smaak is. Evt. zout en peper toevoegen.

Eet smakelijk!

Deel via social media

 
Print recept

10 Reacties

  • Berdy
    Berdy maandag 20 jan 2014 om 20:43
    De bouillon staat nu sinds 1,5 uur te pruttelen op m'n fornuis. Ik ben benieuwd!
  • Smakelijck E-nummer vrij! dinsdag 17 jan 2012 om 11:04
    Hoi Rianne,

    Ik heb in mijn tuin in potten: rozemarijn, tijm en in de zomer peterselie, basilicum, bieslook, munt etc. Deze doen het heel goed in pot, dus dat werkt perfect. Een goed kruidenplantje koop je bij een tuincentrum.
    In bijv. de Plus supermarkt en soms AH (en waarschijnlijk meer) verkopen ze verse biokruiden zoals peterselie, bieslook etc. Deze zet ik dan gewoon in de keuken. Als ik wat over heb snijd ik het fijn en vries het in. Zo heb ik altijd wel wat peterselie, bieslook en selderij in de vriezer.
    Verse kruiden koop ik eigenlijk nooit in een natuurwinkel.

    Ik hoor veel positieve berichten op Amber Albarda! Leuk! Ik ken het boek zelf verder niet.

    www.deweegschaal.nl is een online natuurwinkel. Er zijn er nog meer, je kunt googlen op bijv. 'natuurwinkel online' en dan vind je er wel wat! Succes!

    Ik heb lang gezocht naar een keukenmachine om te snijden, fijn te malen etc. UIteindelijk is het deze geworden:
    http://www.kieskeurig.nl/keukenmachine/philips/hr7775/233404/
    Deze heeft namelijk ook een sinaasappelpers, blender, deegmenger, sapcentrifuge etc. Je kunt hier heel veel mee doen.

    Succes met het maken van je keuze!

    Groetjes, Williene
    • Smakelijck E-nummer vrij! donderdag 19 jan 2012 om 17:23
      Fijn! Succes ermee :-) Soms is internetwinkelen ideaal als je zelf niet een soortgelijk winkel in de buurt hebt!

      Groetjes, Williene
    • Anonymous
      Anonymous donderdag 19 jan 2012 om 16:47
      Hoi Williene,

      Bedankt voor de tip van de keukenmachine! Ik heb inmiddels wat kruiden gekocht, kan ik mooi aan de eiersalade beginnen:-)
      Verder ben ik erg blij met je tip over ''de weegschaal'', die was ik met googlen nog niet tegen gekomen. Ze hebben een enorm assortiment zeg, precies de dingen die ik zocht zoals oa. de ketjap zonder e- nummers! Nogmaals bedankt!

      Groetjes Rianne
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 17 jan 2012 om 09:59
    O ja, ik vergeet je nog iets te vragen. Ik overweeg een goede keukenmachine aan te schaffen om groentes in fijn te hakken bijv. Misschien heb jij een tip of heb je er zelf een waar je tevreden over bent?
    Alvast bedankt!
    Groetjes Rianne
  • Anonymous
    Anonymous dinsdag 17 jan 2012 om 09:53
    Hoi Williene,

    Bedankt voor het kippensoep recept waar ik je pas om vroeg. Ik ga het zeker uitproberen! Waar haal jij al die verse kruiden vandaan? Bij ons in de omgeving is er geen natuurwinkel, best lastig. Heb jij een idee of er ook zo'n winkel online is waar je die producten waar jij het wel eens over hebt kunt kopen? Ik heb trouwens het boek besteld van Amber Albarda (stond een stukje over haar in de Gezins Gids Kerst), erg leuk! Wie weet ga ik haar kookboek ook nog eens bestellen. Succes weer met je recepten/blog!
    Groetjes Rianne
  • Margine
    Margine vrijdag 23 jan 2015 om 21:48
    Vandaag heb ik deze kippensoep gemaakt, maar helaas is hij bij mij erg flauw geworden. Of ik heb de verkeerde kip (ik had kippenbouten) of ik ben verpest door de pakjes en zakjes... Kan het aan de kip liggen en heb je tips wat ik kan doen om de soep meer smaak te geven?
    • Smakelijck vrijdag 23 jan 2015 om 22:07
      Als de soep te flauw is dan ben je nog te voorzichtig geweest met (keltisch) zout en kruiden. Wellicht dat wat extra zout en peper het al wat pittiger maakt. Succes!
    • Hanna
      Hanna maandag 08 nov 2021 om 11:14
      Wat doe jij met de groenten die je gebruikt hebt bij het maken van de boullion? Groetjes Hanna
      • Smakelijck dinsdag 09 nov 2021 om 15:30
        Weg, daar zit niets meer in, is helemaal tot prut gekookt.
Laat een bericht achter!
264