30-04-2021

Aspergesoep #zonder pakjes en zakjes!

 

De aspergetijd is al weer even aangebroken en wát een lekkere groente. Absoluut één van mijn favorieten, en ik eet ze het liefst met een gekookt eitje, krieltjes met verse kruiden en m'n favoriete aspergesaus. Van de aspergebouillon maak ik daarna altijd een heerlijk, romige soep, zo geniet je er dubbel van.

Fijn weekend allemaal! 

Aspergesoep - Zonder pakjes en zakjes

Ingredienten voor 1 liter soep:

500 gram asperges, 50 gram roomboter, 50 gram speltbloem*, citroensap van een halve citroen, 1 liter aspergebouillon, 100-200 milliliter slagroom**, snuf kurkuma, snuf foelie, snuf nootmuskaat, 2-3 eetlepels verse bieslook en/of peterselie, Keltisch zout en peper naar smaak

Bereiding:

Schil de asperges en snijd 4 centimeter van de onderkant af. Doe de schillen en de onderkantjes in een ruime pan en leg de geschilde asperges bovenop de schillen. Vul de pan met 1 tot 1,5 liter water en voeg het citroensap toe. Kook de asperges in zo’n 20 minuten gaar. Zet het vuur uit en laat de asperges afkoelen in de pan.

Haal de asperges voorzichtig uit de pan en zeef het aspergevocht. Dit is je aspergebouillon. Niet weggooien dus.

Smelt de boter in een pan en voeg de bloem in één keer toe. Blijf een minuut goed roeren zodat de bloem goed kan garen. Voeg de aspergebouillon nu scheutje voor scheutje toe. Blijf goed roeren, anders komen er klontjes in de soep. Voeg op deze manier zo’n 750 milliliter bouillon toe. Snijd van de gare asperges de kopjes af en bewaar deze. Snijd de rest in kleine stukjes en voeg deze toe aan de soep. Je kunt de soep fijnmalen als je gladde soep wilt.  Maak de soep op smaak met zout, peper, kurkuma, foelie en nootmuskaat en verse kruiden zoals bieslook of peterselie.

Voeg de room toe naar smaak en breng nog even zacht aan de kook. Vind je de soep nog te dik? Voeg dan nog wat room of bouillon toe.

Serveer de soep met de aspergekopjes en eventueel wat gerookte zalmsnippers.

Tips:

*Glutenvrij? Vervang bloem door boekweitmeel of bindt de soep met arrowroot of biologische maizena.

**Zuivelvrij? Vervang de room door haverroom en de roomboter door kokosolie of geitenghee.

Je kunt de soep ook van enkel de bouillon maken, zonder de asperges toe te voegen. Je kunt de asperges dan gewoon gebruiken als maaltijd en de aspergebouillon voor de soep. 

Eet Smakelijck! 

Liefs, Williene

Deel via social media

 
Print recept

6 Reacties

  • Henrieke de Kramer
    Henrieke de Kramer zaterdag 08 mei 2021 om 13:03
    Vanmorgen deze soep gemaakt, alvast voor morgen. Kon het natuurlijk niet laten om tussen de middag een beetje te proeven... Heerlijk! Ik heb de asperges en schillen gekookt in kippenbouillon De asperges met de bouillon gepureerd. Beetje kippenvlees toegevoegd.... Mmmm....
    • Smakelijck maandag 10 mei 2021 om 11:03
      Heerlijk, geniet ervan!
    • Geralda
      Geralda woensdag 11 mei 2022 om 20:57
      ik heb de soep gemaakt zoals beschreven, maar wij vonden de smaak vlak. de volgende dag heb ik een groentebouillon tablet toegevoegd, en de soep was heerlijk!
      • Smakelijck donderdag 12 mei 2022 om 08:53
        Wellicht heb je dan toch wat te weinig zout en peper toegevoegd. Maar zo is het ook opgelost :-)
      • Eline
        Eline woensdag 25 mei 2022 om 20:16
        Hier helaas ook een hele vlakke smaak.. Ga hem zeker nog een keer maken, maar dan met een bouillonblokje erin! ????
        • Smakelijck maandag 30 mei 2022 om 11:10
          Dat kan, maar je kunt hem ook veel meer op smaak krijgen met zout& peper.
Laat een bericht achter!
264